“Siyasi davrandınız esirgediniz!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Siyasi davrandınız esirgediniz!”


 

Raylı sistemlerin daha da yaygınlaşması ve bir standardizasyon sağlanması amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi veren CHP’li Kuyucuoğlu, ayrıca Mersin’e, bu yatırımın hayata geçmesi için verilecek desteklerin siyasi nedenlerle esirgenmesini de eleştirdi!

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, ülkemizde kullanılan raylı sistemlerin daha da yaygınlaşması ve bir standardizasyon sağlanması amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. 
Önergesinde günümüz modern şehircilik anlayışında raylı sistemlerin öneminin, insan yaşamını kolaylaştırması nedeniyle her geçen gün arttırdığına dikkat çeken Kuyucuğlu, “Raylı sistemler; hızlı, güvenli, temiz ve çevreci olması, kaza riskinin azlığı, yolculuk süresinden, enerji ve akaryakıt tüketiminden tasarruf sağlaması, karayollarındaki bakım ve onarım giderlerinin azalması, otobüs yatırım bakım ve onarım giderlerinin azalması, karayolu trafiğinin azalması, diğer toplu taşıma sistemleri ile uyumu, düşük işletme maliyetleri, gürültü kirliliğinin azalması ve kentsel arazi kullanımına olan olumlu etkilerinden dolayı tercih edilmektedir” dedi. 

“RAYLI SİSTEMDE STANDARDIMIZ YOK”
Raylı sistem türlerinin modern şehirlerin birçoğunda görülmesine rağmen, ülkemizde hala bu konuda yeterli gelişme sağlanamadığını vurgulayan Milletvekili Kuyucuoğlu, hafif raylı sistemler ve tramvaylarla şehir içi ulaşım kolaylaştırılmaya çalışılsa da, nüfusun yoğun olduğu illerde ağır raylı sistemlerin modern ve yaşanabilir bir şehircilik anlayışının gereği olarak hayata geçirilmesi ve hizmete sunulması gerektiğini bildirdi.
“Ülkemizdeki raylı sistemlere bakıldığında bir standart olmadığını görmekteyiz” diyen Serdal Kuyucuğlu, “Her şehirde uygulanan farklı sistemler, metro, tramvay, hafif raylı sistem, monoray, banliyö hatları gibi sistemler, doğru projelendirilmediği zaman hem ekonomik kayıp yaratmakta hem de kentleşmeyi olumsuz etkileyebilecek sonuçlara neden olabilmektedir. Aynı sistemler için kullanılan teknolojide belli bir standardizasyon getirilmeli, ülkemizin vagon, lokomotif, yedek parça ve benzeri alanlarda üretim yapabilmesinin önü açılmalıdır. Raylı sistemlerin her kent için uygulanabilirliği mutlaka uzmanlarca değerlendirilmeli, projeler tek merkezden tarafsızca onaylanarak hayata geçirilmeli ve geliri az olan kentlerimiz için desteklerde bulunulmalıdır. Bu güne kadar ülkemizde yapılmış olan raylı sistemlerin genel olarak ciddi bir planlamaya dayandığını söylemek pek mümkün değildir. 

“DESTEĞİNİZİ ESİRGEDİNİZ”
Örneğin Eskişehir ilimiz bu konuda örnek alınması gereken illerimizden birisidir. Uluslararası Toplu Taşıma Birliği (UITP) raylı sistem ödülüne layık görülen Eskişehir ilimiz, nüfus başına aylık yaklaşık 5 kullanım ile tüm kentlerden daha fazla kullanım sağlamaktadır. İzmir ve İstanbul illerimiz ise Eskişehir'i izlemektedir. 2013 TÜİK verilerine göre nüfus başına kullanım Eskişehir'de 4,8, İzmir'de, 3,9, İstanbul'da ise 3,4'tür. 
Modern kentleşmenin gereği olarak, nüfusu 300.000'in üzerinde olan illerimizde raylı sistemlerin yapımı için Ulaştırma Bakanlığı öncülük etmeli ve sadece iktidardan olan belediyelerin değil, diğer tüm belediyelerin projelerini destekleyerek insan yaşamının her anlamda kolaylaştırılması için destek sunmalıdır.  Son yıllarda bu destekler iktidar belediyelerini borçtan kurtarma ve kayırma operasyonlarına dönüşmüştür. Samsun, Kayseri, Gaziantep, Konya ve Bursa illerimize yapılan devlet destekleri, İzmir, Eskişehir, Mersin gibi illerimizden esirgenmiş ve siyasi davranılmıştır” diye konuştu.  

“TBMM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN”
Hızla artan nüfus ve artan bireysel araç sahiplikleri nedeniyle gün geçtikçe daha fazla sorun olmaya başlayan kent içi ulaşımın düzenlenmesi ve en uygun çözümün bulunması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Kuyucuoğlu, bu konuda teknik bilgi, birikim ve deneyime sahip milletvekilleri tarafından oluşturulacak bir komisyonla, planlamaya dayalı bir raylı sistem altyapısı oluşturulması için araştırma yapılması gerektiğini bildirdi.
Oluşturulacak komisyonda; Kent Konseyleriyle ve uzmanlarla toplantılar yapılarak, şehrin yapısına en uygun sistemin belirlenmesi gerektiğini aktaran CHP’li Kuyucuoğlu, “Ulaşımın en yoğun olan illerden başlayarak devlet desteği ile raylı sisteme geçişin alt yapısı oluşturulmasına katkıda bulunmalıdır. Ulaşım sorunu ülkelerin ve kentlerin uzun vadeli değerlendirme ve çalışmalarla çözülebilecekleri bir sorundur. 
Bu nedenlerle, yaşanabilir bir kent için yapılması gerekenlerin, en ucuz, en verimli,  zamanla gelişen ulaşım gereksinimlerine uyum sağlayabilecek, kentin ulaşım yapısı özelliklerine göre yapılacak değerlendirmelerle kentlerimizde en uygun sistemin hayata geçirilebilmesi amacıyla, Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA