Suriyeliler ilaçsız kalabilir! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Suriyeliler ilaçsız kalabilir!


 

Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile yaşadıkları ödeme sorunu giderilmezse Suriyelilere ilaç hizmetini durdurmak zorunda kalacaklarını söyledi!

SONER AYDIN

Mersin, Suriye’de 2013 yılında başlayan iç savaşın ardından yaşanan mülteci göçünden en büyük payı alan kentlerin başında geldi. Özellikle Mersin-Tarsus karayolu üzerinde Suriyelilerin kaldığı çadır kentlerde adeta insanlık dramı yaşanıyor. Sosyal, ekonomik, eğitim, sağlık hakkından mahrum kalan Suriyeliler bu defa ilaç krizi ile karşı karşıya. 

“AFAD İLAÇ PARASINI KARŞILAYAMIYOR”
Türk Eczacıları Birliği ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan protokol gereği Suriyeli sığınmacılar ücretsiz olarak ilaç hizmetinden faydalanıyor. Ancak Mersinli eczacılar, AFAD Mersin İl Müdürlüğü’nün verdikleri ilaçların parasını karşılayamaması nedeniyle Suriyelilere ilaç hizmeti vermeyecek duruma geldi. Daha önce aynı sıkıntıları yaşayan Batman Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, 15 Nisan 2016 tarihinden itibaren Suriyeli sığınmacılara ilaç vermeyeceklerini duyurmuştu.

“ÖDEMELER 6 AY GEÇİKTİ”
Eczacılar ile AFAD arasında yaşanan ödeme sorununa dair gazetemize açıklama yapan Mersin Eczacı Odası Başkan Hüseyin Şimşek, Mersin’e göçle gelen Suriyelilere yönelik ilaç hizmetini Mersinli eczacıların karşıladığını söyledi. Ancak bu hizmetin adeta pamuk ipliğine bağlı olduğunu dile getiren Şimşek, yaklaşık 2 yıldır AFAD yönetimi ile görüşmeler yapmalarına rağmen hala doğru düzgün bir protokol sağlanamadığını açıkladı. Verilen ilaç hizmetinin sonucunda ödemelerin yaklaşık 6-7 ay geciktiğini vurgulayan Şimşek, “Bu sektörde eczacıların ilaçları en fazla 90 günde temin ettiğini düşünürsek aradaki üç dört aylık süreyi kendisinin karşılaması gerekiyor. Kendisini finanse etmesi gerekiyor. Aynı geçmiş dönemlerde Bağ-Kur’da, Yeşil Kart’ta yaşadığımız geciken ödeme sorununu şuan AFAD ile yaşıyoruz” dedi.

“BAŞKA ÇAREMİZ KALDI”
Sistemin düzelmesi için gerekli uyarıları defalarca yaptıklarının altını çizen Şimşek, ödeme sisteminin düzelmemesi halinde eczacıların ilaç hizmetini durduracağını söyledi. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Urfa ve Hatay’da da benzer girişimlerin başladığını aktaran Şimşek, “Yakında biz de Mersin’de eczacılarımızla görüşüp onların da talepleri doğrultusunda bu hizmeti durdurmak zorunda kalabiliriz. Burada mağdur olacak insanların sorumlusu da biz olmayacağız. Çünkü uzun süredir yaklaşık 2 yıldır yetkilileri uyarıyoruz ama Türkiye’de yetkililer vaka gerçekleştikten sonra önlem alıyorlar. Başka çaremiz kalmadı. Suriyelilere ilaç vermeyeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA