CHP’li Özyiğit’ten Erdoğan’a Lozan tepkisi: “Anlamasını beklemiyoruz” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP’li Özyiğit’ten Erdoğan’a Lozan tepkisi: “Anlamasını beklemiyoruz”


 

CHP İl Başkanı Özyiğit, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Antlaşması’yla ilgili yaptığı açıklamayı gündem değiştirme çabası olarak yorumladı. Özyiğit,” Savaşmadan toprak kaybeden bir iktidar ve o iktidar anlayışından Lozan Barış Antlaşması’nı, Kurtuluş Savaşı ruhunu anlamasını

Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği “1920'de bize Sevr'i gösterdiler. 1923'te Lozan'a razı ettiler. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı” sözlerine çok sert tepki gösterdi.
Lozan Antlaşması’nın emperyalizme karşı kazanılmış büyük bir zafer olduğunu vurgulayan Özyiğit, “‘Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’ sıfatını taşıyan şahsın, bağımsız bir ülke olmamızı sağlayan bir zaferi tanımaması akıl almaz bir durumdur” dedi.

“AKP İLK DEFA SAVAŞMADAN TOPRAK KAYBEDEN İKTİDARDIR”
Cumhuriyet tarihinde ilk defa savaşmadan toprak veren iktidarın AKP hükümeti olduğuna işaret eden Özyiğit, şöyle devam etti: “Lozan Barış Antlaşması ile 7 düvele karşı verilen Kurtuluş Mücadelesi, Türkiye’nin tam bağımsız bir ülke olarak tanındığını ve ilan edildiği tarihi bir zaferdir. Bu zaferi okuyamayanlar, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi’ni taşıyanlardır. Savaşmadan toprak kaybeden bir iktidar ve o iktidar anlayışından Lozan Barış Antlaşması’nı, Kurtuluş Savaşı ruhunu anlamasını beklemiyoruz. Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini içine sindiremeyenler Lozan Antlaşması’nı eleştiriyor. Atatürk ve devrimlerine tahammülü olmayanlar, İsmet İnönü üzerinden Atatürk’e ve cumhuriyet değerlerine saldırmaya devam ediyor.”

“KASABA DEDİKODUCULARI”
Dönemin uluslararası koşulları dikkate alındığı zaman ülke bütünlüğü ve güvenliği yönünden alınan bu sonuçlar nedeniyle Lozan Antlaşması’nın bir diplomatik zafer olduğuna vurgu yapan Özyiğit, “24 Temmuz’da imzalanan Lozan Antlaşması ile komşularımızla olan bugünkü sınırlar (Hatay hariç) belirlenmiş, kapitülasyonlar tamamen kaldırılmış, azınlık hakları güvence altına alınmış, Boğazlar silahsızlandırılmış, Batı Trakya’daki Türklerle İstanbul’daki Rumlar dışında, Anadolu ve Doğu Trakya’daki Rumlar ile Yunanistan’daki Türklerin mübadelesine karar verilmiş, Patrikhane ve yabancı okulların İstanbul’da kalması kabul edilmiştir. Tarihi bilmeyenler, belgelere dayanmadan kasaba dedikodusu ile tarih yapıyor” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA