Kasaplar Odası’ndan yerli hayvan vurgusu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kasaplar Odası’ndan yerli hayvan vurgusu!


 

Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, kurbanlık alacak vatandaşlara daha çok yerli hayvan tercih etmeleri için tavsiyesinde bulundu.

EREN KAVVAS

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar kurbanlık telaşına düşerken, belediyeler de satış ve kesim yeri hazırlıklarına devam ediyor. Konu hakkında görüşünü aldığımız Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, gazetemize konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

YERLİ TERCİH EDİN!
Yerli üretimin desteklenmesi adına kurbanlık alırken Toroslar’ın yemini yemiş hayvanların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Pekmez, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısı son 5 yılda yüzde 29,8 oranında artış gösterdi. Türkiye'de 2011 yılında 32 milyon 309 bin 518 olan yerli koyun, merinos koyun, kıl keçisi ve tiftik keçisinden oluşan küçükbaş hayvan sayısı 2015 yılında yüzde 29,8 oranında artarak 41 milyon 924 bin 100'e yükseldi. Son 5 yılda yerli koyun yüzde 23 oranında artarak 29 milyon 302 bin 358'e, merinos koyun yüzde 80,7 oranında artarak 2 milyon 205 bin 576'ya, kıl keçisi yüzde 43,3 oranında artarak 10 milyon 210 bin 338'e, tiftik keçisi ise yüzde 36,2 oranında artarak 205 bin 828'e yükseldi. İllere göre en fazla küçükbaş hayvan sayısında Van, Konya ve Şanlıurfa ilk üç sırayı paylaşırken Mersin 5’inci il konumunda” dedi. 

KURBANLIK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!
Öte yandan kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekin hususlar hakkında da bilgi veren Erdal Pekmez, “Kurbanlık alırken hayvanların küpesinin olup olmadığına, sağlık durumuna, yaşına dikkat etmek gerekiyor. Bu koşullarda olan hayvanların da işkence yapılmadan, kurallar dahilinde, belediyelerin açmış olduğu kesimhanelerde ya da sağlıklı ortamlarda kesmelidirler. Kurbanlık alacak vatandaşların ithal kurbanlık yerine, Mersin’de otlamış, suyunu içmiş, havasını solumuş yerli hayvanları kurban etmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

“BELEDİYELER ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR”
Ayrıca Başkan Pekmez, herkesin kurban kesmek istediğini ama vatandaşların ekonomik durumlarının iyi olmadığını söyledi. Belediyelerin kurban kesim yerlerini ayarladığını ama kendilerinin oda olarak görevlerinin sınırlı olduğunun altını çizen Pekmez, ”Mersin Kasaplar Odası olarak kurbanları denetleme şansımız yok. Bizim yaptığımız şey yönlendirme, öneri ve fikir sunmaktır. Belediyeler kurban kesim yerleri ayarlıyorlar. Ellerinden geleni yapıyorlar. Olası aksama durumlarında biz devreye girmeye çalışıyoruz. Çünkü bizim oda olarak görevimiz sınırlı” ifadelerini kullandı.
Başkan Pekmez, kurban alan vatandaşların iyice araştırma yapıp sağlıklı hayvanların kesilmesi gerektiğini aktardı. Her şeyin bayram tadında güzel geçmesini dileyen Pekmez, şimdiden herkesin Kurban Bayramı’nı kutladığını söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA