Mersin’de protestolu senet arttı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de protestolu senet arttı!


 

Mersin’de 2014-2015 Ocak-Mayıs döneminde protestolu senet sayısındaki sınırlı azalış 2015-2016 Ocak-Mayıs döneminde yerini artışa bıraktı. Senet tutarında ise geçen yıl gözlenen artış, ilk 5 aylık dönemde yerini azalışa bıraktı.

Hediye Eroğlu

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre; 2 bin TL ve üzeri tutarında Türkiye geneli ile Mersin’de protestolu senetlerdeki gelişmeler incelendiğinde; Ocak-Mayıs 2015-2016 döneminde Türkiye genelinde protesto edilen senetlerde adet bazında 2014-2015 Ocak-Mayıs dönemine göre artış hızının yükseldiği, tutar bazında ise yaklaşık aynı seviyede kaldığı gözlendi. 
Mersin’de ise 2014-2015 Ocak-Mayıs döneminde senet sayısındaki sınırlı azalışın; 2015-2016 Ocak-Mayıs döneminde yerini artışa bıraktığı, senet tutarında ise tersi yönde eğilim izlediği gözlendi. 

PROTESTO EDİLEN SENET SAYISINDA 12’İNCİ, TUTARINDA 13’ÜNCÜYÜZ
Mersin’de protesto edilen senet tutarındaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde ise; Mart ayı haricinde azalış eğiliminin Mayıs ayında yön değiştirdiği; genel itibariyle yılın ilk iki ayında geçen yılın altında kaldığı; Mart-Mayıs döneminde ise üzerinde gerçekleştiği gözlendi.
Türkiye’de 2016 yılı Ocak–Mayıs döneminde protesto edilen senet tutarının yüzde 1,5’i Mersin kaynaklı oldu. Söz konusu dönemde Mersin, protesto edilen senet adedine göre iller arasında 12’inci, tutarına göre ise 13’üncü sırada yer aldı. 

KARŞILIKSIZ ÇEKTE DE DURUM İYİ DEĞİL!
Ayrıca, bankalara karşılıksız işlemi yapılan çeklerin adet ve tutar bazında dağılımı incelendiğinde de; 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye genelinde bankalara ibraz
edilen 9 milyon adet çekin parasal tutarı yaklaşık 285 milyar TL oldu. Mersin’de ise yaklaşık 198 bin adet çekin parasal tutarı 5,3 milyon TL olarak gerçekleşti. 
Yılın 5 aylık döneminde Türkiye genelinde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı; adet bazında yüzde 3.5, tutar bazında yüzde 3.9 iken; söz konusu oranlar Mersin için sırasıyla yüzde 3,3 ile yüzde 4,9 olarak gerçekleşti. İlgili dönemde Mersin’de karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı Türkiye geneli ile kıyaslandığında; adet bazında Türkiye geneli ile yaklaşık aynı seviyede gerçekleştiği; tutar bazında ise Türkiye genelinin üzerinde olduğu görüldü.
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı aylık bazda incelendiğinde; Türkiye genelinde 2016 yılında Şubat ayı haricinde azalış eğiliminin Mayıs ayında yön değiştirdiği; Mersin’de ise dalgalı seyir izlediği görüldü. Yılın 5 aylık döneminde en fazla karşılıksız işlemi yapılan
çeklerin illere göre sıralamasında Mersin; adet ve tutar bazında 9. sırada yer aldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA