Bir ayda 6 işçi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bir ayda 6 işçi


 

Mersin’de 2016’nın ilk 8 ayında 28 işçi yaşamını yitirdi. Sadece Ağustos ayı içinde 6 işçi iş cinayetine kurban gitti. İş cinayetlerini gazetemize değerlendiren Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, iş cinayetlerinin yetersiz denetimden kaynaklandığını söyledi.


SONER AYDIN

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre,  2016’nın ilk 8 aylık iş cinayeti verilerini açıkladı. İSİG verilerine göre 2016’nın ilk sekiz ayında 1250 işçi yaşamını yitirdi. OHAL’le geçen Ağustos’ta en az 199 işçi hayatını kaybetti. 
MERSİN’DE 28 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2016’nın ilk sekiz ayında 28 işçi iş cinayetlerine kurban gitti. Ağustos ayına bakıldığında ise 6 işçinin yaşamını yitirdiği dikkat çekti. Mersin’de iş cinayetleri inşaat ve tarım-iş kollarında meydana geldiği verilere yansıdı.
“YASALAR İŞVERENDEN YANA ÇIKARTILIYOR”
Artan işçi cinayetlerini gazetemize değerlendiren DİSK/Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, Türkiye’de yasaların işçiden, emekçiden yana değil sermayeden yana çıkartıldığını kaydetti. Yasaları çıkartanların da sermayeden beslendiğini ve bu yüzden sermayeyi rahatlatan yasalar çıkartıldığını sözlerine ekledi.

“İŞ YERLERİ DENETİMDEN UZAK”

İş yeri denetimlerinin işverenin inisiyatifine bırakıldığını dile getiren Göksoy, “İş güvenliği denetçisi ya da iş sağlığı uzmanı bağımsız olması gerekirken onu bile işveren belirliyor. Yani işverenin belirlediği uzmanlar denetim yapıyor. İşverenin denetiminde olan, iş sağlığı, iş eğitimi veren bir insan ne derece işverenin aleyhine bir rapor hazırlayabilir. Ülkemizde iş kazaları ve cinayetlerinin artmasının en büyük nedeni de bu. Denetim mekanizmasının çalışmaması” dedi. 

“İŞÇİ SAĞLIĞI ÖNEMSENMİYOR”
İşverenin önceliğinin kar olduğu ve için işçi yaşamını çok da önemsemediğini sözlerine ekleyen Göksoy, iş yerlerinde yeteri kadar iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almamış, vasıfsız, ucuz işçi çalıştırıldığını dile getirdi. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi almamış işçilerin hem çevresi hem de kendileri için büyük risk oluşturduğunu aktaran Göksoy, “bu işçiler iş sağlığını, iş güvenliğini korumak bir yana kendileri kazaya sebebiyet verecek durumda oluyor. Soma’da, Ermenek’te yaşadığımız buydu. Tersanelerde fabrikalarda yaşananlar da aslında budur. Bunun çözümü ise şudur; denetimcilerin bağımsız olması lazım ve çıkarılan yasaların işverenden sermayeden yana değil işçiden, emekçiden yana olmalı” diye konuştu.

İŞTE ÇARPICI RAPOR
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıkladığı raporda bu yıl yaşanan iş cinayetlerine ilişkin kapsamlı bilgiler de yer aldı.

2016 yılının ilk sekiz ayında yaşanan iş cinayetleri şöyle: Ocak ayında 115, Şubat ayında 144, Mart ayında 160, Nisan ayında 171, Mayıs ayında 124, Haziran ayında 203, Temmuz ayında 134, Ağustos ayında ise en az 199 işçi yaşamını yitirdi. 
Son 4 yılda Ağustos ayı: 2013 yılının Ağustos ayında 130, 2014 yılının Ağustos ayında 160, 2015 yılının Ağustos ayında 162, 2016 yılının Ağustos ayında ise en az 199 işçi yaşamını yitirdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA