Silifke çiftçisi su sorununa çözüm arıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Silifke çiftçisi su sorununa çözüm arıyor


 

Silifke Sulama Birliği’nin 4 yıldır başkanlığını yapan ve son seçimlerde güven tazeleyerek yeniden başkan olan Mehmet Yaşar Doğdu, “Yılda üç ürünün yetiştirildiği Silifke ovası sulamasında olumsuzlukların ortadan kaldırılması için; cazibe sulama yönteminin kullanıldığı tesislerin, su kaynağı Kayrak

Haber Merkezi

Silifke Sulama Birliği’nin yeni yönetimi belirlendi. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan meclis toplantısında eski Başkan Mehmet Yaşar Doğdu güven tazeleyerek tekrar birlik başkanı oldu.
Silifke Sulama Birliğin’nin Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Mehmet Yaşar Doğdu, birlik seçimini üyelerin katılımıyla güzel bir ortamda gerçekleştirdiklerini kaydederek, kendisine destek veren bütün üyelere teşekkür ettiğini belirtti.

“SU İSRAFINA ÖZEL ÖNEM VERECEĞİZ”
Başkan Doğdu, “Kanunların ve birlik tüzüğümüzün vermiş olduğu yetki ve görevler doğrultusunda, düzenli, sürdürülebilir hizmet anlayışını sağlamak, çiftçilerimize iyi bir hizmet sunabilmek, kanal bakım onarım ve temizlik çalışmalarını yerinde ve zamanında yaparak su kayıplarını en aza indirerek daha randımanlı bir sulama hizmeti sunmak için bu göreve talip olduk. Çiftçilerimizle yapacağımız toplantılar ve eğitimlerle tesislerin korunması ve fazla su israfının engellenmesi hususlarına özel bir önem vereceğiz. Amacımız bu eğitimler ve verimli sulama programları ile çiftçilerimize suyu en az maliyetle sunmak olacaktır. Bunun için sulama alanı içinde kalan muhtarlarımızla, belediye başkanlarımızla, DSİ yetkileri ve hükümetle en yakın çalışma şartları içerisinde, tam bir diyalog ve uyum içerisinde çalışacağımızı belirtmek istiyorum. Hizmetlerin kaldığı yerden devam edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

SİLİFKE SULAMA BİRLİĞİNİN 3 BİN ÜYESİ BULUNUYOR
Gece gündüz demeden çiftçilere hizmet vermek için çalışan Silifke Sulama Birliği’nin, 12 personeli ve araç filosu ile 50 bin dönüm tarım arazisine can verdiğini anımsatan Doğdu, 3 bin üyesinin bulunduğu birliğin 4 yıldır başkanlık görevini yürüttüğünü anımattı. “Yılda üç kez temizliğini yaptığımız kanallarda sulama sezonuyla birlikte temizlik çalışmalarımız devam ediyor” diyen Silifke Sulama Birliği Başkanı Mehmet Yaşan Doğdu, “Ayrıca kanallarda bakım ve tahliye kanallarında temizliğimiz bitti. 85 kilometrelik isaliye, ana kanal ve yedek kanal temizlikleri de yapılmakta. 61 km’lik boşaltma-tahliye kanalının kanal temizliği yapıldı. Paletli sallama ekskavatör ile kış sezonu girmeden genel temizliklerimiz yapılmıştı” dedi.

50 BİN DÖNÜM ARAZİNİN SULAMA İŞLETME VE BAKIMINI ÜSTLENİYORUZ
Silifke Ovası sulaması tesislerinin işletme ve bakımını devir almış olan Silifke Sulama Birliği’nin sağ sahilde bulunan 50 bin dönüm arazinin sulama, işletme ve bakımını da üstlendiğini anımsatan Mehmet Yaşar Doğdu, “Sulama tesislerimiz 1958 yılında işletmeye açılmıştır. Göksu Nehrinin getirdiği alüvyonlardan oluşan ovada zengin üretim potansiyeli mevcut olduğundan, bitki deseni ve tarım tekniği sürekli değişmektedir. Narenciye, sebze, yerfıstığı, susam üretimi geçmiş yıllarda ön planda yer alırken günümüzde ekonomik getirisi daha fazla olan çilek ve nar yönünde değişmiştir. Bu gelişme ile birlikte sulama tekniğin de damla sulama yönünde değişime uğramıştır; Ayrıca bölgemizde sera ve örtü altı ekimler çoğalmış olup, yılın 12 ayı çiftçilerimizin sulama ihtiyacını gidermekteyiz” dedi.

ÇİFTÇİMİZİN ÜYEMİZİN VE ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ
Mehmet Yaşar Doğdu, “Ancak bu olumlu gelişmelere sulama tesislerimiz destek çıkmadığı gibi engel olur bir hale gelmiştir. Şöyle ki tesisler ekonomik ömrünü doldurduğundan görev yapamaz hale gelmiş, kanal sonunda bulunan çiftçiye su iletmek imkansız hale gelmiştir. % 90 damlama sulamanın yaygınlaştığı bir durumda, enerji maliyeti önemli bir gider olarak yer almaktadır. Ayrıca çökeltme yapmadan, regülatörden direkt olarak alınan su damlama sistemlerini tıklayarak, üreticiye ek bir maliyet getirmektedir. Bu yüzden, yılda üç ürünün yetiştirdiği Silifke Ovası Sulamasında yukarıda sayılan olumsuzlukların ortadan kaldırılması için; cazibe sulama yönteminin kullanıldığı tesislerin, su kaynağı Kayrak tepe Barajı olan alçak basınçlı kapalı sistem sulamaya dönüştürülmesi gerekmektedir. Böylece üreticilerin modern sulamada kullandıkları enerji girdi ve işletme masrafları ortadan kalkmış olacaktır” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA