Sorumluluk yöneticilerde! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sorumluluk yöneticilerde!


 

Makine Mühendisleri Odası teknik görevlisi mühendis Hasan Fırat, asansörlerin her yıl düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ve sorumluluğun yöneticilerde olduğunu söyledi.

SONER AYDIN

Mersin’de son günlerde meydana gelen asansör kazalarına bir yenisi daha eklendi. Akdeniz ilçesine bağlı Yeni Mahalle'de bulunan bir apartmanda 8. katta bindiği asansörde çocukla birlikte mahsur kalan kapıcı, arada kalan asansörden çocuğu indirerek hayatını kurtarırken, kendi indiği sırada asansör boşluğuna düşerek feci şekilde can verdi. 
“YETKİ YÖNETİCİDE”

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi üyesi teknik görevli Hasan Fırat asansör kazalarının artmasının ardından güvenlik önlemleri, yetki ve sorumlulukları gazetemize değerlendirdi. Kazaların sık sık gündeme geldiği apartmanlarda yetki ve sorumluluğun yöneticilerde olduğunu kaydeden Fırat, gerekli sorumlukların yerine getirilmemesi halinde adli ve hukuki yaptırımların uygulanabileceğini aktardı. 

“HER YIL KONTROL YAPILMALI”

Asansörlerin her yıl periyodik olarak kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Fırat, “Kat malikleri kanuna göre yöneticinin yılda bir defa asansörü kontrol ettirmesi ve güvenli seviyeye getirmesi isteniyor. Yani apartman yöneticisinin ‘Kontrole kimse gelmedi, bilmiyordum’ deme lüksü yok. Zorunlu olarak yılda en az bir kere bu kontrol yapılmalı. Burada bütün sorumluluk yöneticiye ait. Yöneticiler her yıl bağlı olduğu belediye ile sözleşmesi olan A tipi muayene kuruluşuyla anlaşma yapıp gerekli kontrolleri yaptırmalı. Bu konuda belirli yönetmelikler var ve buna uyulması lazım” dedi. 

“2 BİN KONTROL TÜRÜ VAR”
Asansörlerin 7/24 çalışan yük taşıma sistemi olduğunu ve kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini belirten Fırat, “Yeterli kontrol yapılmadığında asansörlerin fren sistemlerinde, halat sistemlerinde sorunlar çıkabiliyor. Bizim yaklaşık 94 kalemde gerçekleştirdiğimiz kontroller var. Ve bunların alt kalemleri var. Örneğin; halat uygunsuz ama nasıl uygunsuz? Kelepçelerinde mi uygunsuz, kamaları mı uygunsuz, yoksa bağlantıları mı uygunsuz. Bunların alt kalemleri de var. Yani yaklaşık iki bin kontrol türü var. Asansörlere fazla yük bindirildiğinde aşırı yük switchleri zamanla gevşeyebiliyor. Bunların bakım sırasında ayarının bozulup bozulmadığı yük bindirilerek kontrol edilmesi gerekiyor” diye belirtti.
“EN AZ İKİ KİŞİYE EĞİTİM VERİLMELİ”

Meydana gelen kazaların büyük birçoğunun ihmalden kaynaklandığı da dile getiren Fırat, asansörlerin kurulduğu yerlerde bakım yapan firmalar tarafından en az iki kişiye bakım ve kurtarma talimatına dair eğitim verilmesi ve bunun bir tutanak altına alınması gerektiğinin altını çizdi. Asansörlerde bir kurtarma prosedürünün olduğunu dile getiren Fırat, “Asansörle ilgili bir sorun olduğunda önce asansörün elektriği kesilir. Daha sonra yukarıda volan dediğimiz frenin açılması ile asansör kat seviyesine getirilir. Daha sonra kurtarma işlemi yapılır” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYENİN MÜHÜRLEME YETKİSİ VAR”

Asansörlerin gerekli bakım ve kontrollerinin yapılmaması halinde ilgili belediyenin asansörü mühürleme yetkisi olduğunu vurgulayan Fırat, “Her zaman için eski ve yıpranmış asansörde daha büyük sorunlar yaşanıyor. Eylül 2015’te çıkan yönetmelikle birlikte asansörlerin yenilenip günümüz güvenlik seviyesine getirilmesi planlanıyor. Bu kontroller yapılmadığı zaman Belediyeye bildiriliyor. Belediyelerin gerekli görmesi halinde asansörü mühürleme yetkisi var. Aynı zamanda yöneticinin de mühürleme yetkisi var. Uygunsuzluğun giderilmesi için belediyeye yazılı başvuru yapılarak mühür açma tutanağı düzenlenmesi ve sonrasında asansörün bakım firması tarafından kontrol edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA