Doğum borçlanması tüm anneleri kapsasın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Doğum borçlanması tüm anneleri kapsasın!


 

CHP Mersin Milletvekili ve Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, sigortalı olmasına bakılmaksızın doğum borçlanması uygulamasından tüm annelerin faydalanması için kanun teklifi verdi.

Haber Merkezi

Yasalara göre annelerin doğumdan dolayı çalışamadığı 2 yıllık süreyi borçlanarak sigortalılıklarına saydırabildiğini, ancak doğum borçlanmasının sigortalılık başlangıç tarihinden sonra mı, önce mi kullanılabileceği konusunda uygulamada sorunlar yaşandığını belirten Aytuğ Atıcı, kanunda açıkça yazmamasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu genelgesi ile kadınların, sigortalılık başlamadan önceki doğumlar için borçlanmalarının engellendiğini belirtti.
Doğum borçlanması hakkı yönünden açık bir eşitsizliğin ve mağduriyetin bulunduğunu ifade eden Atıcı, bu uygulama ile kadının doğum ve çalışma hayatı arasında seçim yapmaya zorlandığını belirterek, “Kadının gebelik, doğum ve bebeğine bakım sırasında erkekler gibi çalışma hayatına katılması doğal yapı gereği beklenemez” dedi.
Yasalara göre erkeklerin, sigortalılık öncesindeki askerlik süresini borçlanabildiğini, ancak benzer durumdaki kadınların, sigortalılık öncesi geçmişindeki doğumları borçlanamadığına dikkat çeken Milletvekili Atıcı, “Cinsiyetler arasında farklı uygulama ve kadınların kendi aralarında karşılaştıkları sorunların Anayasaya aykırı olduğunu belirterek; doğumdan önce veya doğum sırasında sigortalı olmasına bakılmaksızın doğum borçlanması uygulamasından tüm annelerin faydalanması gerektiğini belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA