Turunçgilciler ‘planlı’ hareket edecek! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Turunçgilciler ‘planlı’ hareket edecek!


 

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Turunçgil Stratejik Planı’nın hazırlanmasının ana hedefleri arasında yer aldığını belirterek, “Turunçgil Stratejik Planı’nın hazırlanması sektörümüz için son derece önem arz ediyor. Biz Konsey olarak bunun altyapısını şu anda hazırlamış durumdayız” dedi

KIYMET GÖKÇE /Ulusal Turunçgil Konseyi’nin 2015 Yılı Mali Genel Kurulu, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) yapıldı. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ve Konsey üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen mali genel kurulun Divan Başkanlığını Uğur Paksoy yaptı. Genel kurulda, Yönetim Kurulu Çalışma Raporu, bilanço, gelir-gider hesapları ve Denetim Kurulu Raporu okundu, Yönetim ve denetim kurluları ibra edildi.

“2023’TE 3,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Konsey Başkanı Kaçmaz, genel kurulda Konseyin Faaliyet Raporu’nu üyelerin bilgisine sundu. Turunçgilin Çukurova ve Türkiye için önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Kaçmaz, yaş meyve-sebze üretim ve ihracat sektöründe en önemli alt grubu oluşturduğunu dile getirdi. Turunçgilin gerek üretimde gerek ihracatta yüzde 40’a varan bir paya sahip olduğunun altını çizen Kaçmaz, “Turunçgil, özellikle bölgemizin lokomotifi konumundadır. Çukurova adeta narenciye ile özdeşleşmiş durumdadır. Bu kadar önemli bir sektörün paydaşı olarak bizler bugüne kadar Ulusal Turunçgil Konseyi olarak üretim ve ihracatın artması, pazar odaklı üretimin geliştirilmesi için bir dizi çalışma yaptık. Daha önce ortaya koymuş olduğumuz 2023 ihracat hedefimiz, yaş meyve-sebze ihracatında 10 milyar dolar. Bu hedef içerisinde turunçgilin hedefi ise 3,5 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak doğrultusunda Ulusal Turunçgil Konseyi olarak bir dizi çalışma gerçekleştirdik ve çalışmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.

“RUSYA KRİZİYLE İLGİLİ TALEPLERİMİZİN TAMAMI GERÇEKLEŞTİ”
Ulusal Turunçgil Konseyi’nin 2015 yılında yaptığı çalışmaları anlatan Kaçmaz, bu kapsamda Ağustos 2015’te ürün konseylerinin, Zeytin Konseyi’nin organizasyonunda Ürün Konseyleri Üst Kurulu oluşturmak, konseylerin yapısını ve mali durumunu geliştirmek amacı ile İzmir’de toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu toplantı sonunda, konseylerin ortak görüşünü ve önerilerini dile getiren raporu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduklarını belirten Kaçmaz, Rusya krizinin ardından yaptıkları çalışmalara da değindi. Kaçmaz, “24 Kasım 2015’de Rusya Federasyonu ile yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacı ile Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Başbakan Yardımcımız Lütfi Elvan ve Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile bir dizi görüşme gerçekleştirdik. Bu krizin yansımalarından sektörün zarar görmemesi için bir takım taleplerimiz oldu ve bu taleplerimizin hemen hemen tamamı gerçekleşti” şeklinde konuştu.
Ayrıca 2020’de yapılacak 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin Mersin’de gerçekleştirileceğini anımsatan Kaçmaz, kongreyle ilgili hazırlık çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Bu, bizim için son derece önem arz eden bir program. Bunun en iyi şekilde gerçekleşmesi için tüm paydaşlarımızla hazırlık çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dünya Turunçgil Kongresi bu yıl 18-23 Eylül tarihlerinde Brezilya’da yapılacak. 2020’de de ülkemizde gerçekleşecek. Brezilya’daki kongreye katılmak için bir dizi çalışma yürütüyoruz. Önemli bir katılımcıyla Brezilya’da hem ülkemizin hem narenciyenin tanıtımını yapacağız.”

“TURUNÇGİL SEKTÖRÜNE YOL HARİTASI ÇİZECEK BİR PROJE ORTAYA ÇIKTI”
Kaçmaz, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) desteklediği, “Turunçgillerde İhracat Yapısının Hedef Ülkeler Açısından İncelenmesi ve İhracat Desteklerinin Uluslararası Rekabet Gücü Etkilerinin Değerlendirilmesi” projesi ile ilgili çalışmaların tamamlanarak proje ekibi tarafından Bilim Kurulu’na sunulduğunu bildirdi. Projenin, Bilim Kurulu’nun onayından sonra turunçgil sektörünün faydalanması için ilgili kuruluşlara gönderileceğini belirten Kaçmaz, turunçgil sektörüne yol haritası çizecek bir projenin ortaya çıktığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Akdeniz İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte, ‘turunçgillerde hasat sonrası kullanılan kimyasalların incelenmesi’ ile ilgili olarak Çukurova Kalkınma Ajansı’na (ÇKA) bir proje sunduklarını ifade eden Kaçmaz, projenin onaylanarak hayata geçirilmesini umduklarını kaydetti.

“TURUNÇGİL STRATEJİ PLANI’NIN HAZIRLANMASI SEKTÖRÜMÜZ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ”
Önümüzdeki süreçte Konseyin ana hedefleri arasında Turunçgil Stratejik Planı’nın hazırlanması ve 2020 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi hazırlık çalışmalarının yer aldığını vurgulayan Kaçmaz, şunları söyledi: “Turunçgil Stratejik Planı’nın hazırlanması sektörümüz için son derece önem arz ediyor. Biz Konsey olarak bunun altyapısını şu anda hazırlamış durumdayız. Özellikle turunçgil envanter çalışması tamamlandığında ne kadar turunçgil ürettiğimizi öğrenmiş olacağız. Turunçgillerde İhracat Yapısının İncelenmesi projesi tamamlandı. ÇKA’ya sunduğumuz proje de gerçekleşirse Stratejik Planın temel taşları hazırlanmış olacak. Kısa, orta ve uzun vadede sektörümüz için neler yapabiliriz, bunu profesyonel bir çalışmayla Stratejik Plan haline getireceğiz ve önümüzdeki süreçte planın yürürlüğe girmesi konusunda çalışacağız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA