ÇUKUROVA, TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇUKUROVA, TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK


 

Çukurova Bölgesi, hazırladığı yeni nesil dış ticaret modeli ile bölge firmalarının uluslararası pazarda rekabet gücünü artırıp, Türkiye’ye model olmaya hazırlanıyor.

GİZEM EKİCİ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğü, Adana Ticaret Odası (ATO) ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) işbirliğinde hazırlanan Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Projesi (TBİM) kapsamında oluşturulan Online Uygulama ve Hizmet Modülü’nün kurulumu tamamlandı. www.tibim.org internet sitesinin Kasım ayında aktif olarak kullanıma açılması sonrasında bölge firmaları TBİM aracılığıyla hedef pazar analiz raporlarına, hedef müşterilere, rakip analizlerine, üretilen ürüne ilişkin uluslararası alanda uygulanan kotalara, açık ve sonuçlanan ihale bilgilerine ulaşılabilecek. Aynı zamanda proje kapsamında firmalardan talep gelmesi halinde Proje ortağı Odaların İstihbarat Merkezi uzmanları tarafından birebir dış ticaret danışmanlığı ve eğitimi de verilecek.
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 yılı Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında devam eden “TR62 (Adana, Mersin) Bölgesi’nde Yer Alan Firmaların Rekabet Edebilirliği İçin Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Kurulumu Projesi’nde son aşamaya gelindi. İlgili Oda başkanlarının katılımıyla Mersin’de düzenlenen Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Online Uygulama Modülü Tanıtım Toplantısı ile çalışmanın detayları paylaşıldı.

“GÜÇ BİRLİĞİMİZ BÖLGENİN ZENGİNLİĞİ OLACAK”
Toplantının açılışında konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut,  artık dünya ticaretinin kurallarının değiştiğine dikkat çekerek, ticarette izlenebilirlik kavramı ile ‘Büyük Data’ denilen büyük bilgi sistemiyle şirketlerin birbirini görüp izleyebildiklerini anlattı. Şirketlerin artık kuracakları uluslar arası ortaklıklarda da bu verilerden yararlandıklarına dikkat çeken Aşut şunları söyledi: “Firmalar birbirlerinin ne sattığını, kime sattığını, ham maddeyi kimden aldığını görebiliyor.
Bu merkezlerde rakip analizleri yapabiliyor. Hedef Pazar raporları alabiliyor. Ulusal ve uluslararası ihale sistemlerini takip edebiliyor veya ihaleyi kazananlara ulaşabiliyor. Bugün lansmanını yaptığımız Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Online Uygulama Modülü ile firmalarımız, ürünlerinin GTİP numarasını buradan öğrenip, sürdürülebilir ve makul bedelle ithalat danışmanlığı alabilecekler. Bu merkezin birimlerinde toplanan bu bilgilerle danışmanlarımız firmalarımızın uluslararası alanlara açılmasını sağlayacaklardır.”
Gittikçe sertleşen küresel rekabette başka türlü ayakta kalmanın mümkün olmayacağına, bilginin en önemli haziren olduğuna dikkat çeken Aşut, projeyi bu anlamda çok önemsediklerini belirtip; Mersin, Tarsus ve Adana’nın bölgesel işbirliğinin ise projeyi daha da güçlendirdiğini anlattı. Çukurova’nın bu güç birliğinin bölgenin ve ülkenin zenginliği olacağını vurgulayan Aşut, emeği geçenlere teşekkür etti.

“BÖLGE FİRMALARIMIZ REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAYACAK”
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe de dünya ticaretindeki değişime işaret etti. Bilim ve teknolojide 1990’lı yıllarda yaşanan sıçramanın bugüne yön verdiğine değinen Menevşe, teknolojik güç yanında üretimin artmasının, pazarlar bakımından sınırların kalkmasının da rekabeti bugünkü şekline getirdiğini anlattı. KOBİ’lerin artık geleneksel rekabet yöntemleri yerine kendilerini sürekli yenileme yoluna gittiğini ifade eden Menevşe,  “Biz de bu düşünceden hareketle Çukurova Bölgesi’nde yer alan Odalar olarak firmalarımızın rekabet gücünü artırıp yeni pazarlara girmelerini sağlayacak, bilgi ve teknoloji tabanlı bir proje geliştirdik” dedi. Proje kapsamında uzman personelin eğitiminin tamamlandığını açıklayan Menevşe, Odaların bünyesinde kurulacak Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezleri ile firmaların uluslararası alanda hareket eden ticari işletmelerin bilgilerine ulaşma imkanı yakalayıp rekabet üstünlüğü sağlayacaklarını söyledi. Menevşe, bu projenin firmaları artan küresel rekabette diğer firmaların önüne geçireceğine inandığını sözlerine ekledi.

“FİRMALARIMIZ BİLGİYE DAHA RAHAT ULAŞACAK”
Küreselleşme sonrası ticari sınırların ortadan kalktığını hatırlatan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak, bölge firmalarının hem Türkiye hem de uluslararası rakipleriyle sürekli rekabet içinde olmasına zemin hazırlayacak bir proje gerçekleştirdiklerini söyledi. İşletmelerin günümüzde daha sıkı bir rekabete girmek, gelişim ve devamlılıklarını sürdürmek zorunda olduklarına değinen Koçak, küresel rekabet stratejilerini etkin şekilde kullanmaları yanında sürekli yenilik ve gelişim içinde olmaları gerektiğine de değindi. Ticari istihbarat gibi yeni kavramların değer kazanmasıyla işletmelerin küresel rekabet ortamında başarılı olmalarının zorlaştığını anlatan Koçak şöyle konuştu:
“Firmalar, karlarını, pazar paylarını artırmak, devamlılıklarını sürdürmek için bu hızlı değişime ayak uydurmaları gerekir. Odalarımızın da gelişen dünyaya ayak uydurup kendisini yenileyip güçlendirmesi gerekti düşüncesinden hareketle bölgemiz firmalarının rekabet edebilmeleri için TBİM Projesi’ni hazırladık. MTSO, ATO ve Odamız bünyesinde kurulacak üç merkezde işletmelerimiz her gün değişen ticaret dünyasında bilgilere daha rahat ulaşabilme ve uluslararası alanda rekabet edebilme imkanı yakalayabilecekler.”
Firmaların pazar bulma sorunlarını en aza indirip ürettikleri ürünleri daha iyi değerlendirmelerinin altyapısının kurulacağını kaydeden Koçak, bölgesel işbirliğinin güzel bir örneğine imza atıldığını dile getirdi.

“DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR PROJE”
ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ise projenin devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi’nin Çukurova ticaretinde dönüm noktası bir çalışma olacağını kaydeden Altunsu, bu proje ile müşteriler hakkında bilgiler, analizler, pazar hakkında analizler, ürünün pazardaki yeri hakkında bilgi ve hepsinden öte rakipler hakkında bilgi ve analizler elde edilebileceğini söyledi.
Ticaretin en büyük sermayesinin bilgi olduğunu vurgulayan Altunsu, “Geçmişte bilgiye yüz yüze iletişimle ulaşılırdı ama günümüzde bu yöntem ticari ilişkileri sürdürmeye yetmiyor. Bunun için bilişim temelli bir sisteme ulaşmamız ve buradan analizler elde edebilmemiz gerekiyor. Rakiplerimiz bunu yıllardır yapıyorlardı. Artık biz de böyle bir proje ile bunu bölgemize kazandırdık” dedi. Türkiye’de bir ilke imza atıldığını da vurgulayan Altunsu, ayrıca proje kapsamında yazılan “Yeni Nesil Dış Ticaret İstihbaratı, Veriyi Konuşturma Sanatı” isimli kitabın da çok önemli olduğunu belirtti. Bu kitabın akademik ders kitabı olarak okutulabileceğini kaydeden Altunsu, bu bölgeyi üretim ve cazibe merkezi haline getirmeyi ve rekabet gücünü arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

8 FARKLI HİZMET
TBİM kapsamında oluşturulan Online Uygulama ve Hizmet Modülü hakkında sunum yapan MTSO Proje Koordinatörü Fevzi Filik, online modülün 8 farklı modülden oluştuğunu söyledi.
Türkiye’nin her yerinden kullanılabilecek bir modül olduğunu aktaran Filik, ilerleyen süreçte yabancı dilleri de ekleyerek yurtdışında da kullanabilmeyi hedeflediklerini kaydetti. Filik 8 modülü şöyle sıraladı: “GTİP, SIC ve Kota Sorgulama, Danışmanlık İstiyorum, Yayınlarımız, 4 adımda nokta atışı ihracat, Hedef pazar araştırması, Potansiyel müşteri rakip bilgi ve istihbaratı, Sürdürülebilir ucuz ithalat, Ulusal ve uluslar arası ihale bilgileri”.
Dış Ticaret Uzmanı Yaman Koç ise, yeni nesil dış ticarete yönelik teknikleri anlatan ve uygulanabilirliği olan bir kitap hazırladıklarını anlattı. Koç, kitabı dış ticaret firmalarının önünü açmaya yönelik olarak hazırladıklarını da sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA