AB ihracatımız sabote ediliyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AB ihracatımız sabote ediliyor!


 

Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki 25 kilometreyi bulan TIR kuyruğu uluslar arası nakliyecileri isyan ettirdi. Mersin’den, “AB ihracatımız sabote ediliyor!” tepkisi veren UND Başkan Yardımcısı Hakkı Keleş, “Göz göre göre ülke ihracatımıza verilen bu zarara sektör olarak karşı çıkıyoruz” dedi.

Hediye Eroğlu

Uluslar arası nakliyeciler Kapıkule Sınır Kapısı’nda 25 kilometreyi bulan kuyruğa isyan etti. Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı ve Mersin’de faaliyet gösteren Özkeleşler İnş.Taah.Tic.ve San.Ltd.Şti’nin sahibi Hakkı Keleş, “AB ihracatımız sabote ediliyor!” diyerek yetkilileri göreve çağırdı. 

ÜRÜNLER ÇÖPE GİDİYOR!
Zaman zaman uzun tır kuyrukları ile gündeme gelen ve ülkemiz ihracatı için hayati öneme sahip olan Kapıkule Sınır Kapısı’nın son günlerde çile kapısı haline geldiğini söyleyen Keleş, “Kilometrelerce uzayan TIR kuyrukları sıradan hale geldi ve hiç kimseyi rahatsız etmiyor. Ülkemiz ihracat yükünü alarak İstanbul'dan Cuma günü yola çıkan araçlar ancak Pazartesi günü Kapıkule'yi geçebiliyor. Pazartesi günü kapıkulede 25 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Özellikle stoksuz üretim yapan ya da düşük stokla çalışan birçok işletme beklemeler sebebiyle üretimini yapamıyor, raf ömrü çok kısa olan birçok ürün ise gümrük kapılarında beklerken çöpe dönüşüyor. Malı geç teslim eden taşımacılar Avrupa'da aksayan üretimler sebebiyle tazminatlar ödüyor. Avrupa’ya 5 günde teslim garantisi veremediğimiz için Balkanlara giden yatırımlar var” dedi.

KÖTÜ NİYET VAR DİYORUZ!
İki perondan sahasına araç kabul etmekte olan Bulgaristan tarafının, bir rögar tamiratı için attığı betonun 6 gündür donmadığı gerekçesi ile 7 gündür tek perondan çalıştığını söyleyen Keleş, aynı zamanda Bulgaristan tarafında AB ülkelerinden gelmiş sınır polislerinin de kontrol başlattığını açıkladı. “Türk tarafı da aynı kontrolü yapıyor olmasına rağmen sıkı kontrole devam ediyorlar” diyen Hakkı Keleş “Son 2 ayda tek bir insan kaçakçılığı bile yok. Bunun gibi, anlamsız ve geçersiz onlarca sebep gözetilerek yavaşlatılan ve verimsiz çalışma metotları ile adeta bilinçli bir şekilde düşürülen günlük geçiş kapasitesi, ülkemiz ekonomisine kasıtlı şekide zarar veriyor. Geçmiş dönemde, saatte 60 araç kabul eden Bulgaristan tarafının aldığı araç sayısının saatte 18 araca kadar düşürülmesi, bunun en büyük kanıtı niteliğinde.
Son iki haftadır, insan kaçakçılığı bahanesi ile %100'e kadar varan aşırı kontroller, geçiş sayısının düşük olmasındaki en büyük etmenlerden birini oluşturuyor. Bu kontrollerin iki ülke arasında işbirliği ile yapılabilmesi halinde, beklemelerin ortadan kalkması mümkün. Gün’de 900 kadar aracın geçiş yapabildiği Kapıkule’den geçen araç sayısı 600’e kadar düştü. Bulgaristan’a açılan diğer kapı olan  Hamzabeyli’de de durum aynı.

ARTIK SABRIMIZ KALMADI!
UND Başkan Yardımcısı Keleş, Türkiye’nin AB’ye ihracatının engellendiğini savunarak, “İhracatımızı engelleyerek Türkiye'ye ekonomik olarak zarar vermeye çalışıyor ve Türkiye'nin dış ticareti sabote ediliyor. Türkiye aynı yıl içinde iki asma köprü açılışı yapmış güçlü bir ülke olmasına karşın yıllardır Bulgaristan ile ülkemiz arasındaki sınır kapılarına çözüm üretememesi ve yaşanan bu vahamet karşısında aciz kalması, bize yakışmıyor.
Sınır kapılarında günlerce bekletilen tır şoförlerine dayatılan bu gayri insani tavır, sadece ticaretimize değil, insanlığımıza da zarar veriyor. Sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle kilometrelerce kuyruk bekleyen TIR şoförleri temel insani ihtiyaçlarını giderme imkanı bulamazken, kuyrukla sebebiyle sürüş ve dinlenme sürelerini ihlal ederek ağır cezai işlemler ile karşı karşıya kalıyor. Sadece bu sorun dahi yetkili kurumların acil olarak harekete geçmesini ve yaşanan bu vahametin sonlandırılmasını mecburi kılıyor.
 
“GÜNLÜK GEÇİŞ KAPASİTESİ 3 BİN ARAÇ OLMALI”
UND olarak, Kapıkule Sınır Kapısının günlük geçiş kapasitesini 3 bin araca çıkarmaktan başka bir çaremiz olmadığına inanıyoruz. Bu sayı bu kapıda mümkün. Bu sayının başarılamaması, bu hedefin yanına dahi yaklaşılamaması ve sorumlu tarafların çözüm için adım atmaktan anlaşılmaz şekilde kaçınması, sadece ülkemiz lojistik sektörüne değil, aynı zamanda ülkemiz ihracatına zarar veriyor. Göz göre göre ülke ihracatımıza verilen bu zarara sektör olarak karşı çıkıyoruz." şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA