“Akkuyu nükleer için kuluçka makinesi olacak” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Akkuyu nükleer için kuluçka makinesi olacak”


 

CHP’li Milletvekili Atıcı, İncirlik Üssü’ndeki nükleer başlıkları gündeme getirerek, yanı başımızdaki tehlikeye dikkat çekti: “Akkuyu, nükleer silah kuluçka makinesi haline getirilecek”.

SONER AYDIN

ABD'de yayın yapan New Yorker Dergisi, Türkiye'de yaşanan askeri darbe girişiminin, İncirlik'te bulunan nükleer bombaların güvenliğini de tehlikeye soktuğunu öne sürdü. Hem darbe girişimi hem de ABD ile Türkiye arasında iplerin gerilmesi İncirlik’teki nükleer başlıklar tedirginliğe neden oldu. Öte yandan gazete ABD’nin nükleer silahlarını geri istediğini iddia etti. 

“NÜKLEER BAŞLIKLARI ABD’DEN ÖĞRENDİK”
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, 200 bin insanın ölümüne neden olan Hiroşime ve Nagazaki nükleer saldırılarının yıl dönümünde İncirlik Üssü’ndeki nükleer başlıklara dikkat çekti. Nükleer başlıkların yıllardır orada olduğunu dile getiren Atıcı, “Biz bunu defalarca sormamıza rağmen kimse cevap vermedi. İncirlik Üssü’nde nükleer başlık olduğunu, 2013 yılında ABD Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı harcamalar listesinde Türkiye ve İncirlik Üssü’nde nükleer başlıkların yenilenmesi yada periyodik bakımları ile ilgili bir masraf kısmında öğrendik. Onu görünce Milli Savunma Bakanlığı’na İncirlik’te nükleer başlık olup olmadığını sordum. Sorularımıza cevap vermediler. Sadece ‘NATO ile yaptığımız anlaşmalara aykırı bir şey yoktur’ cevabını verdiler. Yani ‘Nükleer başlık yoktur’ diyemediler. Ardından İncirlikte nükleer başlık olduğunu anladık” dedi.

“AKKUYU’DA NÜKLEER SİLAH ÜRETİLECEK”
İncirlik Üssü’nde ki nükleer silahların büyük tehlike arz ettiğini dile getiren Atıcı, “Nasıl ki 15 Temmuz’da TSK’ye sızanlar darbe girişiminde bulunduysa, İncirlik Üssü’ne sızanlarda nükleer silahları kullanabilir. Kimse kullanamazlar demesin çünkü bunlar Meclisi bile vurdular. Bir ikincisi İncirlik Üssü’ne bir saldırı olabilir. Komşularımızla aramız kötü. İncirlik Üssü’ne saldırı olduğu zaman bu nükleer bombalar ne olacak. Saldırı durumunda bu silahlar patlayacak ve bize yansıyacak. İncirlik’te ki bu olay Mersin’i ve çevresini de etkileyecek. Biz diyoruz ki Türkiye nükleer başlıklı füzelerden arınmalıdır. Her ne kadar Türkiye şu anda nükleer silah üretmiyorlarsa da Akkuyu’da yapılan nükleer santral bunun kuluçka makinesidir. Yani İncirlik’teki bu nükleer başlıklı füzeler ışığında, Akkuyu’da elde edilecek bilgiler ve çalışmalarla İran’da olduğu gibi Türkiye’de de nükleer silah üretimi olabilir. Türkiye’nin de böyle bir girişim içinde yer almaması gerekiyor.  Nükleerle oynamaması gerekiyor. Eğer böyle bir girişim içinde yer alırsa hedef haline gelir. Türkiye’nin zaten ekonomik açıdan, jeopolitik açıdan çok güçlü silahları var. Nükleer silah yerine bunu kullanın. Ayrıca NATO çerçevesinde böyle bir şeye ihtiyacımız yok. Hükümet NATO’ya ‘ülkemizde nükleer silah etmiyoruz’ diyebilmeli” ifadelerini kullandı. 

“KONTROL BİZDE DEĞİL”
İncirlik Üssü’nde yer alan nükleer başlıklı füzelerin kimin kontrolünde olduğu sorusunu defalarca sorduklarını ancak herhangi bir cevap alamadıklarının altınız çizen Atıcı, “Ayrıca en kritik nokta ‘tetik kimin elinde?’ sorusu. Burada tetiğin kesinlikle bizim elimizde olmadığı, tetiğin ABD’nin elinde olduğunu öğrendik. ABD ile aramızın açılması durumunda örneğin, Fethullah Gülen’le ilgili bir kriz yaşandığında Türkiye’yi nükleer silah ile tehdit edebilecekler. O yüzden burası her an patlamaya hazırdır. Bu durum hükümetle ilgili değildir. Direk halkla ilgilidir. Hükümetler bugün vardır yarın yoktur. Ama halk her zaman var olacaktır. O yüzden de biz ülkemizde nükleer santral istemiyoruz” diye konuştu.

“KAÇ ADET NÜKLEER SİLAH VAR?”
CHPli Atıcı, 2013 yılında cevaplaması için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a şu sorular yöneltmişti: “Adana’da bulanan İncirlik Üssü’nde kaç adet nükleer başlıklı bomba bulunmaktadır? Bu bombaların türü, imal yılı nedir? Bu bombaların İncirlik Üssü’ne ne zaman ve hangi amaçla kullanılmak üzere getirilmiştir? Bu bombaların Türkiye’de bulunması taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğimiz anlamına gelmez mi? NATO kapmasında getirilmiş olsa bile asla edilmeyecek olan bu nükleer silahlardan ülkemizi arındırmayı düşünüyor musunuz? Herhangi bir durumda ABD’nin İncirlik’te bulunan nükleer silahları yetkili makamlarımıza sormadan kullanma yetkisi var mıdır? Yani tetik kimin parmağındadır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA