Vergi rekortmeniyiz ama sorunlarımız duruyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Vergi rekortmeniyiz ama sorunlarımız duruyor!


 

MTSO Başkanı Aşut, Mersin girişimcilerinin kenti Türkiye’nin 6’ıncı vergi rekortmeni şehri yaptığını ancak bunun kendiliğinden veya büyük desteklerle veya teşviklerle olmadığını söyleyerek, “Sorunlar duruyor” dedi.

Mersin sanayisinin başlıca sorunlarının; altyapı, eğitim ve rekabet ortamı olduğunu bildiren Şerafettin Aşut, ayrıca Çukurova Havalimanı, Lojistik Merkez, yeni OSB’lerin de bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, kentin İSO 500 listelerinde ki sanayi markalarının yükselişini değerlendirdi. 
Yaptığı yazılı açıklama ile “Gerçek 2023 hedeflerimiz ne olmalı?” sorusu üzerinden Mersin’in başarısına vurgu yapan Aşut, “Eskiden Ramazan ayları iş dünyası için sakin geçen bir süreçti ve özellikle yaz ayları ise Mersin ekonomisi adına daha da sakin ve her şeyin yavaşladığı bir dönemdi. Günümüz dünyası dijitalleşmenin ve merkezinde internetin olduğu bilgi ve iletişim teknolojileri ile öyle hızlı akıyor ki, artık yavaşlamak, işleri ağırdan almak mümkün değil. Her gün bir öncekinden daha hızlı, daha gündem dolu ve daha rekabetçi” dedi.

MERSİN DÜNYA İLE BULUŞUYOR 
Bundan dolayı Mersin iş dünyasının çatı örgütü olan MTSO’nun bu hıza uygun çalışmalara devam ettiğini bildiren Başkan Aşut, Ramazan’ın da bereketinden yaralanmak istediklerini kaydetti. “Kent içindeki ve ulusal çaptaki projelerimize devam ederken, bir yandan da üyesi olduğumuz uluslararası oluşumların toplantılarına aktif olarak katılıyor ve Mersin’in varlığını ve adını her yerde duyuruyoruz” diyen Şerafettin Aşut, “Küresel ekonomide ülkelerden çok kentlerin ve bölgelerin rekabet ettiği bu yeni dünyada, Mersin olarak hedef gördüğümüz, iş birliği potansiyeli gördüğümüz, ekonomimiz adına bir şeyler öğrenme potansiyeli gördüğümüz her noktada bulunmak, her noktada aktif hareket etmek kent ekonomimiz için hayatidir. Hatta buralara iş dünyamızın temsilcileri ile Mersin girişimcileri ile birlikte giderek hem ikili ilişkileri geliştirmek hem de dünyadaki değişim ve yeniliklerin görülmesini sağlamak, vizyon oluşturmak çok daha önemlidir. MTSO olarak iş dünyamızı dünya ile buluşturmaya görevimiz ve vizyonumuz gereği devam edeceğiz” diye konuştu.

İSO 500 LİSTELERİNDE MERSİN’İN SANAYİ MARKALARI YÜKSELİYOR
Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu listelerinde Mersin markalarının geçmiş yıla göre sıralarını yükselttiğini ve bunun da memnuniyet verici olduğunu dile getiren MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, “Sanayinin gelişme süreçlerini gördüğümüz bu listeyi çok önemsiyoruz. Ancak, birçok sanayicimizin bilmediği bir konuyu hatırlatmak ve onları teşvik etmek isterim. İSO 500 listesi merkezden belirleme yapan bir liste değil. Bu listede var olmak için mutlaka sanayicimizin başvurması gerekiyor. Yani, aslında bu listede olabilecek çok daha fazla Mersin sanayi markası varken sanayicilerimiz başvurmadığı ve gereken bilgileri paylaşmadığı için, aslında bu listede bulunan birçok sanayi kuruluşundan büyük olmasına rağmen bu listede yer alamıyor. Bu anlamda Mersin sanayicilerinin İSO 500 listesine girmek adına başvurmaları önemlidir. Elbette bir kentin sanayisi sadece İSO 500 listesi ile değerlendirilemez. Listede bazı iller var ki, Mersin’den daha fazla sanayi kuruluşu ile listede görünürken, genel anlamda sanayi büyüklüğü ve ekonomik büyüklüğü bizim yarımız bile değil. Yine de İSO 500 Listesi ülke sanayisinin birçok konuda durumunu ortaya koyan önemli bir listedir. Bu listede yer alan tüm Mersin sanayi kuruluşlarını, yönetici ve çalışanlarını gönülden kutluyorum. Yarattıkları istihdam, ihracatla getirdikleri döviz ve verdikleri vergilerden dolayı; yani ülkenin zenginliğine, sosyal huzuruna yaptıkları katkılardan dolayı listede yer alan Mersin firmalarımızla gurur duyuyoruz.

MERSİN ÖDEDİĞİ VERGİ İLE TÜRKİYE ALTINCISI OLDU
Mersin, 2015 yılında 7,8 milyar liralık vergi tahsilatı ile ülkemizin 6’ncı ili oldu. Mersin çalışan, üreten ve vergisini veren bir kent olarak tekrar Türkiye’nin zenginliği oldu. Eğer vergi rakamları bir kriterse; ki öyledir, Mersin ülkenin en büyük altıncı ekonomisi olduğunu bir kez daha göstermiştir. 2015 yılında Mersin gümrük kapılarından 7,3 milyar dolarlık ihracat ve 12,5 milyar dolarlık ithalat olmak üzere toplam 19,8 milyar dolarlık bir dış ticaret gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de İstanbul’dan sonra en büyük dış ticaret merkezi olduğunun damgasını vurmuştur. Yine geçtiğimiz yıl yasal merkezleri Mersin’de olan firmalarca 1,4 milyar dolarlık ihracat ve 1,2 milyar dolarlık ithalat olmak üzere toplam 2,6 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşılmıştır. Tüm bunların 2008 küresel finans krizinden hala kurtulamayan dünya ekonomisindeki sıkıntılar ve özellikle çevre ülkelerimizdeki büyük sorunlara rağmen yapması takdire şayandır. Bu anlamda üreten, istihdam yaratan, her sorun rağmen ihracat yapan, pazar bulan ve vergisini ülkesine olan sorumluluk bilinci ile ödeyen tüm vatansever Mersin girişimcisini, sanayici ve tüccarını kutluyorum, tüm yönetici ve çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

VERGİ REKORTMENİYİZ AMA SORUNLARIMIZ DURUYOR!
Başkan Aşut, Mersin girişimcilerinin vergisini ödeyerek Türkiye’nin 6’ıncı vergi rekortmeni kenti yaptığını ancak bunun kendiliğinden veya büyük desteklerle veya teşviklerle olmadığını işaret etti. “Evet, Mersin sanayisi gelişiyor, İSO listelerinde yükseliyor ama bu yine kendiliğinden veya büyük desteklerle olmuyor” diyen Şerafettin Aşut, “Sorunlar duruyor ve sanayici çoğu zamana kendi göbek bağını kendi kesiyor. Geçtiğimiz aylarda Mersin Lojistik Arama Konferansı ile Mersin lojistiğinin sorunlarını belirlemiş, çözümleri konuşmuş ve paylaşmıştık. Ne yazık ki, ilgililerle paylaştığımız sorunlar hala orada duruyor. 

SANAYİCİNİN DERDİ: ALTYAPI, EĞİTİM VE REKABET!
Aynı şekilde 30 Nisan’da MTSO olarak; ‘Mersin Gelecek Vizyonunda; Sorunlar, Çözümler ve Eylem Planları’ adında bir Mersin Sanayi Arama Konferansı düzenledik. Sanayicileri, KOBİ’leri, büyük firmaları, küçük sanayicileri, akademisyenleri, STK’ları ve ilgili tüm kamu temsilcilerini bir arya getirdik. Bir beyin fırtınası yaptık. Amacımız suçlu aramak değil, sorunları belirleyip, çözüm önerileri üreterek ortak bir aklı yansıtan, kentin ortak beklentilerini gösteren bir sonuç raporu hazırlamak ve bunu ilgili makamlara iletmekti. Her katılımcı özgürce konuştu, tecrübelerini paylaştı, yeni bakış açıları getirdi. Yakında bir Karar Konferansı ile tüm yetkililer bir araya getirilerek bu raporun sonuçları paylaşılacak. 
Ancak, rapor ile ilgili birkaç bilgi vermek gerekirse, Mersin sanayicisi 3 ana konuyu Mersin sanayisinin sorunu olarak gördüğünü ortaya koydu. Bunlar: Altyapı, Rekabet Sorunları ve Eğitim. Altyapı sorunlarında ise en çok yatırım ortamı ile ilgili sorunlar gündeme geldi. Yani, Mersin sanayicisi devletinden sürekli teşvik ve para isteyen bir camia olmadığını, aslında tek isteklerinin yatırım arazisi tahsisi, bürokrasinin azaltılması, yeni OSB açılması için uygun arazilerin imarda işaretlenmesi ve eğitim müfredatının reel sektöre uygun olması gibi konuların çözümünü daha çok önemseyen bir camia olduğunu göstermiş oldu. Evet, biz Mersin iş dünyası ağlamayı seven bir camia olmadık. Sorunlara şikayet etmedik. Her zaman kendi dinamiklerimizle bir yol aradık.

ÇUKUROVA HAVALİMANI BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİ
Ancak temel bazı makro sorunlar var ki, artık bu konuların çözülmesi sadece Mersin için değil, bölge ve ülke için hayati konulardır. Eğer Mersin bir lojistik kent olarak, ülkenin en büyük ikinci limanı ve en büyük ikinci dış ticaret kenti olarak bu ülkenin bir katma değeri olarak görülüyorsa, Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı bitirilmelidir. Bu aynı zamanda bölgeni turizm iddiası için de hayati bir konudur. Mersin artık Lojistik Merkezine kavuşmalıdır. Buna destek verilmelidir. Mersin sanayi yatırımcısı arazi olmadığından beklemektedir ve bu deyim yerindeyse tercihli bir işsizliktir. Yatırımcı var ama arsa yok. Bu kabul edilebilir mi? İşsizlik bu düzeydeyken bu yatırımcılar nasıl yok sayılabilir ve göz ardı edilebilir? Sanayici, yatırımcı yeni OSB bekliyor ve biz MTSO olarak Mersin-Tarsus OSB’nin kurulmasında olduğu gibi yeni OSB’ler için bu öncü göreve hazırız, her katkıya hazırız ama uygun arsa yok, bunu hangi akıl kabul edilebilir? Ülkenin ekonomisi, hedefleri ve işsizlik ortadayken bürokrasi denen şeye nasıl izin verilebilir?

EĞİTİM 4.0’I KURGULAMALIYIZ
Eğitim ise başka bir sorun. Dünya yeni bir sanayi devrimine sanayi 4.0 denen bir yeni çağa hazırlanırken eğitimin de buna göre hazırlık yapması ve kendisini dönüştürmesi gerekir. Sanayi 4.0 sadece sanayi ile ilgili bir konu değildir. Toplumun ve ekonominin, sosyal yaşamın, eğitimin, sağlığın, ulaşımın, güvenliğin, tarımın, gıdanın, enerjinin ve siyasetin her aşamasını ilgilendiren bir devrimdir. Bu devrimi kucaklama potansiyeli olan ülkeler ayakta kalacaktır. Bunun için Sanayi 4.0’ı destekleyecek, bu devrimi idare edecek nesilleri yetiştirecek bir eğitim 4.0’ı kurgulamak gerekiyor. Eğitimin ilk okuldan başlayarak ileri teknoloji, mühendislik, bilim temelinde yükselmesi ve bunların ilk okullara entegre edilmesi gerekiyor. Ulaşımda lojistik 4.0’ı düşünmemiz ve konuşmamız gerekiyor. Yani, daha dijitalleşen bir lojistik sistemini şimdiden tasarlamamız gerekiyor. Amerika’da 2025’de trafik ışıkları olmayan bir kent yaratmaktan bahsediliyor. 

2023 HEDEFLERİMİZ NE?
Yerel yönetimler 4.0’ı kurgulamak gerekiyor. Dünya bambaşka kent yapılanmasına gidiyor. ticaret 4.0’ı konuşmamız gerekiyor. İşte Alibaba.com, işte Amazon.com. Dünyanın ticaret yapma şekli değişiyor. Üretim, ihracat, dağıtım şekli değişiyor. Müşteri alışkanlıları değişiyor ve kişiye özel bir ekonomi doğuyor. Yapay zeka, akıllı ve öğrenen makine ve robotla, sürücüsüz araçlar geliyor. İnternete bağlı giysiler ve nesnelerin interneti insanı teknolojiye bağlıyor. Bunlar yeni yüzyılın mega trendleri olacak. Peki, bizim 2023 hedeflerimiz neler? Bunlar var mı? Tüm bu konuları içeren sanayi 4.0’ı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak daha çok konuşacağız, buna yönelik konferans ve farkındalık toplantıları planlıyoruz. Artık, bizi 21’inci yüzyılın güçlü bir devleti ve milleti yapacak daha yeni hedeflere ihtiyacımız var. Bize göre bunun adı sanayi 4.0’dır. Tüm akademisyenleri bu konuda daha çok bilgi üretmeye çağırıyorum. Ev hanımından iş kadınına, tüccardan sanayiciye, turizmciden bürokratlara ve özellikle devletimizi yöneten tüm siyasetçilere sanayi 4.0’ın toplumu dönüştürecek gücüne hazırlık yapmaları çağrısında bulunuyorum. Yani, bu işlerin makro yönetimi, güvenliği ve yasalarını hazırlayacak olan siyaset 4.0 olmadan, devlet hazır olmazsa bu iş yarım kalır” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA