Mersinli akademisyenler TÜBİTAK desteklerinin peşinde | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersinli akademisyenler TÜBİTAK desteklerinin peşinde


 

Son 5 yılda 236 adet akademik proje hazırlayarak, TÜİTAK’tan destek almak için başvuran ve bunlardan 39’u kabul gören Mersin Üniversitesi’nin, 2015 yılında 141 proje hazırladığı ve bunlardan 21’inin kabul edildiği açıklandı.

ATİLLA TULAY

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Mersin Üniversitesi’nde bir seminer verdi. Prof. Dr. Arcaklıoğlu, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından düzenlenen seminerde, TÜBİTAK'ın akademik Ar-Ge destekleri konusunda ayrıntılı bilgiler aktardı.

Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere; Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan, rektör danışmanları, bazı dekan ve müdürler ile çok sayıda öğretim elemanı ve lisans üstü öğrencisi katıldı.

 

TÜBİTAK DESTEKLERİNDEN DAHA ÇOK YARARLANMAK İSTİYORUZ

Seminerin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, son beş yılda üniversitede 236 adet akademik proje hazırlandığını ve bunlardan 39’unun kabul gördüğünü, 2015'de ise başvuru sayısının 141, kabul sayısının ise 21 olduğunu belirterek şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda bu artış grafiğinin devam etmesi amacıyla Mersin Üniversitesi Araştırma Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği Projesi 2014 yılı Aralık ayında başlatılmıştır. Bu proje ile üniversitemizin Ar-Ge alt yapısının proje üretme ve uygulama açısından etkin bir şekilde kullanılması ve proje üretme kapasitesinin geliştirilerek hem proje başvuru sayısının, hem de kabul sayısının artmasını hedeflemekteyiz."

Prof. Dr. Çamsarı, TÜBİTAK desteklerinden daha çok yararlanmak istediklerini ifade ederek "Bu destekler sayesinde akademisyenlerimizin, bölgemiz ve ülkemiz adına daha birçok önemli işlere imza atacaklarına inancım sonsuzdur" dedi.

 

“ARAŞTIRMACI SAYISINI ARTTIRMALIYIZ”

Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu yaptığı "TÜBİTAK Akademik Ar-Ge Destekleri" konulu sunumda; TÜBİTAK’ın görevleri, stratejileri, AR-GE harcamalarının GSYİH’ya oranı, ulusal yenilik sistemi 2023 yılı hedefleri, verilen bilimsel destek alanları ve ARDEB projeleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. TÜBİTAK'ın Ar-Ge altyapısı oluşturmak ve destek sağlamak, bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturmak, stratejik alanlarda araştırmalar yapmak üzere üç önemli görevini olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arcaklıoğlu, Ulusal Yenilik Sistemi 2023 hedeflerinin ise şu şekilde aktardı: "Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ya oranını yüzde 1'den yüzde 3 seviyesine çıkarmak. Özel sektör Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ya oranını yüzde 0,5'den yüzde 2'ye çıkarmak. Araştırmacı sayısını 115 binden 300 bine çıkarmak."

Araştırma Destek Programları Başkanlığı'nın (ARDEB) çalışmaları, ARDEB'e yapılan başvuru sayıları ve kabul oranları hakkında da bilgiler aktaran Prof. Dr. Arcaklıoğlu,  ARDEB tarafından yürütülmekte olan destek programlarından söz etti. Bu programların başvuru sistemi, bütçe miktarı, süresi, destek özellikleri ve amaçlarını anlatan Prof. Dr. Arcaklıoğlu,  ayrıca proje performans ödülü, burs limitleri, gözlemci panelist uygulaması, proje değerlendirme süreci, değerlendirme kriterleri, üniversitemizin TÜBİTAK desteklerinden yararlanma oranı ve bölge üniversiteleri ile karşılaştırması konularında da bilgi verdi. Seminerin sonunda dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Arcaklıoğlu'na, Rektör Prof. Dr. Çamsarı tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA