Mersin iş dünyası AB’yi masaya yatırdı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin iş dünyası AB’yi masaya yatırdı


 

MTSO ev sahipliğinde İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından ‘Türkiye – AB İlişkilerinde Ufuk Turu: Yeni Boyutlar, Yeni Hedefler’ isimli seminer düzenlendi.

Haber Merkezi

İKV tarafından Eskişehir, Denizli, Konya, Kayseri, Kocaeli ve Bursa gibi illerin ardından Mersin’de düzenlenen seminere Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper de katıldı.

Seminerde İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Türkiye – AB ilişkilerinde dönüm noktaları, sorunlar ve beklentilerini anlatırken; İKV Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran, Türkiye – AB Vize liberalizasyon yol haritası ve geri kabul anlaşması üzerinde durdu. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi süreci ve iş dünyasına etkileri konusuna IKV Kıdemli Uzmanı Selen Akses değinirken, IKV Proje Müdürü Çisel İleri ise AB fon ve programlarını anlatarak iş dünyasının bu fonlardan nasıl yararlanabileceğine dikkat çekti.

 

ÜYE OLMASAK BİLE AB’NİN BİR PARÇASIYIZ

Toplantı sonunda değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO’nun AB’nin Çerçeve programlardan ilk yaralanan oda olduğunu ve RİS-MERSİN Projesi ile kentin ekonomik ve sosyal dönüşümünde büyük bir vizyon değişimi yaşadığını söyledi.

MTSO bünyesindeki AB Bilgi Bürosu ile hedefe ulaşma ve toplumu bilgilendirme anlamında etkin bir Oda olma özelliği taşıdıklarını vurgulayan Aşut, “Bu süreçte İKV ile omuz omuza çalıştık. Bizler hedef konuların mutfağı olduk. İş dünyası ve Odalar olarak sorunları ve çözümleri burada pişirdik, olgunlaştırdık ve ilgili Bakanlıklara ilettik” dedi.

Aşut konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu anlamda, panelde konuşulan her konu başlığı; vizesiz Avrupa’dan geri kabule; Gümrük Birliği’nin güncellenmesinden fon ve hibe desteklerine, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın etkilerine kadar iş dünyası olarak bu konuları defalarca konuştuk, tartıştık, pratik sonuçlarını ortaya koyduk ve görüşlerimizi yetkililerle paylaştık. Bundan sonra da ilgili kurumlarla iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz. Çünkü sorun sadece AB üyeliği değildir. Konu da sadece üyelik değildir. Üye olmasak bile bu birliğin bir parçasıyız. Fonların ortak havuzuna para koyuyoruz ve buradan para alıyoruz. Öğrenci değişim programları ile kültür entegrasyonunun bir parçasıyız; gümrük birliği ile ekonominin parçasıyız.”

 

“HİÇBİR ŞEY VAZGEÇİLMEZ DEĞİLDİR”

Son yanşan siyasi ve sosyal sorunların sonunda Türkiye’nin güvenliğin de parçası olduğunun görüldüğünü vurgulayan Şerafettin Aşut, şunları söyledi:

“Bundan dolayı onlarca hükümetin, yıllar harcadığı bu proje birkaç siyasi kriz ve soruna kurban edilecek bir değer değildir. Bugün ABD bile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile bu ekonomik ve siyasi gücün vazgeçilmez olduğunu görüyor. İngiltere ayrılacakmış, AB zaten dağılacakmış gibi spekülasyonlarla değil; var olan ortamın ve AB’nin var olan gücünden ülkemiz adına, ekonomiden demokrasiye her alandaki gelişmesine katkı sunmak ve yararlanmak en akılcı yaklaşım olacaktır.

Elbette AB de bir gün dağılabilir veya gücünü yitirebilir. Ancak, en az onun kadar yeni bir güç ortaya çıkana kadar bu güçlü birliğin bir parçası olmak aklın ve gerçekliğin bir gereğidir.  Bu bir kompleks değil, küresel dünyanın bir gereğidir. Elbette, hiçbir şey vazgeçilmez değildir.  AB sürecinde bir sıkıntı olursa; Büyük önder Atatürk’ün dediği gibi ‘Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye yerini alır.’

Bizler ülkemizin gücüne ve bağımsızlığına inanıyor ve değer veriyoruz. AB üyelik sürecini bu kazanımların dışında ülkemizin bağımsızlığına, birlik ve bütünlüğüne ve dahası terörle mücadelede zayıf düşürülmesi ve haksız çıkarımlısına neden olabilecek amaçlara alet etmek isteyen AB yetkililerini de uyarıyoruz. İş dünyası olarak bu konuda AB’den daha samimi olmasını istiyor ve bu coğrafyada kendilerinin de büyük payı olan terör ve savaşların faturasını milletimize ve ülkemize ödetemeyeceklerini hatırlatmak istiyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA