"MESKİ Su Bilgi Yönetim Sisteminin Oluşturulması” projesi sürüyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

"MESKİ Su Bilgi Yönetim Sisteminin Oluşturulması” projesi sürüyor


 

Mersin Büyükşehir ile Mersin Üniversitesi, kentin su kaynaklarının haritasını çıkarmak için harekete geçti, Mersin’in 2050 ve sonrası su ihtiyaçlarının planlanması ve “MESKİ Su Bilgi Yönetim Sisteminin Oluşturulması” için düğmeye basıldı.

EBUBEKİR BAĞCI

Mersin Su ve Kanalizasyon (MESKİ) Genel Müdürlüğü ile Mersin Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan “Mersin İli Su Projeksiyonları (2050 Hedef Yılı) ve MESKİ Su Bilgi Yönetim Sisteminin Oluşturulması” konusunda hazırlanan sunum, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği öğretim üyelerinden Prof. Dr. Halil Kumbur tarafından, MESKİ Genel kurul üyelerine anlatıldı.

MERSİN 2050 İÇİN ŞİMDİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Proje kapsamında, Çevre Mühendisliği Bölümü olarak, 2050 yılında su kaynaklarının nasıl kullanılacağı ve yönetim şekillerine ilişkin çalışmaya yaptıklarını söyleyen Kumbur, bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Kumbur, “Ortadoğu’nun önemli bir ticaret merkezlerinden biri olan Mersin’in su taleplerinin ve sorunlarının kısa, orta, uzun vadede çözümlenmesi gerekmektedir. ‘Marka kent Mersin’, ‘Dünya kenti Mersin’, diyorsak önce su sorunlarını çözmemiz gerekiyor. 
Bilindiği gibi kişi başı su tüketimi, ülkelerin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biridir. Biz de MESKİ ve MEÜ işbirliğinde Mersin’in geleceğe yönelik su projeksiyonlarının yapılması, mevcut altyapının durumu, taleplerin ve ihtiyaçların ortaya konması, atık suların bertarafı, su kaynakları ile talepler arasındaki ilişkinin kurulmasını kapsayan ve bunların yapılması sonrası elde edilen verilerin bilgisayar ortamına aktarılarak, MESKİ Su Bilgi Yönetim Sistemi’nin oluşması amacıyla yola çıktık.
Proje kapsamında öncelikle pilot olarak Erdemli ve Silifke’yi kapsayan çalışmalar yaptık. Ama MESKİ Su Bilgi Yönetim Sistemi’nin oluşturulabilmesi için 13 ilçenin bu çalışmanın ayrı ayrı yapılması gerekiyor. Mersin zengin su kaynaklarına sahip. Kentin yıllık akarsu potansiyeli 7.3 milyar metreküp, yer altı su kaynakları potansiyeli 0.83 milyar metreküp olmak üzere toplam yıllık su potansiyeli 7.4 milyar metreküptür” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA