Esnaf, bayram yapamadı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Esnaf, bayram yapamadı!


 

Çarşı, 9 günlük tatilde umduğunu bulamadı!

Mersinli esnaf, bayramda umduğunu bulamadı! 9 günlük dönemde tatilcilerin şehir dışına çıkmasının da etkisi ile Mersin esnafı, günlük masrafını bile çıkaramadan kepenk kapattı. 

Yerli ve yabancı turistlerin çarşı esnafıyla buluşmasının sağlanmamasına da tepki gösteren esnaf, yetkililere bu konuda çalışma yapılması için çağrı yaptı. 

SONER AYDIN / EREN KAVVAS

Mersin’de; durgun geçen Ramazan ayında tüm umutlarını bayramına bağlayan esnaf, 9 günlük tatilde umduğunu bulamadı. Özellikle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, vatandaşların tatili fırsat bilip il dışına ya da yaylara gitmesinin üzerine bir de gelmeyen turistler eklenince, esnaf adeta bayramı eli boş geçirdi. 

“AŞIRI SICAKLAR ESNAFI ETKİLEDİ”
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, esnafın yaşadığı hayal kırıklığını ve nedenlerini gazetemize değerlendirdi. Bayramın esnaf için diğer bayramlara oranla sönük geçtiğini söyleyen Dinçer, esnafta yaşanan durgunluğun nedenlerini anlattı. Durgunluğun nedenlerinden bir tanesinin normal seviyelerin üzerinde seyreden hava sıcaklığı olduğunu söyleyen Dinçer, “İnsanların şehrin içerisinde kalmaması, yayla ve deniz turizmine ağırlık vermesi şehrin içerisinde bir tenhalık yarattı” dedi. 
“TURİSTİN GELMEMESİ ESNAFI SIKINTIYA SOKTU”
Önceki yıllarda özellikle İran, Lübnan, Irak, Suriye gibi çevre ülkelerden kente gelen turistlerin esnafın yaz dönemlerindeki boşluğunu kapattığını dile getiren Başkan Dinçer, “Yaz dönemlerinde çevre ülkelerden turistler gelirdi. Dolayısıyla şehrin içersinde bir hareketlilik olur ve yaz döneminde esnafımızın kaybı bir nebze giderilirdi. 
Ancak bu bayramda böyle bir şansımız olmadı. Ülkemizin çevresindeki ülkelerde üzücü olaylar yaşanıyor. Bu savaş ortamında insanların buraya gelmesi biraz sıkıntılı. Böyle olunca yaz dönemi diğer yıllara göre biraz daha sönük geçti. Esnaf umduğunu bulamadı” ifadelerini kullandı.

“SURİYELİ ESNAFA ÇÖZÜM BULUNMALI”
Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından Mersin’e gelerek ticarete atılan Suriyeli vatandaşların da esnafta yaşanan durgunlukta pay sahibi olduğunun altını çizen Dinçer, “Şehrimizin içine baktığımızda bizim yerli esnafımız vardı şimdi bir de Suriye’den gelen insanlar var. Şuana kadar yaklaşık bin, bin 500 kadar işyeri açıldı. Bunların şehir merkezinde açtıkları işyerlerinden dolayı Suriye’den gelenlerin hemen hemen tamamı kendi insanlarından alışveriş yapıyorlar. Suriye’den gelenler, Türk vatandaşının uyduğu hiçbir kurala uymadan işyeri açıyorlar. Böyle olunca bizim yerli esnafımız sıkıntı çekiyor. Bu yaşanan olaylarla ilgili bir düzenleme yapılması lazım. Ancak bu düzenleme şuana kadar yapılmadı” şeklinde konuşarak yetkililerin adım atmasını istedi.

“MERSİN ÖLÜ BİR ŞEHİR”
Çiçek Pazarı esnafı Ali Erdem ise, Ramazan ayında yaşanan durgunluğun bayramla birlikte azaldığını ancak diğer yıllara oranla alışveriş anlamında çok zayıf bir bayram geçirdiklerini belirtti. “Mersin turizm kenti olmasına rağmen turizme dair bir çalışma yok” diyen Erdem, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu konuda bir çalışma yapmıyor, eğer yapıyorsa da çarşıya yansımıyor. Belediyenin turizmle ilgili doğru dürüst bir projesi yok. Hükümetin yine Mersinle ilgili bir projesi yok. Yani Mersin ölü bir şehir. Sahili, denizi, doğası, temiz bir havası olmasına rağmen ticaret anlamında hiçbir hareketlilik yok. Bu durgunluk sadece Ramazana özel değil sezona girdik ama ortada doğru dürüst bir turist yok. Vatandaşın zaten alım gücü düşük yok. Esnaf olarak kan ağlıyoruz” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA