İşimiz zor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İşimiz zor!


 

AKP’nin, ‘Akkuyu’da nükleer alanı işaretleyin’ dayatmasına rağmen, işaretleme yapılmadan Büyükşehir Meclisi’ne gelen Mersin Çevre Düzeni Planı’nın Temmuz’da çıkması hedefleniyor.

Tartışmaların yaşandığı toplantıda AKP’li meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planın bu hali ile bakanlığın hazırladığı plana ters düştüğünü savunarak, nükleer dayatmasını sürdürdü.

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı ikinci birleşiminde ilgili komisyonlara havale edilen “Mersin Çevre Düzeni Planı” tartışmalara neden oldu. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın; Akkuyu Nükleer Santrali’ni bölgesel planda işaretleyerek, Mersin’de Büyükşehir Belediyesi’nin planında işaretlenmesi için baskı yapmasına rağmen, Akkuyu planda yer almadı.
Ancak AKP’liler, büyükşehirin hazırladığı planın bu hali ile bakanlığın hazırladığı plana ters düştüğünü savunarak, nükleer dayatmasını sürdürdü.

KOMİSYONDA TARTIŞIN
Mecliste konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çevre Düzeni Planı’nın sürüncemede kalmasını istemediklerini, Temmuz ayında yapılacak meclis toplantısında onaylayıp, yılbaşından önce 5 binlik planları yapmak istediklerini söyledi.
Konunun mecliste değil komisyonlarda tartışılmasını isteyen Kocamaz, “Burada genel manada herkesin itirazına maruz olan konuları görüşmenin bir anlamı yok. Komisyonda gidip görüşürsünüz. Planın taslak hali tüm meclis üyelerine verilebilir” dedi. 

AKP AKKUYU’DA ISRARCI! 
AKP’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ise bir yıldır hazırlanan plana ilişkin kamuoyunda ciddi bir beklenti olduğunu söyledi. “Komisyonlar olarak planı en hızlı şekilde meclise getireceğiz” diyen Yerlikaya, “Toplumun her kesimine anlatılan plan, son derece şeffaf bir şekilde hazırlandı. Planda; hukuka ve kanunlara uygun olmasına dikkat edeceğiz” dedi.
Bu esnada bakanlığın nükleer alanı olarak işaretlediği bölgesel plana gönderme yaparak, Mersin’in hazırladığı planın bu üst plana uygun olması gerektiğini savundu.
“Mersin Çevre Düzeni Planı, Çevre Bakanlığı’nın hazırladığı; Mersin-Adana Bölgesel Çevre Düzeni Planı’na aykırı olamaz” diyen Yerlikaya, “Son birkaç mecliste vatandaşlar bu konuyla ilgili demokratik tepkilerini gösteriyorlar. Ancak şu bilinmeli ki; uluslar arası ilişkiler kapsamında yaptığınız anlaşmalar kanun hükmündedir. Yani Akkuyu ile ilgili anlaşma kanun hükmündedir. Bu maçla; yürürlükte olan üst ölçekli plana bağlı kalalım ve kentteki tüm sivil toplum kuruluş ile görüşmeler yapalım” dedi. 

CHP: “VEBALİ BOYNUNUZA”
Silifke Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Turgut da, çalışmalarda kanuna uygun olunmamasının mümkün olmadığını söyleyerek, “Konu daha komisyona gitmeden burada komisyonun yapacağı çalışmalar ile ilgili, komisyon üyelerini etkileyici bir yorum yapılmamalı. Komisyonlar kararını verir, konu bakanlığa gider. Biz CHP olarak bunu vebal olarak görüyoruz. Biz tarafımızı belli ederek, bu vebalin altında kalmayız. Meclis olarak biz tarihe not düşelim” dedi. 

“TAVRIMDA DEĞİŞİKLİK YOK”
Bu esnada tekrar söz alan Kocamaz, AKP’li Yerlikaya’ya yanıt ererek, “Benim tavrımda bir değişiklik yok. Şov yapma derdinde de değilim. ÇED raporuna ben bizzat itiraz ettim ve bu yeni bir şey değil. İnsanların beklentileri var, bu planlar bir an evvel çıksın. Biz planı bakanlığa göndereceğiz. Bu plan buradan nasıl çıkarsa çıksın, son noktayı bakanlık koyacak. Burada hep birlikte bir karar vereceğiz ama bu verdiğimiz karar hiçbir zaman nihai bir karar olmayacak. Çok önceden bu mücadelelerin verilmesi lazımdı. O yere karar verildiğinde o yerde inşaata başlandığında, bugünkü anlaşmalar olmadan önce, esas mücadele o zaman yapılmalıydı. Bu işin 70’li yıllarda hangi hükümet döneminde başladığı da belli” diye konuştu. 

“PLAN MECLİS ÜYELERİNE DE VERİLSİN
HDP’li Meclis Üyesi Mustafa Güler de, “Bu Mersin’in önünü açacak çok önemli bir plan. Bunu yakınen görmemiz için meclis üyelerine plan verilebilir ve bizler de inceleme yapabiliriz. Planın meclis üyelerine verilmesi için talepte bulunuyorum. Meclis üyesiyiz, karar noktasındayız, bakmamızda yarar var” dedi.

“MERSİN’İN GELECEĞİ İÇİN KARAR VERİYORUZ”
CHP’li Esen Tuba Tol da, meclisin Mersin’i birlikte yönettiğini söyleyerek, “Mersin’in geleceği konusunda hepimizin sağlıklı verebilmesi için ortak kararlar alınmalı. Zaten hukuka aykırı hareket edilemez. Ama kanun da kötü niyet denilen bir şey vardır. İnsanlar öz düşüncelerini uygulayabilmek için kanunları kullanabilir.
Mersin Çevre Düzeni Planı’nda öz olan düşünce, Akkuyu’yudur. Plan Akkuyu işaretlenecek mi geçirilecek, işaretlenmeyerek mi? Önemli olan bu. Bu konu Mersin’in geleceğini ilgilendirdiği için hepimiz fikrimizi söylemeliyiz” dedi. 

AKP’LİLER NÜKLEERDEN BAŞKA BİR ŞEY DEMİYOR!
AKP’li Meclis Üyesi Kadir Canlı da, bir üst ölçekli plana uyma zorunluluğu olduğunun altını çizerek, bakanlığın Akkuyu’yu nükleer santral alanı olarak işaretlediği gibi Mersin’in de işaretlemesi gerektiğini savundu. 
“Bu konuda geç kalmış bir ülke olarak bu konu Mersin’in geleceğini kapatmasın diyoruz” diyen Canlı, “Sizin dediğiniz gibi havanda su dövmeyelim, bu konuda dikkat edelim. 
Mersin’in beklentilerini bir şeylere kurban etmeyelim” dedi. 

TEMMUZ AYINDA OYLANACAK
Görüşmelerin ardından Mersin Çevre Düzeni Planı’nın onaylanmasına ilişkin teklif; İmar-Bayındırlık, Çevre ve Sağlık Komisyonları’na havale edildi. Teklifin oylama için Temmuz ayı toplantısında gündeme gelmesi planlanıyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA