Serbest Bölge’de istihdam yüzde 10 azaldı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Serbest Bölge’de istihdam yüzde 10 azaldı!


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde 2016 yılının Haziran ayı sonu itibariyle toplam 8 bin 50 kişi istihdam edilirken, bu rakam 2015 yılı aynı dönemine göre bölgedeki istihdamın yüzde 10 azaldığını ortaya çıkardı.

Hediye Eroğlu

Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan, Mersin ekonomisinin atar damarı konumundaki Mersin Serbest Bölgesi’nde yaşana ticaret daralması istihdama darbe vurdu! Mersin Serbest Bölgesi'nde 2016 yılının Haziran ayı sonu itibariyle toplam 8 bin 50 kişi istihdam edilirken, bu rakam 2015 yılı aynı dönemine göre bölgedeki istihdamın yüzde 10 azaldığını ortaya çıkardı. 
Bugün 320’si yerli, 96'sı yabancı ve 36’sı yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 452 firmanın faaliyette bulunduğu bölgede 158 ülke ile 682 değişik malın ticareti yapılabiliyor. Faaliyette bulunan firma sayısında, önceki yılın Haziran ayına göre önemli bir değişim yaşanmazken, yatırım harcamalarının dağılımında ise yüzde 78’inin Türkiye'den bölgeye, yüzde 22'sinin ise yurtdışından bölgeye yapıldığı görüldü. 

TİCARET HACMİ DÜŞÜŞTE!
Bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde de; önceki yıllarda ticaret hacminde gözlenen artışın; 2016 yılı ilk yarısında yerini azalışa bıraktığı gözlendi. Aylık bazda bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmelere bakıldığında geçen yılın Haziran ayındaki azalışın
2016 yılı aynı ayında da devam ettiği görüldü Söz konusu dönemlerdeki gelişmeler sektörel olarak incelendiğinde ise yılın 6 aylık döneminde yüzde 19’luk azalışta meyveler ve demir-çelik sanayi mamulleri etkili oldu. Haziran 2016’da ticaret hacminde geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 19’luk azalışta ise kimya sanayi mamulleri ile meyvelerin payı oldu. Çeyreklik dönemler itibariyle bölgede ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde; 2015 yılı son çeyreğindeki artışın, hızını kesmiş olsa da 2016 yılında da devam ettiği, ikinci çeyreğinde ise azalışa geçtiği gözlendi. 

DARALMANIN NEDENİ TARIM SEKTÖRÜ
Yılın ikinci çeyreğinde söz konusu daralmada tarım sektörü belirleyici oldu. 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde; geçen yıla göre yüzde 19’luk azalışla 1,4 milyar dolara, 2016 yılı Haziran ayında ise önceki yıla göre aylık bazda yüzde 21 azalarak 203 milyon dolara geriledi. Söz konusu dönemler için ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel bazda incelendiğinde; yılın 6 aylık döneminde meyveler, demir çelik sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünleri; Haziran 2016’da kimya sanayi mamulleri, meyveler ile demir çelik sanayi mamulleri etkili olan
sektörler oldu. 
Yılın 6 aylık döneminde bölgedeki ticaretin ülke grupları bazında dağılımı incelendiğinde; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Asya, Afrika ve Amerika ülkelerinde azalış; Türkiye’de artış olduğu görüldü. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA