Çukurova’nın sağlığında genetik tehdit: Akraba evliliği | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çukurova’nın sağlığında genetik tehdit: Akraba evliliği


 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Lüleyap, bölgede genetik hastalıkların fazla olmasının, akraba evliliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Haber Merkezi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Lüleyap, Mersin’in Tarsus ilçesinde görev yapan hekimlere “Çukurova bölgesinde yaygın karşılaşılan genetik hastalıklar” konulu seminer verdi. Medical Park Tarsus Hastanesi tarafından İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) toplantı salonunda düzenlenen seminerde Prof. Dr. Ümit Lüleyap, bölgede genetik hastalıkların yaygın olmasının en büyük nedeninin, ‘akraba evlilikleri’ olduğunu söyledi.

BU HASTALIKLAR BÖLGEDE YAYGIN
Yaklaşık 40 hekim ile Medical Park Tarsus Hastanesi Genel Müdürü Ahmet Egin ve Başhekim Üroloji Uzm. Op. Dr. Zeynel Canoğulları’nın katıldığı seminerde Prof. Dr. Lüleyap, özellikle Talasemi, Beta Talasemi’nin bir versiyonu olan Orak Hücre Anemisi, Kistik Fibrosiz ve Fenilketonuri, FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi), G6DH Eksikliği, Huntington hastalıklarına, diğer bölgelere göre Çukurova’da kat kat fazla rastlandığını kaydetti. Prof. Dr. Lüleyap bölgedeki diğer genetik hastalıkları ise “Fragile-X, Edward Sendromu (Trizomi 18), Patau Sendromu (Trizomi 13), Down Sendromu (Trizomi 21), XYY Sendromu, Angelman Sendromu ve Prader Willi Sendromu” olarak sıraladı.

KESİN TEDAVİ YOK
Çukurova’da genetik hastalıkların görülme oranını, hastalığa göre yüzde 3 ile yüzde 8 arasında değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Ümit Lüleyap, bunun temel nedeninin akraba evlilikleri olduğunu söyledi. Akraba evliliğinin, genetik hastalık riskini 3-4 kat artırdığını kaydeden Prof. Dr. Lüleyap, “Bugünkü teknolojiyle genetik hastalıklar tamamen iyileştirilemiyor. Kan nakilleri ve ilaçlarla hastanın ömrünü uzatmaya ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedavilerin ötesine geçilemiyor. Bu hem hasta ve ailesi için çok zor bir durum, hem de topluma ve devlete bir yük” dedi.

ÖNLEMEK DAHA KOLAY
Bölgede akraba evliliklerinin azalmasını sağlayacak eğitim, bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının geliştirilmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ümit Lüleyap sözlerine şöyle devam etti: “Başta kadınlar olmak üzere, bölge insanı konu hakkında bilgilendirilirse akraba evlilikleri azalır. Bu da genetik hastalık taşıyan insan sayısının düşmesini sağlar. Unutulmamalıdır ki hastalıkları önlemenin ekonomik ve toplumsal maliyeti, o hastalığı tedavi etmeye çalışmanın maliyetinden çok daha azdır” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA