Soli Pompeipolis kazıları başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Soli Pompeipolis kazıları başladı


 

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde, tarihi M.Ö. 300 yılına uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları başladı. Bu yıl 40 gün sürecek kazı ve restorasyon çalışmalarında, sütunlu cadde, höyük alanı ve Roma villasında çalışmalar yapılacak.

İlki 1999 yılında başlayan ve bu yıl 18'ncisi gerçekleştirilen Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmaları, sütunlu cadde, Soli Höyük ve Roma villası olmak üzere 3 noktada yürütülüyor. Geçtiğimiz hafta başlayan ve 40 gün sürecek çalışmalar sonucunda özellikle sütunlu cadde için bir restorasyon projesinin hazırlanması sağlanmaya çalışılacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı'nın başkanlığında yürütülecek çalışmalar, titizlikle sürüyor. Aralarında arkeolog, harita mühendisi, restorator, öğrenci ve işçilerin olduğu 70 kişilik ekip, Soli Pompeipolis antik kentte yer alan sütunlu cadde, höyük alanı ve Roma villasında kazı çalışmaları yaparak, Soli'nin yeniden ayağa kaldırılmasını sağlamaya çalışacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı 50 bin, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 300 bin lira, Mezitli Belediyesi'nin de lojistik destek sağladığı kazı çalışmaları bu yıl 40 gün sürecek. Sabah saatlerinde kazı ve restorasyon çalışmasına başlayan ekip, sıcak havaya rağmen çalışmalarını durmadan sürdürüyor.

Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olan antik kentte, bugüne kadar yapılan kazılarda 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulunarak, muhafaza altına alındı. Liman, sütunlu cadde, Roma hamamı, kent duvarları, tiyatro, Roma villası, nekropol su kemeri gibi yapılar ortaya çıkarıldı. Roma imparatoru ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı Sütunlu Cadde'de, sağlık tanrısı Asklepios ve tanrıçası Hygeiea, tanrıların kralı Zeus, adalet tanrıçası Nemesis, bereket tanrıçası Demeter, şarap tanrısı Dionysos gibi yapılar bulundu. Sütunlu Cadde'nin güney ucundaki milattan önce 2'nci ve 3'üncü yüzyıllara ait 14 sütun ayağa kaldırılırken, caddede tarihe tanıklı eden 47 sütun böylelikle ayağa kaldırılmış oldu. Höyükte ise antik çağda ölünün öbür dünyada kullanılması inancıyla bırakılmış olan, mezar hediyesi gibi işlevleri bulunan kandiller, Bizans dönemi baskı mühürleri, tabak ve kaseler ele geçirildi.

Sütunlu caddede yapılan çalışmalardan çıkacak sonuca göre oranın bir açık hava müzesine döndürülmesi amaçlanmakta. Höyükte ise teras olarak adlandırılan bölümünün tamamı ortaya çıkarılarak, aynı şekilde oranın da bir müze olması hedefleniyor. Geçen yıl ortaya çıkarılan Roma villasında da çalışmalar sürüyor. Çok büyük tahribat görmüş, yıkılmış olan villada bazı bölgeler gün yüzüne çıkmaya baladı. Özellikle villanın hamam bölümü gün yüzüne çıkmaya başlarken, binanın ısıtma sistemini sağlayan mozaik tabanlarda ortaya çıkarıldı. Bu yıl yapılacak çalışmalar sonucunda binanın planı ortaya çıkarılmaya çalışılacak.

Son bir kaç yıl içinde inşaat temel kazıları, yol ve altyapı çalışmaları sırasında günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğu sanılan kayaya oyma mezarlar da ortaya çıkarıldı. Mezarların içerisinde çok sayıda kemik ve kafatasının yanı sıra yağdanlık ve tencere kapakları da bulundu. Topraktan çıkarılan çeşitli eserler Mersin Müzesi'ne teslim edildi. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte tıpkı bir Efes gibi birçok tarihi eseri bünyesinde barındıracak Soli Pompeipolis'in, büyük bir tarihi müze olması bekleniyor. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA