Kafkas halkları atalarını andı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kafkas halkları atalarını andı!


 

Mersin’de yaşayan Kafkas halkları, Kefken’deki 152. yıl Sürgün Anma Programı’na katılarak, atalarını anıp, mezar nöbet tuttu.

Hediye Eroğlu

Kafkasya bölgesinden 1864 yılında yaşanan Rus-Kafkas savaşı sonrasında sürgün edilen 1 milyon Çerkez için, Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Babalı köyünde anma programı düzenlendi. 
Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği yönetim ve üyelerinin de katıldığı etkinlik; Kefken Karaağaç Köyü’nde bulunan Sürgün Anıtı önünde gerçekleşti. Ataları için dua eden Çerkesler, daha sonra Babalı Merkez Camii önünde toplanarak sahile yürüdü. 
Sürgün sonrasında atalarının Babalı sahilinde karaya çıkması dolayısıyla her yıl ataları için burada anma töreni düzenleyen Çerkes halkları, büyük sürgünün 152. yıldönümünde Kafkasya’dan sürgün edilen 1 milyon Çerkes için toplandı. 
Denize; üzerinde 21 Mayıs 1864 yazan çelenkler bırakan karanfiller atan Çerkesler, daha sonra sahilde Nart Ateşi yaktı. Ateşin çevresinde ataları için mezar taşı nöbeti tutan Çerkesler, son olarak Sürgün Andı’nı okudu.

“NART ATEŞİ SÖNMEYECEK”
Anma programı ile ilgili bilgi veren Mersin Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ş. Şamil Koç, etkinliğe Mersin’den bir otobüs ile katılım sağlandığını bildirdi.  
O dönemde Türkiye, Avrupa ve Kafkasya’dan gelen Çerkesler’in Kandıra’da toplandığını ve atalarının buradaki mağaralarda yaklaşık 6 ay yaşayıp daha sonra normal yaşama döndüğünü aktaran Koç, “Burası bizim için Çanakkale Şehitliği kadar kutsal ve önemsediğimiz bir mekandır. Gelip burada geçmişte kaybettiklerimizi anıyoruz. 152 yıl önce yaşanan acıları unutmayan, unutturmayan, halkının acılarını tüm benliğinde hisseden Çerkesler ve Çerkes dostları olarak hep beraber bir kez daha gösterdik ki Nart Ateşi asla sönmeyecek!” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA