MEÜ’ye şeffaf ihale çağrısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEÜ’ye şeffaf ihale çağrısı!


 

Mersin Üniversitesi’nde çalışanlar lütuf değil haklarını isteyerek, banka promosyon ihalesinin çalışanlardan yana, şeffaf ve açık bir şekilde yapılmasını talep etti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) çalışanları banka promosyon ihalesinin çalışanlardan yana, şeffaf ve açık bir şekilde yapılmasını istedi.

Konuyla ilgili hastane önünde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Eğitim- Sen mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası ile sağlık emekçileri ve üniversite idari personeli de destek verdi.

Açıklamayı

 

“SADAKA, LÜTUF DEĞİL HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

Grup adına açıklamayı okuyan SES Mersin Şube Başkanı Sevgi Başkavak, “Sadaka, lütuf değil hakkımız olanı istiyoruz” diyerek, Mersin Üniversitesi’nin tüm çalışanlarına, eşit ve adil dağıtılacak banka promosyonu istiediklerini dile getirdi.

“Üniversite Rektörlüğümüz ile daha önce Garanti Bankası ile imzalanan 4 yıllık promosyon anlaşması Mayıs 2024 tarihinde sona ereceğinden, yeniden yapılacak anlaşmanın çalışanlar aleyhine sorunlar yaratmaması için yapılması gerekenleri anlatmak için toplandık.

Daha önce Garanti Bankası ile üniversitemiz arasında yapılan ihale yetkili sendika gözetiminde, yapılmış olup o dönem 5 bin 450 TL tek seferde peşin ödeme yapılarak yürürlüğe girmiştir.

 

PROMOSYON ZAMLAR KARŞISINDA DEVEDE KULAK KALDI

Ülkenin ekonomik gidişatında yaşanan sorunlar nedeniyle enflasyonda büyük artışlar gerçekleşmiş, memur maaşları da zamlanmıştır. Yapılan promosyon ödemesi bu zamlar karşısında devede kulak kalarak eriyip gitmiş, uzun süreli yapılan bu sözleşme üniversitemiz çalışanlarını büyük zararlara uğratmıştır.

Bu durumu defalarca dile getirmemize rağmen, etkili bir çözüm bulunamamış, yetkili sendika temsilcileri ise bu durumu gördükleri halde duruma seyirci kalmayı tercih etmişlerdir.

Gelinen süreçte ülke genelinde 2 yıllık promosyon anlaşmaları artık 30 bin TL’nin üzerine çıkmasına rağmen güncelleme yapılmadığı için emekçileri daha önceki promosyon sözleşmesinden dolayı 25 bin TL zarara uğratılmıştır.

 

“İHALEYE GÖZLEMCİ İSTİYORUZ”

Bizler daha önce yapılan ihale ve son yapılacak ihale nedeniyle kamu emekçilerinin bir kez daha zarara uğratılmasına göz yummayacağımızı, teklif edilen rakamların beklentilerin çok altında kaldığı takdirde sendikal haklardan doğan yaptırımlarımızı kullanma konusunda görüş birliğine vardığımızı belirtmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Öncelikle ihale sürecinin daha etkin ve şeffaf olabilmesi için yetkili sendikanın yanı sıra diğer emekçi sendikalarının sürece gözlemci olarak dahil gerektiğini yazılı olarak talep ettik. Üniversite Yönetimi ve Komisyonun diğer üyelerine çok düşük rakamlarla sözleşme yapılmaması için gerekli desteğin verilmesi konusunda hareket edilmesi düşüncesinde olduğumuzu buradan belirtiriz. Buna rağmen ihalede bankalar tarafından düşük rakamların gelmesi halinde maaş ödemelerinin yapılabilmesi için sözleşmenin istenmeyerek imzalanması durumun da başka çözüm yolarının üretilerek bu sorunun aşılması gerektiği düşüncesindeyiz.

Tüm üniversite camiası ve sendikalarının düşük rakamlarla sözleşmenin yapılmaması yönünde olduğunu görüyoruz.

 

SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRMEK İSTEYENLER VAR

Dolayısıyla bir kez daha buradan olası yeni ihalede sözleşmenin yapılmaması gerektiği yönündeki görüşümüzü belirtiyoruz. Toplantıya katılan yetkili sendika ve diğer sendikalar olarak kamu çalışanlarının yok sayarak başta süreci hep fırsata çevirmek isteyenlere karşı çeşitli kararlar için tüm üniversite çalışanlarına bir çağrıda bulunacağız. Bu doğrultuda aşağıdaki bilgilendirmeyi yapmak istiyoruz.

 

DÜŞÜK RAKAM KABUL EDİLMEMELİ

İhale süreçlerine üniversitemizdeki tüm sendika temsilcileri davet edilmelidir. Yetkili sendika dışındaki diğer sendikalar gözlemci olarak katılmalıdır. Tüm üniversite çalışanları ile diğer tüm sendikaların da aslında resmi bir temsilcisi rolünde olan yetkili sendikanın ilkesel olarak diğer sendikalardan tek bir tanesinin bile kabul etmeyecekleri düşük rakamın net bir şekilde kabul etmemesi gerektiğini belirtilmelidir.

Hükümetin memur maaş zamlarında yaptığı gibi 6 aylık enflasyon farkının promosyon sözleşmelerinde de uygulanmalıdır.

Enflasyonun belli bir oranı aşması ya da olağanüstü bir enflasyon artışı durumunda promosyon sözleşmesinin süresi dolmadan güncellenmelidir.

Enflasyonist dönemlerde promosyon sözleşmesi cezai şart olmaksızın güncellenmelidir.

Promosyon sözleşmesi süresi 3 yılı aşmamalıdır.

Banka promosyon ödemesi yılda bir maaş kadar verilecek şekilde olmalıdır.

Banka promosyon sözleşmeleri için yetkililer çalışanları bankaların insafına bırakmadan gerekli hassaslığı göstererek, çalışanları mağdur etmeyecek şekilde  gerekli yasal düzenlemeleri yapmalıdırlar. 

 

GEREKİRSE BANKALAR PROTESTO EDİLECEK

Bugünden itibaren ihale süreçlerinde teklif ettikleri rakamlarla bizleri rencide edici tutumlar sergileyen banka şubelerine karşı sendikal her türlü eylem ve kişisel hesaplarımızın kapatılması, kredi kartlarımızı kırarak iptal edilmesi, otomatik ödeme talimatlarının iptal edilmesi vb… davranışları sergileyeceğimizi bildiriyoruz. 

İhale sözleşmesi imzalanması durumunda zorunlu olarak imzalanması durumunda açacağımız hesaplarımıza gelecek paraları anında çekerek, bu hesaplarımızda kesinlikle nakit bırakmayıp hiçbir transferi ilgili banka ve bankaların hesapları üzerinden sağlamayacağız.

İhale sözleşmesi imzalanması halinde ileride olağanüstü rakamlar içeren promosyon ihaleleri gerçekleştiğinde sözleşmenin feshedilmesi için her türlü çalışmayı yapacağımızı buradan ifade etmek istiyoruz.

Bu çağrımızı tüm üyelerimize, tüm üniversite çalışanlarına ve bankalara yapıyoruz. Bankalar şunu bilsinler ki üniversite çalışanlarına gerekli değeri vermezseniz üniversite çalışanları da gereğini yapacaktır. Sadaka, lütuf değil hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA