Serbest Bölge’de istihdam düştü! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Serbest Bölge’de istihdam düştü!


 

Mersin ekonomisinin özellikle sağladığı istihdam açısından önemli atar damarlarından olan Serbest Bölge’de, istihdam Mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 7 azaldı!

Hediye Eroğlu

Mersin Serbest Bölgesi'nde, yılın ilk 5 aylık verileri açıklandı. Bölgede 2016 yılının Mayıs ayı sonu itibariyle istihdam edilen kişi sayısı 8 bin 153 kişi olurken, istihdamın 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 7 azaldığı görüldü! 
Bölgede halen 317’si yerli, 94'ü yabancı ve 37’si yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere 448 firmanın faaliyet gösterirken, faaliyette bulunan firma sayısında, önceki yılın Mayıs ayına göre önemli bir değişim olmadı. 
Yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında ise; yüzde 76’sının Türkiye'den bölgeye, yüzde 24'ünün ise yurtdışından bölgeye yapıldığı görüldü. Bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde; önceki yıllarda ticaret hacminde gözlenen artısın; 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde yerini azalışa bıraktığı görüldü. 
Aylık bazda bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmelere bakıldığında da geçen yılın Mayıs
ayındaki azalışın 2016 yılı aynı ayında da devam ettiği gözlendi. Söz konusu dönemlerdeki gelişmeler sektörel olarak incelendiğinde; yılın 5 aylık döneminde yüzde 19’luk azalışta meyveler, demir-çelik sanayi mamulleri, gıda sanayi ürünleri, işlenmiş petrol
ürünleri etkili oldu. 
2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde bölgedeki ticaret hacmi işlenmiş petrol ürünleri hariç olarak değerlendirildiğinde; geçen yıla göre yüzde 18’lik azalışla 1,2 milyar dolara, 2016 yılı Mayıs ayında ise önceki yıla göre aylık bazda yüze 5 azalarak yaklaşık 227 milyon dolara geriledi. Söz konusu dönemler için ticaret hacmindeki gelişmeler sektörel bazda incelendiğinde; yılın 5 aylık döneminde meyveler, demir çelik sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünleri; Mayıs 2016’da, kimya sanayi mamulleri, gıda sanayi ürünleri ve işlenmiş tütün ürünleri etkili olan
Sektörler oldu. Yılın 5 aylık döneminde bölgedeki ticaretin ülke grupları bazında dağılımı incelendiğinde ise; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Asya, Afrika ve Amerika ülkelerinde azalış; Avrupa’da artış olduğu görüldü.
Mayıs 2016’da ticaret hacminde geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 9’luk azalışta ise işlenmiş petrol ürünleri, kimya sanayi mamulleri ile gıda sanayi ürünlerinin payı oldu. Aylık bazda bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmeler incelendiğinde; yılın ilk ayında bir önceki aya göre azalışın; Şubat ve Mart aylarında yerini artışa bıraktığı, Nisan ayında yön değiştirdiği; Mayıs ayında yukarı yönlü hareketlendiği gözlendi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA