Serbest Bölge’de kan kaybı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Serbest Bölge’de kan kaybı!


 

Mersin Serbest Bölgesi 2023’te 3,7 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirerek, Türkiye 2’incisi oldu. Ancak bölge ticaret hacminde geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında düşüş gerçekleştiği görüldü.

HEDİYE EROĞLU
 

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olan ve 1988 yılında faaliyete geçen Mersin Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ), 2023 yılında 3,7 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirdi.

Bugüne kadar 78,9 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştiren MESBAŞ, 2023 yılında 3,7 milyar dolar değer ile kuruluşundan bu yana en yüksek 3’üncü ticaret hacmine ulaştı. Mersin bu rakam ile tüm Türkiye’de gerçekleşen 30 milyar doları aşkın ticaret hacminin yüzde 12,3’üne tek başına imza atmış oldu.

 

MERSİN, TÜRKİYE İKİNCİSİ

Tüm yatırım alanlarının firmalara tahsis edildiği Mersin’de, ayrıca Türkiye’deki 18 bölge arasında 5 milyar 816 milyon 441 bin dolar ticaret hacmine imza atan Ege Serbest Bölge’den sonra ikinci büyük ticaret hacmi gerçekleştiren bölge oldu.

 

MERSİN’DE GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 5,4 ORANINDA DÜŞÜŞ VAR

Ancak Mersin Serbest Bölgesi’nin geçen yıl 4 milyar 12 bin 791 dolar ticaret hacmine imza atarken, 2023 yılında eksi 5,6 oranında dev bir düşüş ile 3,7 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirdiği de dikkatlerden kaçmadı.

Mersin’in bu sert düşüş ile Türkiye’deki 18 bölge içerisinde en sert düşüş yaşanan 13’üncü bölge olduğu görüldü.

 

FİRMA SAYISI 379, İSTİHDAM 10 BİNİ AŞKIN

Bölgede 284’ü yerli ve 95’i yabancı olmak üzere toplamda 379 firmanın faaliyet gösterirken, Mersin Serbest Bölge firmaları bünyesinde 10 bin 358 kişi doğrudan istihdam edilirken dolaylı istihdam ile bu rakam 11 bin kişiye ulaşmakta.

 

MERSİN SERBEST BÖLGE NE ÜRETİYOR?

Bölgede ki firmaların yüzde 40’nın alım-satım, yüzde 31’inin üretim ve yüzde 29’unun diğer ruhsat konularında faaliyet gösteriyor. Ayrıca bölgede Avrupa Birliği (AB) standartlarında hazır giyim üretim sektörü oluşmuşken, yıllık 25 milyon adet dış giyim üretilerek Avrupa ülkelerine gönderilmekte.

Mersin Serbest Bölgede işlem gören mallar ağırlıklı olarak sanayi ve ardından tarım ürünleri olurken, kimya ve gıda sanayi ürünleri, meyveler, işlenmiş petrol ürünleri, dokumacılık mamulleri ve demir-çelik sanayi mamulleri gibi ürünlerde yüksek seviyede işlem gören ürünler olarak öne çıkıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA