Taş ocakları ve liman endişesi TBMM’ye taşındı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Taş ocakları ve liman endişesi TBMM’ye taşındı


 

CHP Milletvekili Talat Dinçer, Mersin Limanı Genişletilmesi Projesi ve kentte açılmak istenen taş ocaklarını TBMM’ye taşıyarak, doğa tahribatı endişelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.

Haber Merkezi

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Mersin Limanı'nın genişletilmesi ve bu amaçla açılması planlanan taş ocakları ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye soru önergesi sundu. Önergede, liman genişletme çalışmasının çevreye ve bölge halkına vereceği zararlar ve alternatif çözümler soruldu.

 

‘LİMANI'NIN GENİŞLETİLMESİ ÇEVREYE VE BÖLGE HALKINA ZARAR VERMEDEN YAPILMALI’

Dinçer,“Mersin Limanı'nın genişletilmesi ihtiyacını kabul ediyoruz. Ancak, bu çalışmanın çevreye ve bölge halkına zarar vermeden yapılması gerekiyor. Dolgu sistemi yerine, daha pahalı ama daha çevre dostu olan beton döküm direkler üstünde beton iskeleler tercih edilebilir. Ayrıca, taşlar Taşeli bölgesinden deniz yoluyla taşınabilir.

Taş ocaklarının açılması bölgeye büyük zarar verecektir. Ormanlık ve tarım arazileri, içme suyu kaynakları, dereler ve yayla turizmi olumsuz etkilenecektir. Hava kirliliği, yeraltı su kaynaklarının bozulması, erozyon, heyelan ve tarım arazilerine zarar gibi riskler oluşacaktır.

Bölge halkı liman genişletme çalışmasından endişelidir. Çevresel ve sosyal risklerin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.” dedi.

 

YENİŞEHİR’DE 8 MAHALLEYİ KAPSAYAN TAŞ OCAĞI AÇILACAK

Soru önergesinde Talat Dinçer, Mersin'in Yenişehir ilçesinde 8 mahalleyi kapsayan taş ocağı projeleri, çevresel etki değerlendirmeleri ve yer seçimi ile ilgili sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Taş ocaklarının planlanan bölgelerdeki ormanlık ve tarım alanlarına, içme suyu kaynaklarına ve yerel ekonomiye zarar vereceği öngörülmektedir. Ayrıca, bu projelerin taşınacak malzemelerin taşınması sırasında yaratacağı çevresel kirlilik ve insan sağlığı üzerindeki olası etkileri de dikkate alınmalıdır.” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Dinçer, Bakan Özhaseki’den şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Taş ocaklarında patlama, kaya kazılması, kaldırılması, yığılması, kırılması ve nakliyat sırasında yollardan dolayı toz açığa çıkacak, çevrede hava kirliliğine neden olacaktır. Nasıl önlem alacaksınız?

Patlamalar, toz emisyonuna ve yeraltı su tabakasında bozulmalara neden olacaktır.Bu çevresel dokuyu nasıl koruyacaksınız?

Taş çıkartıldıktan sonra kalan pasanın döküldüğü alanlar kayar ve bitkilere, meyve ağaçlarına zarar verir. Dere yatağındaki taşkın arazilerden önlem alınmadan depolama yapılıyorsa taşan sular da tarım arazilerini basabilir, bunun planlamasını yaptınız mı?

 

NASIL BİR TEDBİR ALDINIZ?

Taş ocağının faaliyetleri başladığında ilk olarak toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kaldırılır. Bu morfolojiyi bozar, erozyonu hızlandırır, heyelanlar, çökmeler ve tarım alanına zara verir. Bu konuda nasıl bir tedbir aldınız?

Taş ocağındaki patlamalar yakın çevredeki yerleşim yerlerindeki evlere binalar zarar verip deprem etkisi yaratacaktır. Burada yaşayan insanları sağlığını ve can güvenliğini nasıl korumayı düşünüyorsunuz?

Taş ocakları açıldığı takdirde, zarar gören (üretim ve yaşam) vatandaşlarımızın zararlarının giderilmesi konusunda bir çalışmanız bulunuyor mu?

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yukarıdaki soruları ve endişeleri yanıtlamasını ve bu projelerin çevresel ve sosyal etkilerini göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri almasını talep etmektedir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA