Eğitim kaygılı başladı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Eğitim kaygılı başladı!


 

Eğitim-Sen Şube Başkanı Muşlu, eğitimin bilimsel, laik, demokratik karakterinden uzaklaştırılarak dini değerler etrafında planlanmış ve örgütlenmiş bir sürece sürüklendiğini açıkladı.

Eğitim-İş Şube Başkanı Boyar ise “Bazı okulların üniforma dikiminde bazı giyim firmalarıyla anlaşarak rant edildiği görülmektedir. Servislerde de aynı durum söz konusudur” diyerek kaygılarını dile getirdi. 

EREN KAVVAS

Yaz tatilinin ardından eğitim öğretim yılı sorunlu başlıyor. 2016-2017 dönemi eğitim ve öğretim ders zili çalarken Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu ve Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar, açığa alınan öğretmenler, eğitim sistemindeki aksaklıklar, öğrenci servisleri ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundular. 

28 BİN ÖĞRETMEN DERS BAŞI YAPAMADI
Başkan Muşlu, açığa alınan, ihraç edilen 28 bin öğretmen olduğunu anımsatarak, bu öğretmelerin 11 bine yakının Eğitim-Sen’li olduğunu söyledi. Sinan Muşlu, açığa almaların eğitim ve öğretimi olumsuz bir şekilde etkileyeceğini, birçok yerde okulların açılamaması anlamına geldiğini ve açığa alma sürecinin darbeye karşı ilan edilen OHAL kapsamında iktidara muhalif olan kesimleri sindirmeye dönük bir uygulama olduğunu iddia etti.

“EĞİTİM VE ÖĞRETİM DURMA NOKTASINA GELEBİLİR”
Özellikle Tunceli, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Hatay’daki açığa almaların eğitim ve öğretimin büyük bir kısmının durma noktasına gelebileceğini belirten Muşlu, “Örneğin Tunceli’de yüzlerce öğretmen açığa alındı. Günlerdir Tunceli’de halk ve öğretmenler eylem yapıyorlar. Tunceli’de açığa alınan öğretmenlerin geri dönüşleri gerçekleşmeseydi okulların yüzde ellisi açılamayacaktı. Eğitim ve öğretim yarı yarıya durmuş olacaktı. Bu anlamda 418 öğretmen arkadaşımız geçtiğimiz günlerde tekrar göreve iade edildi. Başka bir örnek verecek olursak Diyarbakır’da 4300 Eğitim-Sen’li öğretmen açığa alındı. Zaten Diyarbakır’da toplam ortalama 20-22 bin öğretmen var. Bu da Diyarbakır’daki eğitim ve öğretimin bir bölü beş oranında durması anlamına gelmektedir. Batman’da 900’ün üzerinde, Şanlıurfa’da 500’ün üzerinde, Mardin’de 1700’ün üzerinde, Hatay’da 900’ün üzerinde Eğitim-Sen’li, öğretmen açığa alındı” ifadelerini kullandı.

“İMAM HATİPLEŞME ORANI ARTTI”
FETÖ’cü çevrelerin ellerinden alınan okulların imam hatipleştirildiğinin altını çizen Başkan Muşlu, “Eğitimin çokça sorunu varken, 50 bine yakın açığa alınan veya ihraç edilen öğretmen varken, rayından çıkmış olan bilimsel, laik, demokratik karakterini yitirmiş olan eğitimin daha fazla sorunlarla boğuşacağı anlamına gelir. Bu anlamda eğitim bilimsel, laik, demokratik karakterinden uzaklaştırılarak dini değerler etrafında planlanmış ve örgütlenmiş eğitim sürecinin yaygınlaştığını görebilmekteyiz. 15 Temmuz darbe girişiminden FETÖ’cü çevrelerin ellerinden alınan okulların yurtların Milli Eğitim bünyesine alındığı dönemde bu okulların çoğu imam hatipleştiriliyor. İmam hatipleşme oranı zaten son yıllarda arttı” dedi.

“MERSİN’DE 1200 OKULDA, 21 BİN ÖĞRETMEN DERS BAŞI YAPACAK”
2016-2017 yılı eğitim ve öğretim yılı öğrenci sayıları ve sınıf mevcutlarıyla ilgili bilgi veren Muşlu, “Türkiye’de 18 milyona yakın öğrenci ders başı yaptı. Bu öğrencilerin 14 milyona yakını devlet, 1 milyon üç yüz bine yakın öğrenci özel okul, 2 milyona yakını ise açık öğretim üzerinden eğitim ve öğretim hayatını sürdürecek. 412 bine yakın ise derslik sayısı olacak. Bu rakamlar bize sınıflardaki öğrenci sayılarının ortalama 27 kişi olacağını gösteriyor. Mersin’de ise 1200’e yakın okul ve 21 bin civarında da öğretmenle ders başı yapıldı. Meslek liselerinde sınıf mevcutlarının 37 civarında olacağını öngörüyoruz. Öğretmenleri, öğrencileri, derslikleri teknolojiyle donatmak gerekiyor” diye konuştu.

“SERVİS ŞOFÖRLERİ EĞİTİMDEN GEÇMELİ”
Servis şoförlerinin belirli eğitimlerden geçerek sertifika almaları gerektiğinin altını çizen Muşlu, “Hem Türkiye’deki hem Suriye’deki savaş politikalarının yaygınlaştığını ve ekonomiye olan olumsuz etkisinin daha fazla hissedilmeye başlandığını görmekteyiz. Mersin’de aylık bir öğrenci servis ücretinin 100-120 TL olduğunu görüyoruz. Bunun da veliler üzerinde ekonomik yük getirdiğini görmekteyiz. Bu noktada öğrenci servislerinde servis şoförlerinin öğrencilerle olan diyalogları önemlidir. Her önüne gelenin servis soförü yapılmaması gerekir.  Belirli kriterlerin olması gerekir. Belirli eğitimlerden geçerek sertifika almaları gerekir. Bu manada öğrenci servislerinin hem ekonomik hem de psikolojik anlamda değerlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu. 

“MERSİN’DE 1000’DEN FAZLA ÖĞRETMEN AÇIĞA ALINDI”
Eğitim-İş Mersin Şube başkanı Hakan Boyar ise açığa almaların muhaliflerin üzerindeki baskıyı, korkuyu hissettirme ve korku dağları oluşturmak amacıyla yapıldığını söyledi. Boyar, atılan 28 bin öğretmenin çoğunun Bank Asya hesabı, Aktif-Sen üyeliği olduğunu söyledi.
Mersin’de 1000’e yakın öğretmenin açığa alındığını ve bu açığa almalar sonucunda öğrencilerin öğretmensiz ders yılına başladığını dile getiren Başkan Boyar, “Biz Eğitim-İş Sendikası olarak her zaman, somut veriler olmadığı sürece kimseyi meslekten ihraç etme, fişleme yoluna gidilmemesi gerektiğini söylemiştik. Siyasal iktidar, eğer sendikalarının aldığı bir kararı terörle ilişkilendiriyorsa büyük hata yapıyor demektir. Sırf sendikal eylemlere katıldı diye terörle ilişkilendirilip bunları meslekten atmalarını kabul etmiyoruz. Mersin’de şuana kadar 1000’den fazla öğretmenin açığa alınması söz konusudur. Bu açığa almaların Mersin’de eğitim ve öğretimi aksatacağı, öğrencilerin öğretmensiz bir ders yılına başlayacağının göstergesidir” dedi.

“OKULLARIN AÇILMASI ERTELENMELİDİR”
Okulların açılmasının öğrencilere ve öğretmenlere faydası olmayacağını savunan Boyar sorunların çözülene kadar okulların açılmasının ertelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bazı okulların, öğrencilerin servis ve üniforma gibi ihtiyaçları rant kapısı haline getirdiğinin altını çizen Boyar, “Okullardaki temizlik personelleri sayısı yetersizdir. Milli eğitim bunu İşkur’la bağlantılı olarak çözmekteydi. Bunun sonucunda da ekim ayının ortaları kadar okullar pislikten geçilmiyordu. Bazı okulların üniforma dikiminde bazı giyim firmalarıyla anlaşarak rant edildiği görülmektedir. Servislerde de aynı durum söz konusudur. Okullar servisçilerle anlaşarak öğrencilerin o servislere binmeleri sağlanıyor. Bu manada 2016-2017 eğitim ve öğretim yılına çok büyük sıkıntılarla başlıyoruz” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA