GÜLSEN KAYA
Mersin’den kazanan ve ödedikleri vergiler ile öne çıkan kişi ve kurumlar, düzenlenen törenle ödüllendirildi,
Mersin Valiliği koordinasyonunda Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Devan Otel’de ‘Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni’ düzenledi. Törene; Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Mahmut Arslan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, çok sayıda sivil toplum kuruluş başkan ve üyeleri katıldı.
KAYITDIŞI İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
Törenin açılış konuşmasını yapan Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin öncelikleri olduğunu vurgulayan Güngör, mükelleflerin maliyetlerini azaltmak adına elektronik hizmetlere ağırlık verdiklerini dile getirdi.
EN ÇOK VERGİ TOPLAMADA İLK 6’DAYIZ
Mersin’de 2015 yılında 7,8 milyar liralık vergi toplandığını açıklayan Vali Özdemir Çakacak da konuşmasında toplanan paraların 7 milyar lirasının yine Mersin’de harcandığını anlattı. Toplanan vergilerle Mersin’in Türkiye’de 6’ncı sırada yer aldığını kaydeden Çakacak, verginin kalkınmanın temel aracı olduğunu ve Mersin’in bu noktadaki başarılarıyla öne çıktığını söyledi.
Sosyo-ekonomik gelişmişliği yanında Mersin’in öne çıkan özeliklerinden birinin de; farklı din, dil kültür ve etnik kökene sahip insanlarımızın hoşgörü ve barış içinde yüz yıllardır yan yana yaşadığı bir kent olmasıdır” diyen Çakacak, “Halkımız arasında var olan bu birlikteliği ildeki tüm dinamikler arasında da sergileyen Mersin; sağladığı bu bütünlük sayesinde, ekonomik gelişim ve kalkınma hamlesine güçlü bir şekilde devam ederek ülkemizin parlayan yıldızlarından biri olma unvanını taşımaya devam edecektir.
Tabi ki bu sosyo-ekonomik gelişmişlik; bu yatırım ve hizmetler; ilin coğrafi konumu ve çeşitli avantajları yanında değerli sanayici ve işadamlarımızın, ticaret erbabımızın, esnafımızın, çiftçimizin, özverili gayretleriyle, gerçekleştirdikleri yatırımlarla, ödedikleri vergilerle oluşmaktadır. Bu özverili emeğin kalitesini yükseltmek; iyi olanın, başarılı olanın takdir edilmesiyle mümkündür. Bu nedenle bugün verilecek ödüllerin ilimiz için, ülkemiz için oldukça önemli ve anlamlı olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla ödüle layık görülen iş insanlarımız ve firmalarımızı bir kez daha kutluyorum” dedi.
MERSİN SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNDE
Verginin; kalkınmanın temel araçlarından biri olması yanında aynı zamanda devlet ile vatandaş arasında da güçlü bir ilişkinin ve bağın somut örneği olduğunu; verginin, toplayan devlet için de veren vatandaş için de büyük bir sorumluluk gerektirdiğini bildiren Çakacak; “Büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki Mersin bu sorumluluk bilincinin en yoğun olduğu illerimizin başında gelmektedir. Zira ilimiz, 2015 yılında 7,8 milyar liralık vergi tahsilatı ile ülkemizin 6. ili olarak bu bilinci ortaya koymuştur. Mersinlinin üretkenliğinin diğer bir rakamsal göstergesi de ilden yapılan dış ticaret rakamlarıdır. 2015 yılında Mersin gümrük kapılarından 7,3 milyar dolarlık ihracat ve 12,5 milyar dolarlık ithalat olmak üzere toplam 19,8 milyar dolarlık bir dış ticaret gerçekleştirilmiştir. Yine geçtiğimiz yıl kanuni merkezleri Mersin’de olan firmalarca, 1,4 milyar dolarlık ihracat ve 1,2 milyar dolarlık ithalat olmak üzere toplam 2,6 Milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşılmıştır.
Bu başarılar; Mersin’in ülke ekonomisine katkısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağına olan inancımızı da güçlendirmektedir. 2015 yılında genel bütçe gelir toplamı 7.8 milyar TL’dir. Bunun 4.3 milyar TL’si uluslararası ticaret ve muamelelerden alınan vergilerden, 3.1 milyar TL’si vergi ve 400 milyon TL’si diğer gelirlerden oluşmaktadır. Giderlerimize baktığımızda devlet bütçe gideri yani kamuya ait harcamaların 4.8 milyar TL olduğunu görüyoruz. Bunların haricinde devlet harcamaları olarak genel bütçeden belediyelere 993 milyon TL aktarılmış, yatırımlara 909 milyon TL ve KKTC içme suyu temini projesine harcanan 214 milyon TL ve buna benzer harcamaları topladığımızda yaklaşık 7 milyar TL değerinde bir bütçe harcaması olduğunu görüyoruz. Bunları özellikle vurguluyorum. Çünkü kamu harcamaları, yatırım harcamaları ve diğer cari harcamalarla birliktedir. Devletin bütün harcamaları vatandaşlarından, iş insanlarından, çiftçisinden, esnafından topladığı vergilerle yapılmaktadır. Dolayısıyla ilimizden toplanan 7.8 milyar TL vergi ortalama 7 milyar TL olarak ilimize harcanmaktadır. Bu verginin toplanmasında emeği geçen iş insanlarımıza, sanayicilerimize, esnafımıza ve tüm mükelleflerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.
BÜYÜYÜN, DAHA ÇOK KAZANIN
Kalkınma Bakanı Yardımcısı Yusuf Coşkun ise; Mersin’in ve ülkemizin büyümesine, gelişmesine katkı sunan sanayici ve iş insanlarıyla bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “İşletmelerinizin giderek büyümesini ve daha iyi gelirler temin etmenizi dilerim. Çünkü sizin kazancınız, ulusun kazancı, ödediğiniz vergiler ise bu ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır. Ülkemizin ekonomik refahının artmasını, barajlarımızın dolmasını, çocuklarımızın eğitim seviyesinin artmasını, yaşlılarımızın daha iyi koşullarda bakılmasını istiyorsak, bu yatırımlara kaynak temin etmeliyiz. Bu kaynakları da ancak üretici kardeşlerimizin ödediği vergiler sayesinde elde edebiliriz. Sizler çok önemli ve güzel işler başarıyorsunuz. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Sizler de yaptığınız üretim, gerçekleştirdiğiniz istihdamla bu ülkeye gerçekten hayırlı hizmetler yapıyorsunuz. Hepinizi tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
Daha sonraprotokol üyeleri 2015 yılında Mersin’de en yüksek kurumlar vergisi ve gelir vergisi ödeyen kuruluş temsilcilerine ve iş insanlarına teşekkür belgelerinin verdi.
Mersin’de 2015 yılı Kurumlar Vergisi birincisi Botros Levante Taşımacılık Tic. Ltd. Şti, ikincisi Opus Mersin İç ve Dış Tic. A.Ş., üçüncüsü ise Mersin Denizcilik Faaliyetleri ve Tic. A.Ş. olurken; 2015 yılı Gelir Vergisi birincisi İskender Botros, ikincisi Mehmet Hanefi Küçük, üçüncüsü ise Mişel Şaşati oldu.
Tören; düzenlenen iftar yemeğiyle sona erdi.