Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor


 

Mersin’de sağlık emekçileri ve demokratik kitle örgütleri, aile hekimliği çalışanlarının vergide adalet talebi için ortak eylem yaptı.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının her çarşamba yaptığı “Vergide adalet” eyleminde sağlık emekçileri, bir kez daha adalet çağrısı yaptı.

Süleyman Gök ASM önünde yapılan eyleme; Mersin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Hekim Sen’de destek verdi.

 

“BAHAR GELDİ AMA VERGİ ADALETİ SAĞLANMADI”

Sağlık emekçileri adına açıklamayı SES ten Sevgi Başkavak okudu. “Bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı” başlığıyla yaptığı açıklamada Başkavak, “Bu gün 6 Mart Çarşamba ‘Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor!’ eylemlerinin üçüncü haftasında Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) önlerindeyiz.

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce sağlık emekçisi her ay ücretlerinden yüksek vergi kesintilerine itiraz ediyor ve kesintilerin adaletli hale getirilmesini talep ediyor.

İktidarda olan adı Adaletle başlayan AKP’nin, üç haftadır vergide adalet talep eden eylemelere kayıtsız kaldığını görüyoruz.

 

MİLYONLAR ASM’LERDEN HİZMET ALIYOR

2023 yılı sonu itibarıyla 8 bin 163 Aile Sağlığı Merkezinde (ASM), 28.054 Aile Hekimliği Biriminde (AHB) yaklaşık 340-350 milyon vatandaşımıza birinci basamak sağlık hizmeti sunuyoruz.

2023 yılında Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi Hizmetlerine 184 milyar, Şehir Hastanelerine 50 milyar olmak üzere toplamda 234 Milyar harcanmış. Aynı yıl koruyucu ve diğer sağlık hizmetlerinin önemli yükünü üstlenen Aile Hekimliği Hizmetlerine ise sadece 42 milyar TL harcanıp, 2023 yıllı içerisinde 75 adet birinci basamak sağlık tesisi inşaatı yapılarak koruyucu sağlık hizmetlere verilen önem açıkta görünmektedir.

 

SAĞLIK ÇALIŞANIN CEBİNE KONULAN 100 TL’NİN 35 TL’Sİ VERGİ OLARAK KESİLDİ

Bir yandan birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan kaynaklar azaltılmakta, bir yandan aile hekimliğine başvuru sayıları yılda kişi başına 3.2’den 4’lere ulaşıp, iş yükünde artış yaşanmaktadır. Buna karşılık aile hekimliğinde hizmet veren sağlık çalışanın cebine konulan 100 TL’nin 35 TL’si vergi olarak kesilmiştir.

Maliye Bakanlığının 2024 yılı için ilan ettiği gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 110.000 TL’dir. Vergi diliminde değerleme oranı adaletli uygulansaydı bu miktar 288.571 TL olacaktı. Bu durum çalışanların, yılın ilk ayından başlayarak, giderek artan oranlarda yüksek vergi kesintileri ile karşı karşıya kalmasına neden olmakta, adeta çalışanın sırtından beslenen bir hazine tablosu ortaya çıkmaktadır.

 

“TÜM ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR YÜKSEK VERGİ KESİNTİLERİNDEN MUSTARİP”

Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği güçlendirilmiş birinci basamak sağlık hizmetleri toplumun deprem, pandemi gibi olağandışı koşullarda ne derece ihtiyaç olduğu son yıllarda yaşanarak öğrenilmesine rağmen sağlığın piyasalaşmasına hizmet eden tedavi edici sağlık hizmetlerinde ısrarın topluma değil belli sağlık şirketlerine fayda sağladığı ortadadır.

Bu üçüncü Çarşamba eylemimizde, bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı cümlesiyle talebimizi yineliyoruz.: Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden mustariptir.

Üç haftadır yaptığımız bu eylemlerin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz

 

“VERGİ KESİNTİSİNİN EN FAZLA YÜZDE 15 VE YIL İÇİNDE SABİT ORANDA OLMASINI TALEP EDİYORUZ”

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, yüzde 35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla yüzde 15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz.

Bu haklı meşru talebimizi için her Çarşamba süresiz eylemde olacağımızı bildiriyoruz.

İş yükümüz artıyor, enflasyon satın alma gücümüzü azaltıyor bir de yüksek adaletsiz vergi yükü emeğimizin karşılığını daha da küçültüyor.

Buna izin vermeyeceğiz her Çarşamba hakkımızı alana dek tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde süresiz eylemlerimize devam edeceğiz. Halkımızın ve kamuoyunun desteğini bekliyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA