Kanser düşmanı ’guava’nın hasadına başlandı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kanser düşmanı ’guava’nın hasadına başlandı


 

Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesini Silifke’de üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 7,5 liradan sattığını ancak pazarlama sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Levent, guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtti.

Ziraat Mühendisi Mustafa Levent yaptığı açıklamada, 5 yıl önce deneme amaçlı birkaç tane guava fidanı diktiğini, meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi. 
Bu kapsamda 5 yıl önce Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de destekleriyle Antalya'dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.
Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı. Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.
Guavanın çok kaliteli güzel bir meyve olduğunu belirten Mustafa Levent, “Guava lezzetli olup dalından koparıldığında hemen yenilebilecek özellikte bir meyvedir. Guava özellikle erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri ve tiroit kanserinin tedavisinde yenildiğinde bir numaralı yardımcı meyvedir. Meyveyi yiyenler kendi ifadelerinde kanser tedavisine iyi geldiğini söylemektedirler. Bunun yanında çok hoş bir aroması var. Yurt dışında çok tanınan bir meyvedir. Arap ülkeleri çok iyi biliyor. Guavanın yaprağı ise tansiyon ve şekeri düşürüyor” dedi.
Eylül ayının ilk haftasında başlayan hasat döneminin Ekim sonuna kadar süreceğini ifade eden Levent, “Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim” dedi.
Guavanın taze olarak tüketildiğini, guavanın sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA