Doktorların adaletsiz vergi isyanı sürüyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Doktorların adaletsiz vergi isyanı sürüyor


 

Mersin’de sağlık emekçileri aile sağlığı merkezleri çalışanlarının ücretlerinden kesilen yüksek vergilere karşı eylem yaptı. Uzm. Dr. Çağlar Özen okudu. “Aile hekimlerinin aylık her 100 lira hak edişinden 35 lira vergi kesilmekte” diyerek, “Neden adaletsiz vergi anlıyoruz, biliyoruz, anlatıyoruz” dedi.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Aile sağlığı merkezlerinde çalışanlarının ücretlerinden kesilen yüksek vergilere karşı her Çarşamba günü yapılan eylemler devam ediyor. Pek çok kentte yapılan ‘Süresiz Çarşamba’ eyleminde vergide adalet talep ediliyor.

Bu kapsamda Mersin’de de Mersin Tabip Odası (MTO), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim Sen, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER),Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen katılımıyla Yenişehir Güvenevler ASM önünde bir basın açıklaması yapıldı.

 

“NEDEN ADALETSİZ VERGİ ANLIYORUZ, BİLİYORUZ, ANLATIYORUZ”

Tüm paydaşlar adına yapılan ortak basın açıklamasını Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Uzm. Dr. Çağlar Özen okudu.

Özen, “Neden adaletsiz vergi anlıyoruz, biliyoruz, anlatıyoruz!” başlığıyla yapılan açıklamada, “Bizleri bu ağır, haksız, adaletsiz vergi yükü altında ezen sayın yetkililer, sizi anlıyoruz. Niye böyle yaptığınızı yorumluyor, biliyor ve anlatıyoruz. Siz de bizi anlamak isterseniz kulak verin.

Bugün 27 Mart 2024 Çarşamba. Bir aydan fazla oldu; TTB AHEK, her çarşamba sağlık iş kolu Sivil Toplum Örgüt ve Kuruluşları ile ‘Aile Hekimleri Vergide Adalet istiyor ‘ diye eylem yapıyor. Ancak ne yazık ki aldırış eden bir bakanlık yok. Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının bu konuya neden dikkat çekmek istediklerini, daha önceki çarşamba eylemlerinde anlatılsa da yinelemek isteriz. Gören, duyan bir bakanlık olmasa da yinelemek, kamuoyunun dikkatini çekmek ve doğruyu anlatmak için gereklidir.

 

“AİLE HEKİMLERİNİN AYLIK HER 100 LİRA HAK EDİŞİNDEN 35 LİRA VERGİ KESİLMEKTE”

Her yıl yaklaşık 8.5 milyar lira vergi ödeyen yaklaşık 30 bin aile hekiminin, aylık her 100 lira hak edişinden 35 Lira vergi kesilmektedir. Bu vergi miktarı, son yılların en büyük çevre felaketi olduğu iddia edilen İliç’teki altın madeni kazasında, ilgili firmanın silindiği iddia edilen vergi borcuna  yakındır. Yani İliç’ te doğayı katleden, kayıplara neden olan, kuşaklar boyu toplum sağlığını bozacağı öngörülen oradaki yaşamı kökünden sarsan felakete neden olanlardan silindiği iddia edilen 7.2 milyon dolar vergiye yakındır. Kaldı ki kabaca hesapladığım ve bizden kesilen bu vergi miktarına aile sağlığı çalışanı arkadaşların ödediği vergiler dahil değildir. Onların vergi miktarlarını eklediğimizde, vergi borcu silindiği iddia edilen kaç patronun borcunu ödediğimizi siz hesap edin. Bizler sağlığı yok eden değil sağlık dağıtanlarız. Bu durumda hangisi makbul insan merak ediyor. Çevreyi ve sağlıklı yaşam alanlarını yok edenler mi yoksa bizler mi? Neden bizden alınıp onlara veriliyor? Neden bizler enflasyon karşısında hiç olan ücretler alıp üstelik önemli kısmını vergiye verip eziliyoruz?

 

SAĞLIK SİSTEMİ TIKANDI

Anne ve bebek ölümlerini ülke tarihinde hiç olmadığı kadar azaltan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tüm koruyucu sağlık hizmetlerini üstlenenlerdir. Yetmedi sağlık sisteminin tıkandığı tüm angaryaların dayatıldığı meslek gruplarıdır, yetmedi üstüne atılan tek bir suç için birden fazla ceza almaları kanun ile düzenlenenlerdir, yetmedi en korunmasız şartlarda çalışanlardır, yetmedi akıl almaz hasta sayıları ile canla başla boğuşanlardır.

Yetmedi enflasyonla aldıkları ücret sürekli eriyen ama en ağır vergi yükü altında ezilenlerdir, yetmedi enflasyon nedeniyle yetersiz kalan cari ödenekleriyle çalışırken ihtiyaç duydukları tüm malzemeleri kendileri alan, tüm harcamaları kendileri yapanlardır, yetmedi bütçeden ayrılan payda hastanelerin kat be kat altında olanlardır.

 

“TÜM HEKİMLER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI BU AĞIR YÜKÜN ALTINDA EZİLMEKTE”

Oysa tüm bilim dünyası kabul etmiştir ki koruyucu sağlık hizmetleri hastalığın kendisi ile mücadeleden çok daha etkindir. Bu durumda bizlerin ne yerine konduğumuz açık değil midir? Bizler; onurlu, saygınlığımızın farkında olan, haklarımızı bilen ve bu uğurda her türlü yasal ve hukuki mücadeleden kaçınmayanlarız. . Bu bilinçle buradayız ve devam edeceğiz. Sadece bizler değil, tüm hekimler ve sağlık çalışanları bu ağır yükün altında ezilmektedir. Toplum sağlığı için üreten bizleriz, bölüşüm, yönetim ve vergide adalet istiyoruz. Mücadelemiz ortaktır ve birlik ve dayanışma içinde devam etmesi gerektiği açıktır” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA