‘Ben duymadım’ demeyin! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Ben duymadım’ demeyin!


 

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerektiğini açıklayan Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, “Kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de ‘ben bu kanunu duymadım’ diyen bir vatandaşımızın kalmas

Vergi Dairesi’nden yapılandırma çağrısı:

Haber Merkezi

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, yaptığı yazılı açıklama ile yapılandırma çağrısı yaptı. 
6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un, 19 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Güngör, yapılandırma kanunuyla; vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağını söyledi. 
Borçların taksitler halinde ödenebileceğini söyleyen Adem Güngör, “Vergi ihtilafları sonlandırılacak. Devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek. Yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak” dedi.
Bu kadar çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşları anlatmak, azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetlerinin de sürdüğünü aktaran Başkan Güngör, “Başkanlık olarak tüm personelimiz ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de ‘ben bu kanunu duymadım’ diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz” dedi.
 
KESİNLEŞMİŞ BORÇLARA ÖDEME KOLAYLIĞI GELDİ
Yapılandırma kanununun kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini işaret eden Göngür, “Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalarda tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkanı veriyor. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV, gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabilecek. 

İHTİLAFLAR SULH YOLUYLA ÇÖZÜMLENİYOR
Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamında yapılandırılabilecek. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile Ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılıp ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler.
İhtilaflar sulh yoluyla çözümleniyor. Bu kapsamda, ihtilafın bulunduğu aşama ve ihtilafa ilişkin verilmiş yargı kararlarının niteliğini esas alarak farklı oranlarda ödemeler öngörülüyor. Bu alacakların peşin ödenmesi halinde de ayrıca Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak” diye konuştu.

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI İMKANI VERİLİYOR. 
Bu kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesinin de matrah artırımı olduğuna vurgu yapan Adem Güngör, mükelleflerin daha önceki yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklarını söyledi. Bu kapsamda mükelleflerin, 2011 ila 2015 yıllarında beyan ettikleri; gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir/kurum stopaj vergisi, katma değer vergisi matrahlarını/vergilerini, kanunda öngörülen oranlarda artırdıkları ve belli oranlarda hesaplanan vergileri ödedikleri takdirde, bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olmayacaklarını belirten Güngör, kira geliri elde etmesine rağmen beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflerin de bu imkândan yararlanabileceğini aktardı.

KAYITLARDA YER ALMAYAN KIYMETLER DEFTERLERE İŞLENEBİLECEK
Kanun ile işletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin defterlere kaydına imkân sağlandığını da bildiren Başkan Güngör, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu kapsamda; Genel orana tabi emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar için yüzde 10 oranında, indirimli orana tabi emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar için tabi olduğu oranın yarısı oranında KDV hesaplanarak ödenecektir. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia içinse, fatura düzenlenmek ve her türlü vergisel yükümlülükler yerine getirilmek suretiyle, işletme kayıtları düzeltilebilecek.
Eczanelere kayıtlarını düzeltmek için de imkân verildi. Bu mükelleflerimiz kayıtlarında yer aldığı halde stoklarında bulunmayan ilaçların değerleri üzerinden yüzde 4 oranında KDV ödemek suretiyle kayıtlarını düzeltebilecek.
Ayrıca bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma getirebilecek”.

BAŞVURU VE ÖDEMELER 
Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerektiğinin altını çizen Güngör, başvuruların bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabileceğini bildirdi. “Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek” diyen Adem Güngör, “Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor.

PEŞİN ÖDEMELER TEŞVİK EDİLİYOR.
Vatandaşlarımıza peşin ödeme avantajını tekrar hatırlatmak istiyoruz. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödemesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca % 50 indirim yapılacak.

TAKSİTLERİN İLK 2 SİNİN ZAMANINDA ÖDENMESİ ŞARTI GETİRİLDİ
Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk iki taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaktır.
Ayrıca bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik de düzenleme yapıldı. Kanunla, gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki varlıkların her hangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılmasına imkân sağlandı. Yurt dışındaki varlıklar yıl sonuna kadar Türkiye’ye getirilebilecek yurt içindeki varlıklar da yine yıl sonuna kadar işletme kayıtlarına alınabilecek. 

“KANUNLA İLGİLİ SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ”
Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir. Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan yapılanma kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA