Müzeler ziyaretçileri bekliyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Müzeler ziyaretçileri bekliyor!


 

Mersin müzeler haftasını çeşitli etkinliklerle kutlarken, Silifke’de Konya Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, müzeye gelen ziyaretçileri tarihi kostümler giyerek karşıladı.

EBUBEKİR BAĞCI

Mersin’de 18 Mayıs Uluslar arası Müzeler Günü, tüm Türkiye’de olduğu gibi çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hafta boyunca sürecek etkinliklerin açılışı, Mersin Müze Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Mersin Valiliği tarafından düzenlenen törene; İl Kültür ve Turizm Müdür Bahaettin Kabahasanoğlu, Mersin Müze Müdürü Songül Ceylan Bala ile çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte öncelikle; Müze Müdürlüğü arkeologu Burhan Korkut Odabaş tarafından, “Kuyuluk Kurtarma Kazısı Sunumu” yapıldı.

 

MÜZELER VE KÜLTÜREL PEYZAJA DİKKAT ÇEKİLECEK

Etkinliğin açılışında konuşan Müdür Bala, bütün dünya ile eş zamanlı olarak 18 Mayıs’ta kutlanan Uluslararası Müzeler Günü’nün bu yıl ki temasının Müzeler ve Kültürel Peyzaj olduğunu anımsattı.

Bu hafta kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü, Basstone Müzik Grubu, Musalı Veli Haşim Çiftçi Ortaokulu ve Akbelen İmamhatip Ortaokulu’nun katkılarıyla müze içerisinde sergiler açtıklarını da dile getiren Bala, halkın müzelere ilgisini arttırmak amacıyla hafta boyunca çeşitli etkinliklere imza atacaklarını belirten Bala, etkinliklerde koruma bilincini arttırmaya yönelik de çalışmalar yapıldığını belirtti.

“Geçmişte müzeler sadece eserlerin korunduğu yerlerdi ancak artık bu anlayış değişti” diyen Bala, “Müzeler, toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yeraltı ve yer üstü zenginliklerini

sergilemek amacıyla oluşturulmuş kurumlardır. Yüzyıllar boyunca toprak altında saklı kalmış tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılarak sergilenmesi, toplumu oluşturan bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Ayrıca müzeler, toplumu aydınlatmak amacıyla insan soyunun gelişimi, doğa olaylarının oluşumu ve teknolojinin geçirdiği değişim gibi konularda araştırmalar yapan bilimsel merkezlerdir.

Müzeler, tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan kurumlardır. Bu nedenle Mersin Müze Müdürlüğü tarafından 18-24 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan Müzeler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır.

Ayrıca günümüzde; farklı bir müze anlayışı gelişmektedir. Artık müzeler birer eğitim yuvası haline gelmektedir. Müzelerde daha kalitemi ve uzun süreli vakit geçirmeyi sağlayacak etkinliklere imzalar atılıyor” dedi.

 

“YENİ BİNAYA TAŞININCA DAHA AKTİF OLACAĞIZ”

Öte yandan yeni müze binasına da yıl sonuna kadar taşınmayı planladıklarını aktaran Müze Müdürü Songül Ceylan Bala, bu sayede çok daha aktif çalışmalara imza atabileceklerini belirtti. “Gelecek yıllarda yeni binamız sayesinde her ay çok değişik programlar yapmayı düşünüyoruz” diyen Bala, Mersin Müze Müdürlüğü olarak çalışma alanlarının müze binasından ibaret olmadığının da altını çizdi.

 

KANLI DİVANE YENİLENİYOR

Kentteki tarihi ören yerlerinin de sorumluluk alanları içerisinde olduğunu anımsatan Bala, bu bölgelerde yapılan çevre düzenleme çalışmalarına ilişkin de bilgiler verdi. Özellikle Kanlı Divane’ye yönelik çalışmalarını anlatarak, “Yol güzergahlarını belirledik ve daha rahat bir ulaşım için çeşitli düzenlemeler yaptık. Yol levhaları da yerleştirerek düzenlemelerimizi tamamlayacağız. Ayrıca önümüzdeki günlerde Kanlı Divane’de değişik sergilerimiz olacak” dedi.

Konuşmaların ardından müze bahçesinde Akbelen İmam Hatip Ortaokulu Öğretmeni Fidal Öntaş tarafından “Anadolu Tören Sembolleri ve Resim ve Üç Boyutlu Çalışmalar” sergisi düzenlendi. Ayrıca Bastonne Müzik Evi’nin konseri ve kokteyl ile program sona erdi.

Etkinlikler kapsamında 24 Mayıs 2016 Salı günü Murat Bal tarafından, Mezitli Muhittin Develi İlköğretim Okulunda “Karagöz Hacivat Gösterisi” düzenlenecek.

 

SİLİFKE’DEN ÖRNEK TANITIM

Silifke’de ise Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi'nde gerçekleşen etkinlikte; Dr. İlker Gencer'in, “Fotoğraf Kareleri ile Silifke” sergisi ile GAÜ Silifke Koleji öğrencilerinin Silifke Müzesi içinde ki eserlere bakarak çizdikleri resimlerden oluşan “Çocuk Gözüyle Müze” sergisi açıldı. Ayrıca Konya Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, müzeye gelen ziyaretçileri tarihi kostümler giyerek karşıladı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA