Mersin’de arazi tartışması! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de arazi tartışması!


 

Mersin’de yıllardır çözüme kavuşamayan adeta yılan hikayesine dönen Serbest Bölge’ye sınır komşusu olan 300 dönümlük TEKFEN arazisi için Büyükşehir Belediyesi, STK’lar devreye girdi.

TEKFEN yatırım yapmadı, Serbest Bölge talip oldu

Daha önce ‘hülle’ iddialarının da gündeme geldiği arazinin Serbest Bölge genişleme alanı olması için girişimler başladı. Konu Ekim ayında yapılacak meclis toplantısında ele alınacak.


SONER AYDIN

Mersin’de 31 yıl önce 1985’te gübre fabrikası kurulması için Bakanlar Kurulu kararı ile değerinin çok altında bir fiyata Türk-Arap Gübre Anonim Şirketi’ne (TAGAŞ) verilen ve %79,99’u TEKFEN Holding’e ait olan arazi için Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Yılan hikayesine dönen söz konusu arazinin, bu hafta meclise gelmesi beklenen ancak önümüzdeki aya sarkan 1/100 binlik planda Serbest Bölge alanı olarak işaretlenmesi ve Mersin’e yeni istihdam kapısı açılması için çalışma başlatılacak.

“MECLİS SONUNDA DEVREYE GİRDİ!”
Önceki gün gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda gündeme gelen Serbest Bölge’nin yan tarafında kalan, TEKFEN Holding arazisi için girişimler başladı. Mersin’de yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam eden Serbest Bölge araziye talip olurken, arazi sahibi TEKFEN Holding ise bölgede depo alanı yapmak istiyor. Konuyla ilgili mecliste açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, arazinin Serbest Bölge’ye dahil edilmesini istediklerini ancak mülkiyet sahipleri ile görüşmeler yapılarak konunun çözüme kavuşması gerektiğini söyledi. 

“MERSİN’E YENİ İSTİHDAM KAPISI”
Mecliste konuyla ilgili bilgi veren Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya, 1/100 binlik plan çalışmasının bittiğini ancak söz konusu arazinin çözüme kavuşamamasından dolayı planın taraflar arasında ki görüşmelerden sonra son halini alacağını söyledi. 1/100 bin plan için gerçekleştirilen komisyon toplantısında, Ticaret Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Serbest Bölgesi İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvard Mum Serbest Bölge ve bazı dernek başkanlarının komisyona bilgi verdiğini dile getiren Yerlikaya, “Mersinin en büyük sorunu işsizlik. Şuan Serbest Bölge’de yaklaşık 10 bin kişi çalışıyor. Serbest Bölge’nin doğusunda bir o kadar daha alan var. Şuan ki alan 800 dönüm. Yan tarafındaki genişleme alanı 300 dönüm. Biz komisyon olarak arsa sahibini TEKFEN grubunu da davet ettik. Son bir kez onları da dinleyip değerlendirdikten sonra bir karar vereceğiz. Serbest bölge Mersin için hayati öneme sahip, bir o kadar da insanın çalışacağı istihdam kapısının açılacağı bir yer” ifadelerini kullandı.

“TEKFEN İŞİ ANKARA’DAN BİTİRMİŞ”
Göreve gelmesinin ardından hem Serbest Bölgeyi hem de Ticaret Odasını uyardıklarını kaydeden Başkan Kocamaz, “Serbest bölge alanı yılan hikayesine döndü. Ben göreve geldiğim andan itibaren serbest bölgeyi, ticaret odasını uyardım. Çünkü TEKFEN orada genişlemek, depo yapmak istiyor. Ben de onlara hep şunu söyledim; ‘gidin serbest bölge ile görüşün. Serbest bölge bu işten vazgeçiyorsa değişiklik yapılsın’ çünkü kendi malı. Ankara’dan bu işi bitirmiş zaten. Maalesef Serbest Bölge ve Ticaret Odası laf üretmekten bir adım öteye gitmedi. Ve bugün geldiğimiz noktada burası hala çözülmüş değil. Öncelikle serbest bölge olması lazım bizim de gönlümüzden geçen o. Ama yasalar var, bir adamın hakkını elinden alacaksınız ama onu alırken de hiçbir gayret göstermeyeceksiniz, sadece buraya yapılmasın diyeceksiniz. Umarım bundan sonra bir arpa yolu yol gidilir.” ifadelerini kullandı.

“TEKFEN SÖZLEŞMEYE UYMADI”
Söz konusu arazinin düşük bir bedelle TEKFEN’e geçtiğini hatırlatan HDP’li meclis üyesi Mustafa Güler ise, “Koca arazi buraya yatırım yapmak koşulu sembolik bir bedelle aktarılmış. TEKFEN özelleştirilme sırasında kabul ettiği şartları yerine getirmediği ve gerekli yatırımları yapmadığı için bu sembolik bedel ortadan kalktı, mülkiyet yönünden de muvazaalı bir durumdadır” diye konuştu.
   
“HÜLLE TARTIŞMASI!”
Söz konusu arazi ile ilgili CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı geçtiğimiz günlerde ‘hülle’ tartışması başlatmıştı. Atıcı, devletin, 31 yıl önce tapu fiyatına yani değerinin çok altında bir miktara sattığı araziyi TEKFEN’den piyasa fiyatına satın almak istediği iddiasını gündeme getirmiş, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge sunmuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA