Akkuyu’da işçilerin sesini kısmak için interneti kestiler | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu’da işçilerin sesini kısmak için interneti kestiler


 

Akkuyu NGS inşaatında işçilerin seslerinin duyulmasını engellemek için internet erişimi kesildi. TKP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı avukat Derya Demir tepki gösterdi.

Haber Merkezi

 

Mersin'de Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında faaliyet gösteren şirketler işçilere ücretlerini ödememeye devam ediyor. İÇTAŞ şirketi bünyesinde çalışan işçiler dün geniş çaplı iş bırakma eylemi başlatmıştı. Eylemin başarıyla son bulması ve işçilere ücretlerinin aynı gün içinde ödenmesi sonrası bu sabah saatlerinde TSM Enerji bünyesinde çalışan işçiler de iş bırakma eylemine başladı.

İş bırakma eylemine katılan işçi sayısının binden fazla olduğu aktarıldı. Ancak Patronların Ensesindeyiz'e ulaşan işçiler, patronların AKP iktidarından yardım isteyerek işçilerin sesinin duyulmaması için santral içerisinde internet erişiminin tamamen kesildiğini bildirdiler.

TKP Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Av. Derya Demir işçilerin sesi olmayı sürdüreceklerini belirterek, gönüllü avukatlığını yaptığı Patronların Ensesindeyiz Ağı üzerinden de işçilerin "her gün her saat" kendisine ulaşabileceklerini dile getirdi

 

TKP ADAYINDAN TEPKİ: “PATRONLAR İSTİYOR AKP UYGULUYOR”

İnternet erişim özgürlüğünün kısıtlanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Derya Demir, “Patronlar istiyor AKP uyguluyor. Hiçbir düzen muhalefeti partisinden ses çıkmıyor, itiraz gelmiyor, gündeme dahi taşınmıyor" diyerek tepki gösterdi.

Bu ayın başında Akkuyu'daki bir başka taşeron şirket Prometey İnşaat'ın işçileriyle etkili bir eylem yaptıklarını hatırlatan Demir, işçilerin yıllar sonra kendilerine güveninin geldiğini, mücadele ederlerse kazanacaklarını çok iyi bildiklerini belirtti.

“Bugün de eylemin başlaması üzerine internet erişiminin kısıtlanması işçilerin kendilerine olan güveni yok etmek için yapılmıştır" diyen Demir şu ifadeleri kullandı: "İşçilerin yalnızlık ve çaresizlik duygusuna kapılmalarını ve seslerini çıkarmamalarını istiyorlar."

Demir işçilerin sesi olmaya devam edeceklerini, gönüllü avukatlığını yaptığı Patronların Ensesindeyiz Ağı üzerinden de işçilerin "her gün her saat" kendisine ulaşabileceklerini dile getirdi.

 

“AKP'NİN KENDİSİ DE PROJELERİ DE FELAKETTİR”

Patronların Ensesindeyiz Ağı'nın gönüllü avukatlarından olan, aynı zamanda TKP Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Derya Demir “Akkuyu nükleer santrali inşaatı doğa için de orada çalışan on binlerce işçi için de bir felaket projesidir” dedi.

Sürekli bölgeye giderek işçilerle temasa geçtiğini ifade eden Demir oradaki çalışma, barınma ve beslenme koşullarının kanıksanmasının, kamuoyunun buna tepki vermemesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi: “Biz sessiz kaldıkça orada yaşanan her insan hakkı ihlalinden doğrudan sorumluyuz. İnsanlığın bu çağda bu zulme sessiz kalması kabul edilemez."

 

“ORADA İŞÇİLER KÜREK CEZASINA ÇARPTIRILMIŞ GİBİLER”

Demir şunları kaydetti: “Orada çalışan işçilerden telefon geldiğinde yüreğim ağzıma geliyor. Tahmin edilenden çok daha kötü koşullar. İnşaat sahası içinde tuvaletler yetersiz, işçiler dakikalarca tuvalet kuyruğunda bekliyor ve tuvaletler bazı çalışma sahalarına çok uzakta kalıyor. Yemekler o kadar kötü ki santral kaç kere gıda zehirlenmesi vakalarıyla gündeme geldi, barınma koşulları, banyo imkanları, hepsi insanlık onuruyla bağdaşmayacak düzeyde. Yılın başında yine gündeme gelen menenjit salgını iddialarını da hatırlamamız lazım, o konuya ilişkin de yetkililerden hiçbir açıklama hâlâ yapılmadı. O işçilerin sorunları hepimizin ortak sorunudur. Buna alışamayız. Yanı başımızda işçilerimiz kendi memleketlerinde sürgüne gönderilmiş, adeta 'kürek cezasına' çarptırılmış gibiler. Ücretlerini düzenli almak, sosyal güvenceye sahip olmak tek tesellileri iken ücretlerinin de geç ödenmesi işçiler için dayanılmaz hale gelmiştir."

İşçiler seslerini duyurmak istiyor ancak muhalefet partilerinden destek alamadıklarını belirtiyorlar.

 

“HERKESİN YANIMIZDA OLMASI GEREKİYOR”

soL'a konuşan bir işçi "Sadece siz değil herkesin yanımızda olması gerekiyor. Burada 30-40 bin işçi çalışıyor. Burasının ayrı bir kent gibi planlanması, işçilerin insanca yaşama şartlarının sağlanması için derhal harekete geçmeleri gerekiyor. Belediye başkanlarının da başkan adaylarının buraya dair hiçbir planlaması yok, seçim zamanı bile bizi görmüyor duymuyorlar, TKP dışında kimse bizim halimizi sormuyor, dert etmiyor” diye belirtti.

Demir, işçilerin “Yıllar içerisinde çok sayıda taşeron şirketin ödemelerini 4-5 ay geciktirerek özellikle bazı şirketleri batırmaya çalıştıklarını, geçtiğimiz yıllarda çok sayıda şirketin santral inşaatından ödemeler yapılmadığı için çekildiğini, hep yandaş ve 'sözlerini dinleyecek' şirketlere ihalelerin verildiğini” iddia ettiklerini de belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA