Kadınlar Nida için adalet istedi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kadınlar Nida için adalet istedi


 

Mersin’de intern doktor Nida Nur Nergiz’i av tüfeğiyle yaralayan tutuklu Ersin Karakuş’un yargılandığı dava öncesi kadınlar, Adliye önünde basın açıklaması yaparak, “Şiddete uğrayan hiçbir kadını yalnız bırakmayacağız. Gerçek adalet sağlanana dek buradayız” mesajı verdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de aynı hastanede çalıştığı intern doktor Nida Nur Nergiz’i 23 Ekim 2023’te av tüfeğiyle yaralayan Ersin Karakuş hakkındaki yargı süreci devam ediyor. Davanın kinci duruşması öncesi Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu üyeleri ile Mersin Kadın Platformu üyeleri, bir basın açıklaması yaparak kadına şiddeti kınadılar ve yetkilileri göreve çağırdılar.

Adliye önünde bir araya gelen kadınlar adına bir basın açıklaması yapan Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Birsel Tutuş, “Şiddete uğrayan hiçbir kadını yalnız bırakmayacağız. Gerçek adalet sağlanana dek buradayız” diyerek, kadınlara seslendi.

 

NİDA’NIN BİR BACAĞI DİZ ÜZERİNDEN AMPÜTE EDİLDİ

Tutuş açıklamasında, “23 Ekim 2023 tarihinde bir erkeğin pompalı tüfekle 6 el ateş etmesi sonucu 23 yaşındaki İntörn Dr. Nida Nur Nergiz vücudunun birçok yerinden ciddi yaralar alıp hayati tehlike yaşadı ve saldırı günü ameliyatla bir bacağı diz üzerinden ampüte edildi. Diğer bacağını kaybetme riski yüksek olduğundan görev yaptığı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde birçok ameliyat geçirdi.

Bugün 2 Nisan 2024 ve biz kadınlar, İntörn Doktor Nida Nur Nergiz’in vurulmasının ikinci duruşması için Mersin Adliyesi önündeyiz.

 

“HUKUKSUZ ÇIKIŞ KARARI POTANSİYEL FAİLLERİ CESARETLENDİRDİ, ŞİDDET ARTTI”

Kadınlara karşı şiddetin temel sebebini toplumsal cinsiyet eşitsizliği olarak tanımlayan İstanbul Sözleşmesi’nden 20 Mart 2021’de hukuksuz çıkışla, Sözleşme’nin şiddetle mücadelede devlete yüklediği önleyici sorumluluklar da terk edildi. Topluma anlatılanın aksine Sözleşme’den çıkılmasının asıl nedeni bu tanım ve yükümlülüklerdi. Bu üç yıl içinde 711’i şüpheli, 1639 kadın cinayeti işlendi. Bir günde 8 kadın cinayeti haberi alıyoruz.

Hukuksuz çıkış kararı potansiyel failleri cesaretlendirdi, şiddet arttı.

 

“NEDEN KADINA ŞİDDET YILDAN YILA ARTIYOR?”

Erkek şiddeti ile ülkemizde katledilen binlerce kadından adı aklımıza kazınan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde katledilen Dr. Feray Balkan, Hemşire Ayfer Kaya, Özgecan’dan bahsediyoruz. En temel insan hakkından; yaşam hakkından söz ederken kaç kadının öldürüldüğünü saymak zorunda bırakılıyoruz.

‘Neden kadına şiddet yıldan yıla artıyor?’ diye soracağız. Yanıtı yine bizler vereceğiz. Sesimizin sözümüzün ulaştığı her yerde, cinsiyet eşitsizliğinin şiddetle hatta ölümle sonuçlandığını anlatacak; asıl sebep, eşitsizliği pekiştiren her söz ya da sessizlik, her eylem ya da eylemsizliktir diyeceğiz.

 

“CEZASIZLIK BU SUÇLARI KÖRÜKLÜYOR”

Yargı felç, adalet rafta, cezasızlık normalleşti, şiddetle mücadele gücü devre dışı bırakıldı

Kadınlara karşı işlenen suçların yargılanmasında faile uygulanan iyi hal, haksız tahrik gibi ceza indirimlerinin, şiddetin artarak devam etmesindeki etkisini yüzlerce örnekle yıllardır anlatıyoruz. Cezasızlık politikalarının özellikle son 3 yılda getirildiği durum ise failleri değil, mağdurları cezalandırmaya dönüştü.

Şiddet failleri yakalansa da mahkemelerde verilen ceza Meclis’te infaz düzenlemesi adı altında affedildi. Kadın katilleri ve tecavüzcüler salıverildi, cezasızlık bu suçları körüklüyor.

 

“9 YIL CEZA ALAN BİR SUÇLU KAPALI CEZA EVİNDE SADECE 1 AY KALDI”

31 Temmuz 2023’te yürürlüğe giren yeni İnfaz Yasası ile toplum vicdanında çok derin yaralar açan suçlar da dahil; cinayet, tecavüz, dolandırıcılık, uyuşturucu ticareti, insan ticareti gibi suçlar suç olmaktan çıkarıldı. Bu düzenlemeden sonra hukuk literatürüne ve Google arama motoruna ‘yatarı ne kadar?’ deyimi eklendi. Örneğin, 9 yıl ceza alan bir suçlu kapalı ceza evinde sadece 1 ay kaldı.

Yargının felç edilmesi, adaletsizlik ve hukuksuzluk her alanda, toplumda tüm vatandaşları, özellikle de kadınları hakkını aramak ve yasalardan yararlanmaktan alıkoyuyor. Suç iklimini besliyor.

Haksız tahrik indirimlerine, cezasızlığa tahammülümüz yok! Failleri cezasızlıkla ödüllendirmeyin! Fail indirimsiz cezalandırılana, toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede caydırıcı ve etkili bir yargı kararı alınana kadar sürecin takipçisi olacağız. Gerçek adalet sağlanana dek buradayız! Dayanışmamızla karşınızdayız!” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA