Vergide adalet, sorunlarımıza çözüm istiyoruz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Vergide adalet, sorunlarımıza çözüm istiyoruz!


 

Vergi Haftası’nda sokağa inen Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, “Vergide adalet, sorunlarımıza çözüm istiyoruz!” çağrısı yaptı.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Her yıl Şubat ayının son haftası kutlanan Vergi Haftası kapsamında KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri, maliye binası önünde eylem yaparak taleplerini dile getirdi. “Göstermelik vergi haftasına hayır” pankartı açan BES üyeleri, “Vergide adalet istiyoruz”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” ve “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları attı.

 

BÜTÇE HALK İÇİN KULLANILSIN”

Burada bir basın açıklaması yapan BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, her bütçe döneminde olduğu gibi, 2024 bütçesinin tartışıldığı döneme dikkat çekti. Bütçe hakkının kullanılması ve ön görülen bütçe kaynaklarının toplumun refahını artıracak üretim alanlarına yatırımların yapılması için çağrı yaptıklarını anımsatan Göçmen, yoksulluk sınırının altında; ağırlıkla asgari ücrete yakın haline getirilen ücret politikasından vazgeçilerek, başta kamu emekçilerin ve emeklileri olmak üzere, ekonomik krizin mağduru haline getirilen yoksul kesimlere daha fazla kaynak ayrılması için eylem ve etkinlikler yaptıklarını söyledi.

 

“BÜTÇEDE TOPLUM YOK SAYILDI”

Ancak iktidar önceki yıllarda olduğu gibi 2024 bütçesinin tartışıldığı süreçte taleplerimizi yine görmezden gelerek, toplumun refahını artıracak üretim ekonomisine kaynak ayırmadığı gibi, biz kamu emekçilerini, emeklileri ve bilerek isteyerek yaratmış olduğu ekonomik krizle mağdur ettiği toplum kesimlerini yok saymıştır. Nitelikli tartışmalardan uzak, emekçilerin ve yoksulların taleplerini görmezden gelen, tam ifadesiyle bir el kaldır/indir içeriğinde tartıştırdığı 2024 yılı bütçesini TBMM’den geçirerek uygulamaya koymuştur” dedi.

 

VERGİ HAFTASI BAŞLADI

Başkan Göçmen, toplumda herhangi bir konuda farkındalık yaratmak için belli gün ve haftalarda, bir konuya veya duruma dikkat çekmek için konuya ilişkin içerik tartışmaları yapılarak sorunların tespitini yapmak dahil olmak üzere, farkındalık yaratılmak istenen gündemle ilgili eylem ve etkinlikler yapıldığını da söyledi.

Bu çerçevede sendikanın yetki alanında bulunan kumlarda, vergi haftası, sosyal güvenlik haftası, adli yılın açılışı vb. gün/haftalarda kurumların etkinlikler yaptığını belirten Kemal Göçmen, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde her yıl şubat ayının son haftasında “Vergi Geleceğimizdir, Vergi Önemlidir” vb. başlıklarla kutlanan Vergi Haftası’na değindi.

 

“MAĞDUR EDEN VERGİ POLİTİKALARI TARTIŞILMAMAKTA”

“Üretimden uzak, emekçileri, emeklileri ve toplumun geniş yoksul kesimlerini mağdur eden vergi politikaları tartışılmamaktadır” diyen Başkan Göçmen, “Vergi gelirlerini faize, ranta, kamu-özel işbirliğiyle yapılan adrese teslim projelere, savaşa politikalarına yönelik harcanması tartışılmamaktadır,

Artık rutin hale gelen vergi aflarının yarattığı haksızlıklar tartışılmamaktadır,

Ücretler üzerinden alınan gelir vergisinin düşürülmesi tartışılmamaktadır,

Dolaylı vergilerin yarattığı haksızlık tartışılmamaktadır.

 

“YAŞANAN SORUNLAR HER GEÇEN GÜN AĞIRLAŞARAK DEVAM ETMEKTE”

Bütçenin asıl gelir kaynağı olan vergi gelirlerinin har vurup harman savururcasına bu kadar kötü kullanılması başlı başına bir problem iken, vergiyi toplayan ve ödeyen vergi emekçilerinin, emekçilerin sorunlarına çözüm üretilmesi bir yana, yaşanan sorunlar her geçen gün ağırlaşarak devam etmektedir. 2005 yılında çıkarılan 5345 sayılı Kanunla Maliye Bakanlığı parçalı hale getirilmiş, adeta bir sorunlar yumağının içine atılmıştır. Yapılan düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde özerk kurum haline getirilen Gelir İdaresi Başkanlığında farklı unvanlarda personel istihdam edilmesiyle birlikte, kurum çalışanları benzer işleri yaptıkları halde farklı ücret skalalarından ücret aldığından bitmeyen bir tartışma içerisinde çalışma barışı ortadan kalkmıştır.

 

KURUMDA KARİYER/LİYAKAT İLİŞKİSİNE TAMİRİ ZOR TAHRİBATLAR YARATILDI

Büyük iddialar eşliğinde yapılan yasal değişiklikle Maliye Bakanlığına bağlı özerk kuruluş haline getirilen Gelir İdaresi Başkanlık merkez birimleri ile başkanlık bünyesinde oluşturulan vergi dairesi başkanlıklarında kariyer/liyakat ilişkisi alt üst olmuş, kurum tarafından yapılan görevde yükselme ve unvan sınavlarında uygulanan mülakat haksızlığının yarattığı sorunlar kurumda kariyer/liyakat ilişkisine tamiri zor tahribatlar yaratmıştır.

Büro Emekçileri Sendikası olarak Gelir İdaresi Başkanlığının kuruluşunda ifade ettiğimiz gibi yamama usullerle kalıcı çözümler üretilemez ve gelinen yer itibariyle de üretilememiştir. Bunun için diyoruz ki, Maliye Bakanlığı bir bütün olarak yeniden yapılandırılmalı; bakanlık çalışanların Mali Hizmetler Sınıfı olarak ayrı bir işkolu olarak tanımlanmalıdır.

 

“KUTLAMA HAFTASI, RESMİ BİR PROTOKOLÜN YERİNE GETİRİLMESİNİN DIŞINDA BİR İÇERİĞE SAHİP DEĞİL”

Büro Emekçileri Sendikası olarak bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl şubat ayının son haftasında resmi bir protokolün yerine getirilmesinin dışında bir içeriğe sahip olmayan; Başta biz emekçiler olmak üzere toplumun geniş kesimlerinde üzerinde ağır bir yüke dönüşen vergi adaletsizliğinin tartışılmadığı, verginin kimlere ve nasıl harcandığına dair hesap verebilirlik prensibinin ortadan kalktığı,

Vergi adaletsizliğinin yarattığı haksızlığın tartışılmadığı vergi haftası etkinliklerine bugüne kadar taraf olmadık, bundan sonrada olmayacağız.

 

İŞTE YAPILMASI GEREKENLER

Hafta başından itibaren vergi emekçilerine kısa mesaj göndererek vergi bu yıl 35. Vergi Haftasını kutlayan başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi olmak üzere bütün kurum yetkililerine sesleniyoruz. Maliye Emekçileri artık sizden sorunlarına kalıcı çözümler beklemektedir.

Bunun için yoksulluk sınırındaki her türlü kazanç vergilerden arındırılmalı ve gelir vergisi ücret gelirlerinde yüzde 10’a sabitlenmelidir.

Hane halkının kullandığı temel tüketimi olan mal ve hizmetlerde dolaylı vergi oranı sıfıra indirilmelidir.

Kamu emekçilerinin almış oldukları bütün ek ödemeler temel ücrete yansıtılmalıdır.

3600 ek gösterge ayrımsız bütün kamu emekçilerine verilmelidir.

Kurumada ilk işe başlamalar dahil olmak üzere yapılacak bütün unvan değişikliği ve görevde yükselme sınavlarında mülakat haksızlığına son verilmelidir.

Daha fazla vakit kayıp etmeden Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışanlarının sorunları birlikte ele alınmalı, Gelir/Gider, Merkez/Taşra ayrımına son verilmeli, Hazine ve Maliye Bakanlığı emekçileri Mali Hizmetler Sınıfı altında ayrı bir iş kolu olarak yeniden yapılandırılmalıdır.

Kurumda yaşanan personel eksikliği hızla tamamlanmalıdır.

Bütün kamu emekçilerine ve emeklilere hayat pahalılığı tazminatı verilmesi için yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır.

Emekçilere nitelikli ücretsiz öğlen yemeği, işe geliş gidişlerde servis hizmeti verilmeli, servis imkanının olmadığı yerlerde yol ücreti verilmelidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA