Ustalar Şed kuşandı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ustalar Şed kuşandı


 

Mersin’de ‘Yılın Ahisi’ Erdemli’den terzi Necati Uğuz oldu. Uğuz’a, Vali Çakacak tarafından, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi imzalı berat ve plaket verilip, kaftan giydirildi.

SONER AYDIN-YUSUF CAN GÜDÜK

Türkiye’de 23-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle kutlanan Ahilik Kültürü Haftası, Mersin’de Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nce (ESOB), gerçekleştirilen etkinliklerle başladı.

Esnaf öncelikle Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Ardından Toroslar ilçesindeki Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende birbirinden renkli görüntüler yaşandı. Buradaki törene; Vali Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, il protokolü, kamu kurum kuruluş ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, esnaflar ve öğrenciler katıldı.

 

AHİLİK BİR DÜNYA GÖRÜŞÜ

Vali Çakacak burada yaptığı konuşmada, “Hakka, hukuka, doğruluğa, helal kazanca, hak ölçüsüne riayet etmeyi kendine düstur edinen zanaatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere dayanan bize özel bir kültürel örgütlenme modeli olan Ahilik bir meslek örgütlenmesi olmanın ötesinde, günümüzde de kabul edilen evrensel değerleri benimsemiş bir dünya görüşünü yansıtmaktadır. Ahilik; hiçbir fark gözetmeksizin herkese eşit muameleyi öngören, çalışmayı ve alın teri ile kazanmayı düzenleyen bir etik kuralları manzumesidir. Ecdadımızın medeniyet tarihine armağan ettiği birçok değer arasında sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı her yönüyle kapsayan bir sivil yapılanma kurumu olan Ahilik en önlerde gelmektedir” dedi.

 

AHİLİK SIRADAN BİR ÖRGÜTLÜLÜK DEĞİL!

Mersin Milletvekili Hacı Özkan da, uzun yıllar Mersin’de yemekçilik alanında esnaflık ve oda başkanlığı yaptığını anımsatarak, ahilik teşkilatının sıradan bir örgütlenme modeli olmadığını vurguladı. Sosyal hayatın düzenlenmesinden iktisadi hayata ve vatan savunmasına karar millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran Ahilik kültürünün, Türk milletine has sosyo-ekonomik bir düzen olduğunu söyleyen Özkan, “Ahilik, ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumda yaşayan her kesimi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini tüm toplumları yayan sistemi, günümüzde bir anlayış olarak esnaf ve sanatkarlarımız ile tüccarlarımızda görüyoruz. Ahilik ruhuna uygun olarak kendi öz sermayesi ve alın teri ile üretim yapan esnafımız, tüccarımız ülke ekonomisine güç katmaktadır. Ahilik, kelime olarak ‘kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit’ anlamına gelmektedir. Ahi Evran’ın, kitap yazmak yerine pratik, hayata önem veren düşünceleri Anadolu’da hızla yayılmış, birlik, beraberlik, kardeşlik, hoşgörü ve insan sevgisi esas olan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşamaya, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir” diye konuştu.

 

YILIN ESNAFI TERZİ NECATİ UĞUZ

Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer de, Ahi Evran tarafından temelleri atılan Ahilik teşkilatının, dünyada devlet dışında kurulan ilk sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çekti.  Dinçer, Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı tarafından kurulan Bacıyan-ı Rum derneğinin de dünyada kurulan ilk kadın derneği olduğunu bildirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Çakacak ‘Yılın Esnafı’ seçilen terzilik yapan Necati Uğuz’a plaketini verdi ve şed kuşanmasına yardım etti. Ankara Şed Kuşatma Ekibi’nin temsili gösteriler sergilediği törenin ardından katılımcılara geleneksel Ahilik Pilavı ikram edildi.

Ayrıca Vali Çakacak ve beraberindekiler Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan sergiyi de gezdi.

Ödül töreni kapsamında Ak Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan’a Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer tarafından plaket verilip Ahilik kaftanı giydirildi. Başkan Dinçer, “Sayın Milletvekilim; içimizden biri olarak bizleri Mecliste temsil ediyoruz. Artık esnafın sorunları sizin omuzlarınızda. Esnaf sizden hizmet bekliyor” dedi.

Ödül töreni sonrası protokol üyeleri Olgunlaşma Enstitüsünce açılan sergiyi gezdiler.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA