Dikenli incire ilgi artıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Dikenli incire ilgi artıyor


 

Mersin’de bir kaktüs türü olarak kendiliğinden yetişen dikenli incirin üretimini arttırmak için çalışmalar yapılırken, tüketimi de ilgi görmeye devam ediyor.

Gülsen KAYA

Doğu Akdeniz ve Ege Bölgesi'nin bazı kesimlerinde kendiliğinden yetişen organik dikenli incir, seyyar tezgahlarda yerini aldı.
Anavatanı Güney Afrika olan ve kıraç- kireçli topraklarda yetişen dikenli incir, sıcak havalarda büyük ilgi görüyor. Vücut direncini artırıp sindirim sistemini çalıştırdığına inanılan ve 'Hint inciri' olarak da adlandırılan kaktüs meyvesi dikenli incir, tanesi 50 kuruştan satılıyor. Üzerindeki dikenli kabuk tabakası temizlenip seyyar tezgahlarda buz kalıpları arasında soğutularak satılan organik dikenli incir, her yaştan insanlarca tüketiliyor.
Sağlığa yararlı olduğuna inanılan dikenli incire, bölgemizde sıcak günlerde serinleme amacıyla büyük rağbet gösteriliyor.
 
HER DERDE DEVA
Yenilmesinin yanı sıra gibi suyu da sıkılarak içilebilen kaktüs meyvesinin sağlığa yararları şöyle sıralanıyor: “İshal ve dizanteriye karşı, sindirim sistemini rahatlatıcı ve kabızlığı giderici, kan şekeri düzenlemesi, kolesterol oranını düşürme, tok tutma ve yemeklerden alınan yağın vücut tarafından emilimini azaltma gibi özelliği bulunuyor.
C vitamini yönünden oldukça zengin olan dikenli incirin vücut direncini arttırıp güç ve zindelik sağladığına inanılıyor. Ayrıca aşırı kilolarından kurtulmak isteyenler için de faydalı bir besin olarak biliniyor."

DİKENLİ İNCİRE AB PROJESİ
Geçtiğimiz aylarda Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma’ adlı AB Projesi ile dikenli incirin üretiminin arttırılarak, Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi için harekete geçilmişti. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Türker de dünyada dikenli incir üretimi ve ticaretinde söz sahibi ülkelerden birinin İtalya olduğunu, proje ile Türkiye’nin de bu alanda üretime geçmesinin hedeflendiğini kaydetti. Türker, projenin içeriği hakkında şu bilgileri verdi: “166 bin Avro tutarındaki proje kapsamında Mersin ve ilçelerinde yaklaşık 500 çiftçi ile danışmanlık yapacak 25 ziraat mühendisine eğitim verilecek. İtalya’dan davet edilecek uzmanların katılımıyla dikenli incirin üretilmesi, beslenme açısından önemi ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkıların ele alınacağı çalıştay yapılacak. İtalya’da 1 haftalık işbaşı eğitimi gerçekleştirilecek ve dikenli incir üretici birliği kurulacak”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA