Tercihiniz geleceğiniz olsun! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tercihiniz geleceğiniz olsun!


 

Üniversite tercihi yapacak öğrencilere ve velilere seslenen Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, öğrencilerin mezun olduktan sonraki süreçte istihdama göre tercih yapmalarını önerdi.

Eğitimin ötesinde, yaşamın içinde…

EREN KAVVAS

Mersin’de 52 yıllık tecrübenin devamı olarak 6 yıl önce eğitim-öğretime başlayan Toros Üniversitesi’nden, öğrencilere ve velilere gelecekleri için en iyi tercihi yapma çağrısı geldi. 
Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, tercih süreci ile ilgili gazetemize konuşarak, öğrencileri ve velileri bilgilendirdi. 

“ÖNLERİNDE 50 YILLIK HAYAT VAR”
Öğrencilere tercih aşamasında kendi bilgi birikimleriyle profesyonel anlamda yardımcı olduklarını söyleyen Rektör Özdemir, “Öğrencilerimiz önümüzdeki yıl okula başladıklarında, mezuniyet sonrası önlerinde ortalama 50 yıllık bir hayat olacak. Bu 50 yıldaki mesleklerini bugün seçecekler. Bu nedenle meslek seçimi çok önemli bir karar. Bu kararı verirken de gerçekten çok iyi araştırma yapılması gerekiyor” dedi. Bu aşamada tecrübelerini harmanlayarak öğrencilere tercihlerinde yardımcı olduklarını belirten Özdemir, velilerin de bu konuda sürece dahil olurken paniğe kapılmaması gerektiğini belirtti. 

“KEŞKE DEMEMEK GEREKİYOR”
Üniversite ve meslek seçimi yaptıktan sonra ‘keşke’ dememek için ince eleyip sık dokumak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, “Ailelerin çocuklarına güvenmeleri gerekiyor. Ailelerin çocuklarına yardımcı olması gereken tek konu; çocuklarının daha farklı açılardan bakması ve yol göstermesidir. Ama bu sürecin sonunda ‘keşke’ dememek gerekiyor. Onun için herkesin kendine ‘Tekrar dünyaya gelsem yine bu üniversiteyi okuyup bu mesleği yapar mıydım’ diye sorması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ARABULUCUK GÖREVİNİ ÜSTLENİYORUZ”
Öğrenciler tercihlerini sıralarken aileleriyle fikir ayrılıklarına düştüklerinde Toros Üniversitesi olarak arabuluculuk görevini üslendikleri de söyleyen Özdemir, “Bizim internet adresimizde aday öğrenciler için bir bölüm var. Bu bölüm 24 saat aktif olarak canlı destek sunmaktadır. Öğrenciler oraya girdiklerinde akıllarına gelebilecek her sorunun cevabını alabilirler. Bazen öyle kapsamlı sorular geliyor ki canlı destek hattındaki arkadaşlarımız bile zorlanabiliyorlar. Bana danıştıkları bile oluyor. Aslında bu sevindirici bir durum. Yüz yüze görüşmelerimiz de oluyor. Bazen öğrencilerle aileleri arasında rol çatışmaları oluyor. Birlikte geliyorlar ve duruma göre aileleri veya öğrencileri ikna etmeye çalışıyoruz. Yani arabuluculuk görevini üstleniyoruz. Bu çok önemli bir şeydir” dedi.

“PUANA GÖRE TERCİH YAPMAK YANLIŞ!”
Üniversite tercihleri yaparken yapılan yanlışlara da dikkat çeken Özdemir, “Öğrenciler sınava giriyor. Bir süre sonra sonuçlar açıklanıyor ve puanlarının yetebileceği meslekleri listeliyorlar. Bazı öğrenciler puana göre tercih yapıyorlar. Bu çok yanlış. Belki sizin puanınız yüksek olabilir ama daha az puanlı ama size daha fazla imkan sunan meslekler de olabilir. Uluslararası bir bölüme gitmek mi size daha fazla fırsat sunar, yoksa sadece puanınızın tuttuğu bölümü okumak mı? Bunun ayrımını doğru yapmak lazım” ifadelerini kullandı. 

“BİR BÖLÜMÜ SEVMELERİ GEREKİYOR”
Bazı öğrencilerin Toros Üniversitesi’ne kafalarında bir bölümle veya meslekle geldiklerini ancak bu mesleğin kendilerine ne derece uygun olup olmadığını sorgulamalarına yardımcı olarak seçim yapmalarını sağlamaya çalıştıklarını bildiren Rektör Özdemir, “Birçok üniversitede aynı bölümler var. Öğrencilerimiz bu açıdan çok şanslılar. Çünkü o bölümlerin her türlü araştırmalarını yapabiliyorlar. Ancak; o bölümlerin dersleri, müfredatları, laboratuar imkanları nelerdir? Atölyeleri nasıldır? Mezun olduklarında kendilerine neler katmış olacaklar? Üniversite hangi imkanları sağlıyor? Bu soruları kendilerine sormaları gerekiyor. Üniversiteleri gezmeleri, öğretim elemanlarıyla konuşup, imkanlarını sorgulamalarını tavsiye ediyorum” dedi. 

“LİMANDA SINIF AÇACAĞIZ”
Toros Üniversitesi olarak teorik bilginin yanı sıra pratik ve tecrübe kazanımını da önemsediklerinin de altını çizen Prof. Dr. Yüksel Özdemir, “Örneğin Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği bünyesinde bir atölye açacağız. Önümüzdeki yıllarda daha güzel planlarımız, projelerimiz var. Bizim hep özlem duyduğumuz, yıllarca konuştuğumuz nitelikli personel eksikliğini işte böyle gidereceğiz. Bize destek veren çözüm ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Müthiş bir katkı sunarak bütün kapılarını açtılar. Biz birlikte hareket edersek beklediğimiz nitelikli işgücünü oluşturabiliriz. Ülkemizin ekonomisi dünyada 8’inci sıraya geldiyse eğer bunlar sayesindedir” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERE TAM VE YÜZDE ELLİ BURS İMKANI
Rektör Özdemir ayrıca, Toros Üniversitesi’nin diğer özel üniversitelere oranla daha ucuz olduğunu da söyledi. “Mühendislik Fakültemizin İnşaat Mühendisliği Bölümü hariç, işletme, iktisat, uluslararası ticaret bölümlerine tam burslu veya yüzde 50 burslu öğrenciler alıyoruz. Diğer bölümlerimizde de tam burslu ve yüzde 50 burslu olmak üzere kontenjanlarımız mevcut. Ayrıca Mersinlilere çok özel bir bursumuz var. Mersin’de herhangi bir liseden mezun olan öğrencilerimize yüzde 10 burs imkanı tanıyoruz. Üniversitemizin öğrenim ücretleri İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere çoğu ile göre daha ucuz. Şunu da belirtmek istiyorum; birçok öğrenci başka üniversitelere gidip, sonraki yıllarda yatay geçişle bizim üniversitemizi tercih ediyorlar. Bu da bütünüyle bizim cazibe merkezi olduğumuzu gösteriyor” dedi.

“30 TANE ÖĞRENCİ KULÜBÜMÜZ VAR”
Üniversitelerin; toplumu iyi tanıyan, sorunlarını ve çözümlerini iyi bilen gençler yetiştirmesi gerektiğinin de belirten Prof. Dr. Rektör Özdemir, “Herkesin kendine özgü yetenekleri var. Bu yeteneklerin keşfedilmesi ve geliştirilmesi için zemin hazırlanmalı. Örneğin bizim 30 tane öğrenci kulübümüz var. Bu kulüpteki organizasyonları öğrencilerimiz kendileri yapıyor. Biz de bütün imkanlarımızı onlara seferber etmiş durumdayız. Biz sadece onların yaratıcılıklarını, fikirlerini; maddi, manevi ve fiziksel yönden bütünsel olanaklar sağlıyoruz. Ayrıca kentimizde birçok STK var. Hepimiz aynı amaç için mücadele veriyoruz. Dolayısıyla STK’larla birlikte hareket etme şansları var. Üniversiteler toplumun sorunlarına çözüm getiren bir kurumdur. Biz burada bütün eğitim-öğretim, araştırma kısmını öğrencilere sağlıyoruz. Eğer iç içe olamazsak bunlar olmaz” diye konuştu.

TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE ÇİFT DİPLOMA AVANTAJI VAR
Toros Üniversitesi’nde çift diploma avantajının olduğunu ve bunun için ekstra bir ücret almadıklarını da belirten Rektör Yüksel Özdemir, “Başarılı olan bir öğrenci inşaat mühendisliğini okurken aynı zamanda mimarlık eğitimini de görebiliyor. Biz bundan kesinlikle hiçbir şekilde ekstra bir öğrenim ücreti almıyoruz. Böylelikle öğrencilerimiz mezun olduklarında ellerinde iki tane diploma oluyor” dedi.
Mühendislik, yabancı diller, iktisadi ve idari bilimler fakültesinde zorunlu hazırlık sınıfı olduğunu da anımsatan Özdemir, “Bu çok önemli bir nokta. Bunun dışında bu 8 tane bölümümüzde eğitim dilimiz İngilizce. Dünyayla iletişim kurabilen, vizyonu açık, rekabeti takip eden insanlar yetişmesi için iletişim gerekiyor. İletişim de dille olur. Bizim yabancı diller yüksek okulumuzda çok özel bir eğitim veriliyor. Yabancı uyruklu hocalarımız mevcut.” şeklinde konuştu.

ERASMUS VE MEVLANA AVANTAJI
Öte yandan Erasmus ve Mevlana Programları ile birlikte öğrencilerin yurtdışında veya yurtiçinde değişim programlarına katılabildiğini de söyleyen Özdemir, “Öğrencilerimiz eğitiminin bir yılını yurtdışında veya bizim anlaşmalı olduğumuz başka üniversitelerde okuyabiliyor. Bu inanılmaz bir fırsattır. Türkiye’de eskiden yurtdışına gitme oranı çokça düşükken artık insanlar öğrenciyken gitme fırsatı buluyor. Mali açıdan kolaylık da sağlanıyor. Öğrenci oraya gittiğinde ulusal ajans onları destekliyor. Bizim üniversitemizin yurtdışındaki üniversitelerle bağlantılarımız var. Ayrıca yurtiçindeki üniversiteler arasında öğrenci değişim programlarımız da var” açıklamalarında bulundu.
Toros Üniversitesi’nin 52 yıllık köklü bir kurum olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sadece eğitimle uğraşıyoruz. Bütün derdimiz eğitim. Güzel ülkemizin geleceğine katkı sunan, sahip çıkan, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve değerlerine inanan bireyler yetiştirmek istiyoruz. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Onun için adaylara bu son dönemeçte çok iyi karar vermelerini ve üniversitemize geldiklerinde bu söylediklerimizin tamamını göreceklerini ve mezun olduklarında bu kurumdan gururla ayrılacaklarına inancımla onları üniversitemize davet ediyorum” dedi.

‘EĞİTİMİN ÖTESİNDE YAŞAMIN İÇİNDEYİZ’ 
Bugün bin 800 öğrencisi, Bahçelievler ve 45 Evler Kampüsü’nde, ‘Eğitimin ötesinde, yaşamın içindeyiz’ sloganıyla hizmet veren Toros Üniversitesi’nde; Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İktisat, İşletme, Psikoloji, Uluslararası Ticaret ve Lojistik), Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (Mimarlık, İç Mimarlık), Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Sağlık Yönetimi) ve Meslek Yüksekokulu fakülteleri ve bölümleri bulunuyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA