Hayvansal gıdada Akdeniz’in ihracat şampiyonları ödüllendirildi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hayvansal gıdada Akdeniz’in ihracat şampiyonları ödüllendirildi


 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) çatısı altında, 2023 yılında 319 milyon 138 bin dolar ihracata imza atan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB), geçen yılki performansına en güçlü desteği veren üyelerini ve 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde afet bölgesine konteyner bağışında bulunan üyelerini ödüllendirdi.

Haber Merkezi

 

6 Şubat’ta depreminde afet bölgesine konteyner bağışında bulunan üyelerin ödülleri verildi. AKİB hizmet binasında ASHİB Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Akgöl ve Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz’ın ev sahipliğindeki törene AKİB’e bağlı ihracatçı birliklerinin başkanları, yöneticileri, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, törenin açılışında yaptığı konuşmada, su ürünlerinden kanatlı etine ve yumurtaya, baldan süt ürünlerine, kırmızı et ürünlerinden sakatatlara kadar geniş ürün yelpazesinde kaliteli ve sağlıklı üretimi dünya pazarlarında değere dönüştüren ASHİB üyelerinin, küresel arenada ve deprem kaynaklı sıkıntılara rağmen 2023 yılında da Türkiye’nin kalkınmasına önemli destekler verdiğini belirtti.

 

“109 ÜLKEDE VARLIK GÖSTERDİK, UZAK PAZARLARDA 4 HANELİ ARTIŞLAR SAĞLADIK”

Sektör olarak bir yandan Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya pazarlarında elde ettikleri kazanımları koruyarak daha fazla ihracat gerçekleştirmek için uğraş verdiklerini, diğer yandan pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik faaliyetlere odaklandıklarını kaydeden Ali Can Yamanyılmaz, “Küresel ticarette talep daralmalarının, döviz kuru ile enflasyon arasındaki dengesizliklerin, deprem felaketlerinin ve jeopolitik gerilimlerin damga vurduğu 2023 yılında hayvansal gıda ihracatımız negatif etkilendi. Tüm zorluklara rağmen, geride bıraktığımız yılda ASHİB olarak Türkiye ekonomisine 319 milyon 138 bin dolar döviz kazandırdık. 109 ülkede varlık gösteren, Uzak Doğu, Amerika ve Avrupa pazarlarında 4 haneli artışlar sağlayan ASHİB ihracat ailesinin tüm üyelerine ve sektör paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

 

“2024’TE ÇİFT HANELİ ARTIŞLAR SAĞLAYARAK KAYIPLARIMIZI TELAFİ ETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

2024 yılında çift haneli artışlarla geçen yılkı kayıpları telafi etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Ali Can Yamanyılmaz, 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 89 milyon 16 bin dolar ihracat değerine ulaştıklarını belirtti.Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracat projeksiyonunda 2028 yılı için yüzde 5 büyüme ve 4,78 milyar dolar hedef belirlendiğini ifade eden Ali Can Yamanyılmaz, bu kapsamda ASHİB olarak sektör gelişimine katkı sağlayacak çalışmalarla etkin rol oynamanın gayretini gösterdiklerini dile getirdi.

Ali Can Yamanyılmaz, kanatlı eti ihracatında 25 yıldır kapalı olan AB pazarının açılması için hamle yaptıklarını ve AB Komisyonu’ndaki muhataplarından olumlu sinyaller aldıklarını ifade ederken Uluslararası Libya Gıda, Tarım, Ambalaj ve Teknolojileri Fuarı’nda ilk kez Türkiye’nin millî katılım organizasyonunu üstlendiklerini, Angola ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdikleri ticaret heyeti etkinliklerinin de çok verimli geçtiğini, ayrıca Türk ihraç ürünlerini Venezuela pazarında vitrine çıkardıklarını kaydetti.

 

“AB, ÇİN VE RUSYA PAZARLARINA ODAKLANDIK”

Ali Can Yamanyılmaz, “2024 yılında Avrupa Birliği (AB), Çin ve Rusya pazarlarına odaklandık. AB pazarında, Türkiye’nin kanatlı eti ihracatının önünün açılması için ticaret diplomasisini artırıyoruz. Çin pazarının kültür balıkları ihracatına, Rusya pazarının ise kanatlı eti ve su ürünleri ihracatına açılması için yoğun mesai yapıyoruz.” diye konuştu.

 

AKGÖL VE YAMANYILMAZ ÖDÜLLERİ BİRLİKTE VERDİ

Açılış konuşmasının ardından Akdeniz’in hayvansal gıda ihracatına en güçlü desteği veren ASHİB üyesi 50 firmanın temsilcilerine ödülleri verilirken, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde afet bölgesine konteyner bağışlayan 23 firmanın temsilcilerine de teşekkür plaketleri sunuldu. İhracat ödülleri ve deprem yardımı teşekkür plaketlerini ASHİB Başkanı Yüksek Akgöl ve ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz birlikte takdim etti.

 

AKDENİZ’İN HAYVANSAL GIDA İHRACAT ŞAMPİYONLARI

ASHİB’in 2023 yılı ihracatına en güçlü desteği veren 50 üyesi arasında şu firmalar yer aldı: Pilyem Gıda Tarım, Akyem Adana Yem, Fishark Su Ürünleri Üretim, Şahin Tavukçuluk Yem Gıda, Polatlar Deniz Ürünleri, Sarafood Gıda, Rana Tarım Hayvancılık, Fishark Gıda Sanayi, Kaytaş Kayseri Tavukçuluk, Sham Food Gıda, Sasu Su Ürünleri, Güler Bağırsak, Pakyürek Dış Ticaret, Altınpetek Besin Ürünleri, Erbasu Su Ürünleri, Gülperi Tavukçuluk, Polat Balıkçılık, Akgöl Balıkçılık, Rays Foods Gıda, Akbey Doğa Piliç, Ayca Süt Ürünleri, Cüneyt Aydın, Öztorunlar, Pakyürek Tarım, Food Row Gıda, Baldağ Gıda, Azra Sakatat, Akova Süt, Akdeniz Entegre Gıda, Sönmezler Gıda, Yörük Süt, Babahan Hayvancılık, Mersin Traiding Gıda, Türkay Food Gıda, Abbay Polat, Akmed Gıda, Hamer Bağırsak, Torunoğlu Süt, Vona Su Ürünleri, Kayseri Yem Sanayi, SCN Nakliyat, Babadağ Hayvancılık Gıda Tarım, Yamama Hayvan Sağlığı Yem, Kuzucu Süt Mamulleri, Çetinkaya Tavukçuluk, Fazilet Kuyucu, Öz Zirve Bağırsak, Zihni Balıkçılık, Elif Gıda ve Tunç Alabalık Su Ürünleri Üretim.

 

AFET BÖLGESİNE KONTEYNER BAĞIŞLAYAN FİRMALAR

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde afet bölgesine konteyner bağışlayan firmalar: Bannan Dış Ticaret, Başaran Soğuk Hava Deposu, Cengiz Fansa, Defne Su Ürünleri, Fishark Su Ürünleri, Gümüşdoğu Su Ürünleri, IFC Su Ürünleri, Lemas Gıda, MarvanChaker, MowiTurkey Su Ürünleri, Neco Ortadoğu Tavukçuluk, Nur-İş PVC Kereste, RaysFoods Gıda, Sesasu Deniz ve Su Ürünleri, Seyfet Taştan, Yakup Donat, Akbey Doğa Piliç, Güney Süt, Torunoğlu Süt, Polat Balıkçılık, Kaytaş Kayseri Tavukçuluk, Sasu Su Ürünleri ve Akgöl Balıkçılık.

Törende ayrıca Camuzlar Su Ürünleri firmasının temsilcisi Abdulkadir Yeniçıkan’a Duayen İhracatçı Ödülü, yeni pazarlara ulaşma alanında yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı Tekin LojistikYapı firmasının temsilcisi İbrahim Tekin’e ASHİB Özel Ödülü verilirken, Biyolojik Tarım firması ise Yenilikçi İhracatçı Ödülü’nün sahibi oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA