“İşleyen demir alzheimer olmaz!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İşleyen demir alzheimer olmaz!”


 

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde halkı uyaran Prof. Dr. Aynur Özge, “İşleyen demir alzheimer olmaz!” diyerek alzheimer hastalığından uzak kalmanın sırlarını gazetemize anlattı.

EREN KAVVAS

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge yaptığı açıklamada alzheimer hastalığından korunma yollarını gösterirken 2 Ekim’de açılacak olan Yaşlı Yaşam Merkezi’nin de müjdesini vererek yapacakları etkinlikler hakkında bilgi verdi.

BEYNİ EMEKLİLİĞE SEVK ETMEYİN
Prof. Dr. Aynur Özge, alzheimer hastalığıyla ilgili en önemli risk faktörünün yaşlanma olduğunu dile getiriken her yaşlanan bireyde alzheimer hastalığı görülecek diye bir kural olmadığını söyledi. Beyni ve vücudu aktif bir şekilde çalıştırmanın önemine dikkat çeken Özge, “Beyni ve vücudu ne kadar aktif tutarsak alzheimer riskinden o kadar uzaklaşırız. En tehlikelisi de erken yaşta sakin bir yaşama geçmek yani beyni emekliye sevk etmektir. Çalışma şartlarının ağır ve yorucu stres dolu temposundan kaçmak amacı ile çok erken yaşlarda emekliye ayrılarak durağan bir yaşam seçmekle bu hastalığa farkında olmadan davetiye çıkar” dedi.

“BEYNİN AKTİF TUTULMASI GEREKİYOR”
Beyni aktif tutacak aktivitelerin yapılması ve bunların yalnız yapılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aynur Özge, “Her türlü fiziksel ve zihinsel egzersiz, beyinde yeni devreleri çalıştırır. Her yeni devre de belleğin güçlenmesine katkıda bulunur. Aktif devreler ile bezenmiş bir beyin için keyifle yapılan her türlü aktivitenin faydası vardır. Spor yapmak, bahçe işleriyle uğraşmak, yeni ilgi alanları geliştirmek ve tüm bunları yaparken yalnız olmamak en önemli koruyucudur alzheimer hastaları için. Günlük yaşamı olabildiğince keyif verici hale getirmek, bunu yaparken de beyni aktif tutacak; bulmaca, sudoku çözmek, kelime bulma oyunu gibi strateji gerektiren oyunlar oynamak, müzik aleti çalmak, düzenli kitap ve gazete okumak yararlıdır. Ancak bunlar bir başkasıyla paylaşılarak yapılırsa beyindeki etkisi katlanarak daha olumlu hale gelir” ifadelerini kullandı.

“MEZİTLİ AKTİF YAŞLANMA EVİ AÇILACAK”
Mezitli Aktif Yaşlanma Evi’nin müjdesini veren Prof. Dr. Aynur Özge, “Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi yıllardır yürütülen aktif yaşlanma çalışmalarına ve 2 Ekim’de açılışı yapılacak olan Yaşlı Yaşam Merkezi’ne dikkatleri çekmek için bu yılın temasını ‘Aktif Yaşlan; Alzheimer Olma’ diye belirledi. Dernek 21 Eylül’de Tarsus Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma Evi’nde, Tarsus Belediyesi işbirliği ile 14:00-17:00 saatleri arasında yapılacak keyifli etkinlikler dizisi konusu üzerinden konuya dikkat çekiyor. Aynı zamanda yakında açılacak olan Mezitli Aktif Yaşlanma Evi’nin müjdesini veriyor. En önemlisi de ülkemizde bir ilk olma özelliğine sahip, yılların emeği ile hayata geçirilen Yaşlı Yaşam Merkezi’nin 2 Ekim 2016 tarihindeki açılışının heyecanını tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

“ALZHEİMER’DAN UZAK KALMANIN SIRLARI VERİLECEK”
Yaşlı Yaşam Merkezi’nde bir çok etkinlik yapacaklarının ve alzheimerdan uzakdurmanın sırlarını vereceğini söyleyen Prof. Dr. Aynur Özge, “Yaşlı Yaşam Merkezi’nde aktif olarak yaş almak isteyen bireylere sağlıklı yemek pişirme, takı tasarımı, ahşap boyama, kumdan heykel yapımı, çağın teknolojisine adaptasyon eğitimleri, zeka oyunları, oryantring, drama eğitimi, sinema günleri, koro ve müzik-ritim çalışmaları, grup ve bireysel terapiler, nefes egzersizleri, spor aktiviteleri, doğa ve kültür gezileri etkinlikleri gibi bir çok etkinlik düzenlerken alzheimer hastalığından uzak kalmanın sırları verilecek. Ne demiş atalarımız: İşleyen demir alzheimer olmaz!” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA