AKP-MHP EL ELE VERDİ NÜKLEER MECLİSTEN GEÇTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKP-MHP EL ELE VERDİ NÜKLEER MECLİSTEN GEÇTİ


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP-MHP işbirliği ile ‘nükleer’ için onay çıktı. Duruma tepki gösteren CHP, özellikle MHP’ye tepki göstererek, meclisin vebal aldığını savundu.

Meclisi nükleer karşıtları ile izleyen Milletvekili Atıcı ise Başkan Kocamaz’ı ‘yalancılık’ ile suçladı. Gerilimin tırmanması ile Kocamaz, Atıcı’nın dışarı çıkmasını istedi. Ancak Atıcı salonu terk etmedi. 

Hediye ERDOĞLU-SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantı, Mersin Çevre Düzeni Planı’nın görülecek olması nedeniyle büyük ilgi gördü. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2013 yılında hazırladığı 1/100 bin ölçekli Adana-Mersin Çevre Düzeni Planı’nda söz konusu alanı nükleer santral alanı olarak belirledi. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi de, dün yapılan oturumda 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santrali’nin yer alması kararını merkezi idareye bırakan İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun müşterek raporunu, oy çokluğuyla onayladı. Nükleer sahası ile turizm ve koruma alanlarına dokunma yetkisinin olmadığını savunan MHP’li belediye yönetimini AKP desteklerken, HDP ve CHP’den tepki geldi.  

“YAN ODADA HAZIRLAMADIK”
AKP’li İmar Komisyonu Başkanı İsmail Yerlikaya ise komisyon raporunun etik olmadığı iddialarını kabul etmeyerek, “Yan odada yazılmış gibi söyleniyor. Bu doğru değil” dedi. 
Ayrıca planın tamamında hiçbir boşluk olmadığını da savunan Yerlikaya, “Akkuyu’nun olduğu bölge, Göksu deltasının olduğu bölge ve turizm alanları ile ilgili bölgeler ile ilgili şuan yürürlükte olan üst ölçekli ve bizim de yetkimizin olmadığı bakanlıkça yapılmış planlar korunmasını istiyor, geri kalan kısımlarında revizyon için bakanlığa gönderilmesini istiyoruz. Planın siyasi ve rant amaçlı yazıldığı söyleniyor. Burada rant varsa ülkenin rantı vardır. Ülke enerjide yüzde 60 dışa bağımlıyken, yüzde 40’lara düştü. Bu tür yatırımlarla bunun daha da azalacağını düşünüyoruz. Yani milletin menfaati vardır. Yoksa belediye meclisinin rantı olamaz. Nükleer sahası işaretlenmediğinde bu planın bakanlık tarafından reddedileceği açık ve net, demek ki arkadaşlar bu planların geçmesini istemiyor. Bu planların geçmesi ile sanayi alanları artıyor, Serbest Bölge genişliyor. Yani Mersin yıllardır beklediği planlara kavuşuyor ama ne hikmetse bazıları bu planın geçmeyeceğini, kamunun zarara uğratılacağını bile bile ki bu planların hazırlanması için 2,5 milyon TL’ye yakın para ödendi, böyle bir tutum sergiliyor. 

“AKP-MHP İŞBİRLİĞİ VAR MI?”
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise burada araya girerek, “Yani nükleer santrale evet mi diyorsunuz? AKP-MHP işbirliği var mı?” sorusunu yöneltti. 
Milletvekili Atıcı’ya yanıt veren Başkan Kocamaz ise “Sayın milletvekilim lütfen meclisin insicamını bozmayalım. Sizin burada konuşma hakkınız, yetkiniz yok. Sizin konuşacağınız yer Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclisi. Bu yasalar çıkarken engel olabiliyorsanız mecliste olacaktınız. Kendi üzerinizdeki topu başkasının üzerine atmayın. Sizi dışarıya çıkarmak mecburiyetinde bırakmayın beni. Buraya provokasyon için gelemezsiniz. Terbiyesizlik etmeyin. Meclisin insicamını bozma hakkınız yok” diyerek, görevlilere meclisin insicamını bozan kim olursa olsun dışarı çıkarma emri verdi. 
Bunun üzerine salondaki bazı nükleer karşıtları belediye görevlilerince zorla dışarı çıkarmaya çalıştı. Bu esnada duruma müdahale etmek isteyen CHP’li Milletvekili Atıcı, “Burası halkın meclisi, kimseyi dışarı çıkaramazsınız” diyerek görevlilere sert tepki gösterdi.

“MERSİN İSTEMİYOR”
Daha sonra söz alan HDP’li Meclis üyesi Mustafa Güler ise “Genel olarak ihtiyaçlarımız açısından tıkandık. Tüm yatırım alanları tükendi. Yıllardır bu yönde sıkıntı yaşadığımız ortada. Ancak öte yandan Mersin’de nükleere santral yapılması ile ilgili olarak da kamuoyunun yıllardır tepki de ortadadır. Yapılan anketlere göre Mersin’de yaşayanların yüzde 86’sı nükleere santrale karşıdır. Mersin halkının kendi sağlığı açısından buna karşı çıkma hakkı vardır. Biz de meclis üyeleri olarak buraya şerh düşmek istiyoruz. Yani nükleer santral dışındaki bölümlere evet, buraya nükleer santral yapılmaması görüşü ile bu raporu onaylıyoruz” dedi. 
Nükleer karşıtlarının Güler’i alkışlaması ve destek vermesi üzerine araya giren Burhanettin Kocamaz, “Burası arena değil, emniyet güçlerini çağırın o bölgeyi boşaltın. Tahrik etmeyin. Bu meclisi bu şekilde hiç kimseye bırakmayız” dedi. 

“GİDİN ERMENİSTAN’I PROTESTO EDİN”
AKP’li Meclis üyesi Kadir Canlı ise nükleer karşıtlarına tepki göstererek, “Gitsinler Kars’ta Ermenistan’a karşı eylem yapsınlar. Almanya’dan başka yerlerden insanlar gelip benim enerji projelerime karşı çıkıyor. 
Burada amaç; özellikle uluslar arası anlaşmalarla ülkeyi zor duruma sokmak. Nüfusun yüzde 86’sı buna karşı deniyor, neye göre karşı? Bu muallak. 50 binlik plana 100 binlik plana aykırı olamaz. CHP’nin iddia ettiği yönetmelik ihlaline de değinmek istiyorum. Yönetmelikler kanun üstünde, uluslar arası anlaşmaların üzerinde olamaz. Çevre Düzeni Planı bakanlıkça onaylandı ve 3 yıldır yürürlükte” dedi. 
MHP Grubu adına konuşan Kerim Tufan da, “Burada geçmişte alınan kararın vebali bu meclisin değil. Biz ne yaptık? Geçmişte alınan kararları dışarıda bırakarak, bir plan yaptık. Çünkü bu plana Mersin’in ihtiyacı var. MHP grubu olarak plana ‘evet’ diyeceğiz’ dedi. 

ATICI VE KOCAMAZ ARASINDA ‘YALANCI’ TARTIŞMASI
Tekrar araya giren Kocamaz ise, “Bir yol ayrımındayız bu planı rafa kaldırdık diyelim o zaman elimize ne geçecek? Mersin ne kazanacak bundan? Yatırımların hepsi buzdolabında bekleyecek, Mersin nüfusu artarken yerinde sayacak, küçülecek. Bizi baskı altına almak isteyenler aslında görevlerini yapmadılar. Görevlerini yapsalardı bu plan daha önceden gündeme gelirdi, 2013 dönemde alınan kararın önüne geçilebilirdi. Ama herkes bunu seyretti, bugün bu meclis bir cesaret örneği gösterdi, ‘imar planını yapacağım’ dedi ve bu işi üstlendi. Tabi bu plan kanunlara aykırı olamayacağına göre, bana sorarsanız ben bireysel olarak bu işe karşıyım” dedi.
Ancak bu esnada Milletvekili Atıcı’nın tepki göstermesi üzerine Kocamaz, “Sayın milletvekilim lütfen sataşmayın. Sayın milletvekili lütfen böyle konuşacaksanız kapıyı dışarıdan kapatın” dedi. 
Milletvekili ise “Yakışır size sayın başkan, size ne yakışıyorsa onu yapın. Sizi ziyaret ettiğimizde planı meclise getirmeyeceğinizi söylemiştiniz, söz vermiştiniz” yanıtı verdi. 
Kocamaz, “Ben bunu sizin milletvekilleriniz beni ziyaret ettiğinde de söyledim. Bana kimse yalan söyletemez. Belki siz söyleyebilirsiniz ama bana kimse söyletemez. Ben orada ne söylediysem sonuna kadar arkasındayım. Bu meclisi sabote etme hakkınız yok. Ben orada bu plan; nükleer olsa da olmasa da mecliste ne karar alırsak alalım Ankara’ya gidecek. Daha bugün bakanlık yetkilileri ile görüştüm. Bakanın kendisi özel aratmış. Bende, ‘Bu bölgeleri dışarıda bırakarak, Mersin’in şimdikilik önünü açalım düşüncesi ortaya çıktı’ dedim. Ama bu meclise kanunun dışında karar aldırma yetkisine haiz değil” dedi. 

“AKP’Lİ, MHP’Lİ ARKADAŞLAR BİZİM BU MÜCADELEMİZ SİZİN ÇOCUĞUNUZU DA İLGİLENDİRİYOR”
Başkan Kocamaz planı oylamaya sokmak istedi. Ancak CHP’liler tekrar söz almak isteyen Derya Özinç, “Bugün verdiğiniz karar Mersin halkının kaderini belirliyor. AKP’li, MHP’li arkadaşlar bizim bu mücadelemiz sizin çocuğunuzu da ilgilendiriyor. Allah korusun çocuklar nükleer santralin radyasyonuna maruz kaldığı zaman onun hesabını biz vereceğiz. 2013 yılında evet bir karar çıktı bakanlıktan. Ama Mersin halkı karşı çıktı, anketler yapıldı, hayır oyu çıktı. 30 bin imza toplandı. 2012 yılında belediye başkanlarımız siz dahil nükleer karşıt kararlar aldılar meclislerinde. Peki ne oldu da fikir değişti? Biz plana karşı değiliz ama nükleeri kaldırın. Bizim meselemiz bu” dedi.
Meclis salonunda uzun süre tartışmalar devam ederken, Başkan Kocamaz, komisyon raporunu meclis üyelerinin onayına sundu. 1/100 binlik planda, Akkuyu Nükleer Santrali ile bazı turizm bölgelerinin kararını merkezi idareye bırakan komisyon raporu, itirazlar ve protestolar arasında oy çokluğuyla kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA