Matematik Olimpiyatları’nda ödüller sahiplerini buldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Matematik Olimpiyatları’nda ödüller sahiplerini buldu


 

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Matematik Olimpiyatları’nda ödüller sahiplerini buldu. Olimpiyatlara Mersin’in yanı sıra Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Niğde’den 210 örenci katıldı.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Matematik Olimpiyatları Düzenleme Komitesi Başkanı Hanlar Reşitoğlu, matematiğin yalnızca soyut bir bilim dalı olmayıp tüm bilim dalları üzerinde etkisi bulunduğunu anlattı. Bu nedenle iyi bir matematik eğitiminin gelişmede, kalkınmada, iyi yaşam standartlarında büyük rol oynayacağını vurgulayan Reşitoğlu, “Mersin Üniversitesi bu alanda başarılı üniversiteler arasında yer alıyor. ODTÜ’nün araştırmalarına göre Türkiye’deki tüm üniversiteler içinde 5’inci sırada yer alıyoruz. Öğretim üyelerimiz ise dünyadaki matematikçiler arasında ilk 33 içinde. Öğretim üyelerimizin çalışmalarına dünya çapında referanslar verilmekte” dedi.

 

ÖĞRENCİLER BAŞARI İÇİN ÇOK ŞEYDEN FEDEKARLIK YAPTI

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Murat Gizir ise konuşmasında Matematik Olimpiyatları sayesinde geleceğin üniversite öğrencileri ile buluştuklarını dile getirdi. Matematik Olimpiyatları’nda başarının kolay elde edilmediğini vurgulayan Gizir, şunları söyledi: “Başarı için bu öğrencilerimiz birçok şeyden fedakarlık yapmıştır. Bugün ise çalışmalarının karşılığını alma zamanı. Mersin ve çevre illerdeki orta öğretim öğrencilerine olimpiyat tecrübesi kazandıran önemli bir fırsat. Önümüzdeki yıllarda bu organizasyonun ulusal düzeye taşınması için gayret göstereceğiz.”

Herkesin son dönemlerde bir ülkenin gelişmesi için temel bilimlerin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladığına dikkat çeken Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise şöyle konuştu: “Bu olimpiyatlar, üniversite ile yerel dinamiklerin en güçlüsü MTSO’nun katkılarıyla düzenlenmektedir. MTSO’nun üniversitemizle böyle işbirliklerine devam etmesi, bu olimpiyatların kesintisiz devamı önemlidir. Destek arttıkça katılım artar, ulusal ve uluslar arası boyuta ilerleyebilir. Emeği geçenlere teşekkür ederim.”

 

İŞTE ŞAMPİYONLAR

Dereceye giren öğrencilerin isimleri şöyle: 11 ve 12. Sınıf kategorisinde: Birinci Özel Çağ Koleji’nden Aydın Yiğit Eroğlu, ikinci Yahya Akel Fen Lisesi’nden Jiyan Bozyel, üçüncü Erdemli İMKB Fen Lisesi’nden Kürşat Doğan Çelik ve dördüncü Dörtyol Fen Lisesi’nden Ufuk Ateş oldu.

10. sınıf kategorisinde: Birinci Eyüp Aygar Fen Lisesi’nden Ömer Faruk Özer, ikinci Mersin Bilim ve Sanat Merkezi’nden Beratcan İşler, üçüncü Özel Güney Gelişim Anadolu Lisesi’nden Kerem Tarcan ve dördüncü ise AKİB Zafer Çağlayan Anadolu Lisesi’nden Şahin Can Kayık oldu.

9. sınıf kategorisinde: Birinci Eyüp Aygar Fen Lisesi’nden Durmuş Küçük, ikinci Eyüp Ayfar Fen Lisesi’nden Berdan Ali Kan, üçüncü Özel Güney Gelişim Anadolu Lisesi’nden Bora Ballı ve dördüncü ise Yahya Akel Fen Lisesi’nden Furkan Telefon oldu.

8. sınıf kategorisinde: Birinci Özel Adana Final Okulları’ndan Mehmet Efe Aloğlu, ikinci Toroslar Atatürk Ortaokulu’ndan Hasan Emre Yıldız, üçüncü Özel Yıldırımhan Ortaokulu’ndan Ozan Özel ve dördüncü ise Özel Doğa Koleji Ortaokulu’ndan Kerim Uygar Özbulur oldu.

7. sınıf kategorisinde: Birinci Özel Yıldırımhan Ortaokulu’ndan Kıtay Özmen, ikinci Erdemli General Vali Ömer Lütfi Hancıoğlu Ortaokulu’ndan Selver Sağır, üçüncü Muhittin Develi Ortaokulu’ndan Mehmet Burak Dağadur ile dördüncü Tarsus Sadık Eliyeşil Ortaokulundan Denizhan Ruaoğlu oldu.

 

“ANALİTİK DÜŞÜNEBİLEN, SORGULAYAN BEYİNLERE İHTİYAÇ VAR”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise olimpiyatlar sonrasında kısa bir değerlendirme yaptı. “Neredeyse son 10 yıldır eğitim sistemimizde, özellikle lise düzeyinde,  matematik ve temel bilimlerdeki başarısız durumumuzu gündeme getiriyoruz” diyen Aşut, bu konuyu çok fazla dillendirmesi sonrasında iş dünyasının matematikle, temel bilimlerle ne işi olduğu noktasında eleştiriler aldığını söyledi. Ülkenin mevcut durumda bir orta gelir tuzağında bulunduğuna dikkat çeken Aşut şöyle konuştu: “Kişi başı ortalama 10 bin dolara takıldık kaldı. Bunun temel nedenlerinden birisi de düşük teknolojili bir üretim sitemimizin olmasıdır. Yani, ar-ge’si olmayan; katma değeri olamayan, teknolojisi olmayan, kısacası hamallık yaptığımız bir üretim sistemi. Bu sistemin orta-üstü ve yüksek teknolojili bir üretim sistemine dönüşmesi ar-ge yapabilmemize bağlıdır. Bu da düşünebilen, analitik düşünebilen, sorgulayabilen, yaratıcı bir beyin gerektiriyor.”

Böyle bir düşünce sistemini ortaya çıkaracak gücün ise matematik, temel bilimlere ve fen bilimlerine verilen önemde yattığını kaydeden Aşut, “İşte bu anlamda böylesi Matematik Olimpiyatlarını ve organizasyonları çok önemsiyoruz. Hayal ettiğimiz ve düşündüğümüz hedeflere giden yolu açmasını diliyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA