Genç müzisyenin hedefi büyük! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Genç müzisyenin hedefi büyük!


 

Mersinli genç klarnetçi Sultan İpek Çelik, Gürcistan’da düzenlenen 5. Uluslararası Müzik Festivali’nde Türkiye’ye birincilik kazandırdı.

Kendi deyimi ile 'artık beni kullanma, çalma' dediği eski klarnetiyle büyük bir başarı elde eden genç yetenek, Ayşegül Kirmanoğlu ve Ecesu Sertesen gibi dünya çapında bir kadın klarnetçi olmak istiyor. 
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Devlet Konservatuvarı Klarnet Bölümü lise öğrencisi olan Sultan İpek Çelik, 3-8 Temmuz 2016 tarihleri arasında Gürcistan’ın Borjomi kentinde düzenlenen 5. Uluslararası Müzik Festivali’nde büyük bir başarıya imza attı. Farklı uluslardan genç ve yetenekli müzisyenleri desteklemek, onlar arasında dostane ilişkilerin oluşturulması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen festivalde, ABD, İtalya, Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Letonya ve Litvanya’dan pek çok genç yetenek yer aldı. Festivalde Türkiye’yi temsil eden Mersinli Çelik, 'En İyi Romantik Eser Performansı' dalında birinci oldu. Festivalde, Camille Saint-Seans’ın Klarinet Sonatı ve Michelle Mangini’nin Pagina D’Album eserlerini seslendiren Çelik, birincilik sertifikası elde etti. Çelik’in bu başarısından dolayı MEÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi George Kovziridze’ye de 'En İyi Öğrenci Yetiştirme Sertifikası' verildi.

"Birincilikle döneceğimi hiç tahmin etmezdim"
Elde ettiği başarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sultan İpek Çelik, müziğe 7 yaşında piyano çalarak başladığını söyledi. Konservatuvarda tam zamanlıya geçtiği zaman 12 yaşında klarneti seçtiğini ifade eden Çelik, "Sanat konusunda babam beni küçüklüğümden beri resim, heykel, müzik kurslarına gönderdi. 12 yaşında klarneti seçtim. Hocam da beni sevdi, destekledi. Üflemeli enstrümanlara çok ilgim vardı. Küçükken klarnetçi bir arkadaşım vardı. Beni hocamla tanıştırdı. Aslında ben hocamı ilk başlarda çok sevdiğim için sonradan klarneti de istedim. Çünkü klarneti bana çok sevdirdi. Çocukken insanın aklı karışıyor ama hoca enstrümanı hoca sevdirdiği zaman gerçekten alışıyor, seviyor ve bağlanıyorsunuz. Yaklaşık 6 yıldır çalışıyorum. Bu sene liseyi bitirdim ve üniversiteye geçeceğim. Bu yarışmaya gitmeye hocamla birlikte karar verdim. Beni göndermek istedi. Hazırlandım aslında ben böyle olacağını, birincilikle döneceğimi hiç tahmin etmezdim. Her şey biraz ani gelişti. Ben böyle olacağını bilemedim. Sonuçtan çok mutlu oldum" şeklinde konuştu.

"Klarnetim artık beni kullanma, çalma diyor"
Yarışmada çaldığı klarnetinin çok eski olduğunun altını çizen Çelik, "Yaklaşık 23-24 yaşında bir klarnet. Yani artık ömrünü tamamlamış bir klarnet. Yeri geldiği zaman ses çıkarmıyor, yeri geldiği zaman bozuluyor hocam tamir etmeye çalışıyor. Artık gerçekten ömrünü tamamlamış durumda, paslanmaları var, tahtalarının içinde çürümeler var. 'Artık beni kullanma, beni çalma' diyor ama mecburiyetten bunla çalışmak zorundayız. Her ne kadar ses çıkarmak istemese de çalıyorum. Klarnetim gerçekten beni zorluyor. Üflemeli enstrümanlarda eski olduğu zaman yenisi gerekiyor. Gerçekten benim ki ömrünü tamamlamış durumda" ifadelerini kullandı.
Elde ettiği birincilikten dolayı ailesinin çok sevindiğini de belirten Çelik, şöyle devam etti: 
"Ailemi mutlu görmek beni de çok mutlu etti. Onlar da çok mutlu oldular. Onlar da beklemiyordu, insanlar tarafından bu kadar alkışlanmamı, iyi yorumlar almamı. Ben de bunlar karşısında çok sevindim. Aileme ve beni destekleyen herkese sonsuz teşekkür ederim. Tabi biz sürekli çalışıyoruz. Aslında bir yarışma veya konser olduğunda değil de her zaman düzenli çalışmalarımız var. Biz her zaman hazırlıklı olmak zorundayız. Konser veya yarışma olduğu zaman ayrı bir çalışma değil de her zaman daha fazla çalışmak zorundayız." 
Türkiye'de örnek aldığı kişilerin de olduğunu söyleyen Çelik, "Ülkemizde benim gibi kadın klarnetçi sanatçılarımız var. Gerek Ayşegül Kirmanoğlu gerekse Ecesu Sertesen benim örnek aldığım kişiler. Tabi onlar dünya çapında tanınmış sanatçılar. Onlar gibi olmayı tabi ki de çok isterim" dedi.
Çelik'in hocası MEÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi George Kovziridze ise İpek'in çok potansiyelli olduğunu vurgulayarak, "Yetenekli, uyumlu bir çocuk. Her dediğimizi yapıyor. Çok iyi bir müzik karakteri var. Çok iyi müzik yapabilir. Bütün çocukları ben müziğe yönlendiriyorum, müzikten keyif alsınlar istiyorum. Sadece nota çalan insanlar var, müzisyenler var ama müzik çok önemli. Klarnet bizim için artık bir vücut parçası oluyor. Biz ipekle klarneti çalmaya çalışıyoruz. İyi bir çocuk. İnşallah daha iyi müzik, daha iyi konserler, yarışmalarda, festivallere katılabilir ve ülkeyi sevindirebilir" diye konuştu. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA