“ÇOK MUTLUYUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇOK MUTLUYUZ”


 

Hasadın başlamasıyla birlikte gözü kulağı ambargo kararında olan narenciye üreticileri Rusya’nın ambargoyu kaldırması ile büyük sevinç yaşadı.

Rus ambargosunun kalkmasının çiftçimizi rahatlatacağını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Gökçel, “Alınan karar, her iki ülke menfaatleri açısından olumlu sonuçlar doğuracak” dedi. 

Hediye Eroğlu

İstanbul’da Dünya Uluslararası Enerji Kongresi kapsamında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirvesinden Türk akımı anlaşması, doğalgaz indirimi ve hava savunma sistemine Rusya’nın da teklif vermesi kararlarının yanı sıra Rusya’nın Türk tarım ürünlerine ambargoyu kaldırması kararı da çıktı.
Putin, Türkiye’den ihraç edilen ve ambargo kararı bulunan bazı malların tekrar Rusya’ya ithalatını imkân tanıdıklarını, özellikle narenciye, yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürünlerine Rus piyasası açtıklarını belirtti. Vladimir Putin, Türkiye’den Rusya’ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle ülkesindeki fiyatların düşeceğini ifade etti. 

ÇİFTÇİ RAHATLAYACAK
Karar ülke çapında büyük sevinçle karşılandı. Kararı değerlendiren Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, alınan kararın iki ülke için de olumlu sonuçlar vermesinin en büyük dilekleri olduğunu ifade etti. “Heyecan ve sevinçle bu kararı öğrenmiş bulunuyoruz. İnşallah bu kararın önümüzdeki dönemde hem narenciye de hem yaş meyve sebze ihracatında, hem çiftçilerimiz hem de bu işin ticaretini yapan arkadaşlar olumlu anlamda katkısı olacak” dedi.
Rusya’nın yaş sebze ve meyvede başta olmak üzere tarım ürünlerinde ambargoyu kaldırmasının çiftçiyi rahatlatacağını da bildiren Gökçel, “Ambargodan hem Rusya hem Türkiye zarar gördü. Alınan karar, her iki ülke menfaatleri açısından olumlu sonuçlar doğuracak” dedi. Gökçel ayrıca Putin’in Türkiye’den Rusya’ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle ülkesindeki fiyatların düşeceğini ifade etmesinin ambargodan Rusya’nın da olumsuz etkilendiğini gösterdiğini vurguladı.

“HASAT SÜRECİNDE SEVİNDİRİCİ OLDU”
Alınan kararın her iki ülke menfaatleri açısından olumlu sonuçlar doğuracağını bildiren Aşkan Gökçel, “Hasadın başlamasıyla birlikte gözü kulağı ambargo kararında olan narenciye üreticilerimiz için ambargonun kalkması oldukça sevindirici olmuştur. Ekim, Kasım, Aralık aylarında ihracatın yapılması çiftçimiz açısından olumlu olacaktır. Karar, esas olarak, 2017 yılında ihracata büyük etki yapacaktır. 
Özellikle yaş sebze ve meyvede en önemli pazarımızın Rusya olduğu dikkate alındığında uygulanan ambargo nedeniyle başta üreticilerimiz olmak üzere bu sektörde faaliyet gösteren, geçimini bu sektörden sağlayan tüm taraflar mağdur olduğu gibi, ülkemiz ekonomik kayba uğramıştır. Ambargonun yükü Türk çiftçisi üzerinde kalmıştır. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’de, Rusya’ya yapılan yaş sebze meyve ihracatı miktar bazında yüzde 81,6, değer bazında yüzde 79,8 geriledi. Yaş sebze ve meyvede ihracatımızdaki kayıp, 408 milyon doları buldu. Ekonomik kayba uğrayan sadece ülkemiz değildir. Aynı şekilde Rusya da büyük ekonomik kayıplar yaşamıştır” diye konuştu.

KÖRFEZ ATAĞI ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin, Körfez ülkelerine yönelik geçmişteki yaş meyve sebze ihracatının yeniden büyük ölçekte yapılması için harekete geçtiğini öğrendiklerini de söyleyen Başkan Cengiz Gökçe, bu gelişmenin de memnuniyet verici olduğunu aktardı. “Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile yaş meyve sebze ticaretini arttırmak için görüşme yapıldığını öğrendik” diyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, “Bu görüşmeleri de çok önemsiyoruz. Umuyoruz ki bu görüşmeler neticesinde narenciye ihracatında artış sağlanacak. Bu görüşmeler ile Körfez ülkelerine 1990 ve öncesinde yaptığımız ihracat rakamlarını yakalamayı umutla bekliyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA