Narenciyeye engellemeler kaldırılsın | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Narenciyeye engellemeler kaldırılsın


 

2 Eylül’ de başlayacak narenciye ihracat sezonu öncesi sektör temsilcileri Rusya ile iyileşen ilişkilerin devamı olarak engellemelerin bir an önce kaldırılmasını istiyor.

Haber Merkezi

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracat sezonunun 2 Eylül’ de başlayacağını açıkladı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Kavak, tarımın en önemli alt sektörlerinden birisi olan narenciyenin ülkemize sağladığı net döviz girdisi ile yarattığı istihdam açısından büyük bir önem arz ettiğini belirtti. 

NARENCİYEDE DÜNYA 3’ÜNCÜSÜYÜZ
Ülkemizde yaklaşık 3,6 milyon ton narenciye üretiminin yüzde 45’ini yani 1,6 milyon tonunu ihraç ederek, dünyadaki narenciye ihracatçı ülkeler arasında 3’üncü sırada yer aldığını anımsatan Ali Kavak, “Geçtiğimiz sezon Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olumsuzluktan dolayı, ihracatçı arkadaşlarımız hazırlıksız yakalanmış olup narenciye ihracatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak devletin üretici ve ihracatçıyı böylesi zor bir dönemde yalnız bırakmayıp, alternatif pazarların yaratılması ve mevcut pazarlardaki pazar payımızın arttırılması yönünde sağladığı desteklerle o sıkıntılı dönemi atlatmış bulunmaktayız. Aslında bir müsibet bin nasihate bedel misali ihracatçılarımız bir ya da birkaç pazara bağımlı olmama yönünde büyük bir ders almıştır. Bu bağlamda başta Ekonomi Bakanlığımızın öncülüğünde Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliklerimiz ve Narenciye Tanıtım Grubumuzun yoğun çalışmaları sonucu gerek alternatif pazarların yaratılmasına ve gerekse mevcut pazarlardaki ihracatımızın arttırılmasına yönelik büyük çapta çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya devam edilecektir.

“RUSYA’NIN UYGULADIĞI ENGELLER BİR AN VNCE KALDIRILMALI”
Rusya ile ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği bu dönemde henüz tarım ürünlerine uygulanan engeller ile ilgili herhangi somut bir karar çıkmadığını da anımsatan Kavak, “Ancak buna rağmen üreticimiz ve ihracatçımız umudunu korumaktadır. En kısa zamanda en büyük pazarımız olan Rusya pazarına narenciye ürünlerimizin geçmişte olduğu gibi hızlı bir şekilde gideceği beklentisi içerisindeyiz. Tarım sektörü son yıllarda sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde büyük bir başarıya imza atmıştır. Rusya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin hızlı bir şekilde geliştiği bu dönemde de sayın Cumhurbaşkanımızın etkisi ile bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğine inancımız tamdır” diye konuştu.

İYİ TARIM UYGULAMALARINDA MESAFE KAT ETTİK
Son yıllarda Türkiye’de tarım alanında çok büyük gelişmeler yaşandığını da işaret eden Ali Kavak, dünya standartlarında insan ve çevre odaklı üretim yapılması noktasında çok büyük çalışmalar yapıldığını aktardı. Kavak, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Üreticimizin ve üretimdeki bütün paydaşların iyi tarım uygulamaları ve modern tarım teknolojilerinin kullanılması yönünde ciddi anlamda bilinçlendirme ve denetim mekanizmalarının oluşturulması yönünde Tarım Bakanlığımızın öncülüğünde Ekonomi Bakanlığı ve İhracatçı Birliği katkıları ile çok yoğun çalışmalar yapılmıştır ve yapılan bu çalışmalar sonucu büyük bir başarı sağlanmıştır. 

ÜRÜN VE PAZAR BAĞIMLILIĞINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ 
Narenciye Tanıtım Grubu olarak üretici ve ihracatçılarımızın ürün ve pazar bağımlılığını ortadan kaldırmak için Çukurova Üniversitesi,  Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve ALATA Araştırma Enstitüsü işbirliği ile yeni turunçgil çeşitleri geliştirme araştırmaları devam etmekte olup, yeni ürün geliştirme projeleri her yıl devam etmektedir. 
Yine ihracatçılarımızın pazar çeşitliliğini geliştirmeye yönelik Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapma ya da ihracat önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir dizi faaliyetler hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Ayrıca bu önümüzdeki dönem 8 ülkede Türk narenciyesini tanıtım faaliyetleri için uluslararası ajanslarla anlaşma yapılmış olup 1 Eylül’den itibaren tanıtıma başlanacaktır. Ayrıca üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın üretim, paketleme, lojistik kaynaklı sorunlarının tespiti yapılmış olup bu anlamda üniversitelerimizle işbirliği yaparak sorunların giderilmesi yönünde bir dizi proje hayata geçirilmesi aşamasına gelinmiştir.
2 Eylül Cuma günü ihracat sezonu başlayacak olan, Türkiye’nin istihdam deposu bu sektörün üreticimize, ihracatçımıza ve sektörün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum”.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA