KDV1 Beyannamesi uygulaması geri çekilsin! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KDV1 Beyannamesi uygulaması geri çekilsin!


 

SMMMO Başkanı Faruk Tokgöz, girişimler sonucu geri çekilen KDV1 Beyannamesi’nin sonuç hesaplarının kulakçığına belge sayılarının eklenmesi uygulanmasının, tekrar yürürlüğe girmesine tepki gösterdi!

SONER AYDIN/EREN KAVVAS

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası’nda (SMMMO) açıklama yapan Başkan Ömer Faruk Tokgöz, konuşmasına yüzlerce asker, polis ve sivilin yaşamını yitirmesine neden olan 15 Temmuz darbe girimini kınayarak başladı. Tokgöz, barışın egemen olduğu bir ülkede yaşamak adına demokratik, laik hukuk devletini sonuna kadar savunacaklarını söyledi. 

“ANGARYA İŞ GETİRECEK”
Gelir İdaresi tarafından tekrar yürürlüğe konulan “KDV Beyannamelerine Eklenen Fatura ve Benzeri Belge Sayılarının Bildirilmesi" uygulamasının geri çekilmesini isteyen Tokgöz, uygulamanın mali müşavirlere angarya iş getireceğini ifade etti. Gelir idaresince 1 Nisan 2016’da KDV1 Beyannamesinin sonuç hesapları kulakçılığına belge sayılarının eklendiğini bazı gelişmeler neticesinde geri çekildiğini dile getiren Ö. Faruk Tokgöz, ancak Nisan 2016 döneminde geri çekilen bu uygulamanın bugün tekrar beyannamelere eklenmediğini söyledi. 

“HİÇ KİMSE ZORLA ÇALIŞTIRILAMAZ”
Bugüne kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) , TÜİK’e karşı angarya niteliğinde yaptırılan işlere bugün KDV Beyannamelerine Eklenen Fatura ve Benzeri Belge Sayılarının Bildirilmesi Düzenlenmesi’nin de ilave edildiğini kaydeden Tokgöz “3568 sayılı SMMM ve YMM Kanunu’nun 2. Maddesinde yer alan Mesleğin Konusu, işletmelerin “Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri” düzenlemek ve mükellefler adına Gelir İdaresi Başkanlığı’na vermek mesleğimizin devlet idaresine karşı olan sorumluluğudur. Profesyonel bir süreçte karşılık gözetmeksizin yaptırılmaya çalışılan işlemler için Anayasamızın 18. maddesi; ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.’ İfadesini hükmetmektedir. Bir ay içinde düzenlenen binlerce belgelerin türlerine göre tasnifi, sayılması için kaybedilecek zaman ve iş gücü göz önüne alındığında uygulaması hiç kolay olmayan bir talep olduğu aşikârdır” dedi.

“KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”
Uygulamanın, meslektaşlarına çok büyük bir külfet getireceğini kaydeden Tokgöz, “Maliye Bakanlığı bu belge sayılarına ilişkin bilgilerin mükelleflerin vergilendirilmesinde ne fayda sağlayacağını açıklamalıdır. İşlerimizin çok büyük bir bölümünü oluşturan mevcut angaryaların kaldırılması beklenirken, bunlara yenilerinin eklenmesi, buna karşılık gelirimizde her hangi bir artış olmaması kabul edilebilir bir durum değildir. Gelir İdaresinin bu uygulamayı tekrar gündeme getirmemek üzere geri çekmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA