‘Her ülke mesleki eğitim politikasını kendi özelinde ele almalı’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Her ülke mesleki eğitim politikasını kendi özelinde ele almalı’


 

MTSO tarafından ‘Dijital Dönüşüm Odağında Mesleki Eğitim ve İş Dünyası Uluslararası Konferansı’ düzenlendi. Türkiye ve dünyadaki mesleki eğitimin mevcut durumu masaya yatırılıp dünyadaki uygulamalardan verilen örneklerle bu alanda geliştirilen politikalar değerlendirildi. Geleceğe dair yapılması gerekenlere ışık tutuldu. Her ülkenin ihtiyaçlarına göre kendi özelinde eğitim politikası üretmesi gerektiği vurgulanan konferansta bu dönüşüm yapılırken odak noktasına dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün yerleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Haber Merkezi

 

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilip Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından yürütülen ‘Mersin İlinde İş Dünyasının Değişen İhtiyaçlarının Mesleki Eğitimin Entegrasyonu ile Karşılanması Projesi’ kapsamında‘Dijital Dönüşüm Odağında Mesleki Eğitim ve İş Dünyası Uluslararası Konferansı’ düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve sektör paydaşlarının katıldığı konferansla AB ülkeleriyle Türkiye arasında mesleki eğitime ilişkin iyi örnek uygulamalarının aktarılması hedeflendi.

Proje kapsamında bugüne kadar MTSO Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi kuruldu. Türkiye genelinden elektrik, elektronik ve endüstriyel otomasyon alanında eğitim veren toplam 148 meslek öğretmeninin yetkinliklerini geliştirmek için teorik ve KOBİ’lerle yapılan eşleştirmelerle işbaşında uygulamalı eğitim programları düzenlendi. Yetkinlik Geliştirme Merkezi bünyesinde kurulan laboratuvarlarda düzenlenen eğitimleri kapsayan 6 adet rehber kitapçığı hazırlandı. Merkez hizmetinin bir uzantısı olarak çevrim içi öğrenme ve ağ platformu için gerekli çalışmalar tamamlanarak çevrim içi yayına hazır hale getirildi. Projenin son ayağında ise Dönüşüm Odağında Mesleki Eğitim ve İş Dünyası Uluslararası Konferansı düzenlendi.

 

“İŞ DÜNYASININ İHTİYAÇLARI MESLEK LİSELERİNE ENTEGRE EDİLİYOR”

Dijital dönüşümün artması sonrası iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına daha hızlı çözümler üretebilmek hedefiyle düzenlenen konferans iki oturumda gerçekleşti. İlk oturumun konuşmacıları Konstanz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oksana Melnyk, Avrupa Eğitim Vakfı Politika Danışma ve AB Programlama Birimi Başkanı Georgios Zisimos, WorldSkills İnternatiol’da Beceri Yarışması Yöneticisi Sasa Simovic ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Faruk Yahşi oldu. Melnyk gelişmekte olan ülkelerin mesleki eğitim sistemlerinde uluslararası organizasyonlar ve politika oluşumu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Zisimos dünyada uygulanan eğitim reformları hakkında bilgi verip ülkelerin bu alanda politika oluşturma süreçlerini özetlerken Simovic, mesleki eğitimde endüstri 4.0’ın araçları hakkında bilgilendirme yapıp bu alanda nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Panelin moderatörlüğünü de üstlenen Yahşi’nin konusu ise dünyada ve Türkiye’deki mesleki eğitim modellerinin karşılaştırılması oldu.

İkinci panelin konuşmacıları ise Avrupa Eğitim Vakfı Kıdemli İnsan Sermayesi Geliştirme Uzmanı Lida Kıta, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sezai Taşkın ile Mesleki Eğitim ve Öğretim Öğretmeni, Elektrik Elektronik Mühendisi Fatih Cebeci oldu. Kıta sunumunda Türkiye’de mesleki eğitim reformlar, uygulama modelleri hakkında bilgi verirken panelin moderatörlüğünü de üstlenen Taşkın, mühendislik eğitiminde dijital dönüşüme değinip üniversite bünyesinde yürüttükleri uygulamaları anlattı. Son konuşmacı Cebeci ise Endüstri 4.0’ı mesleki eğitim odağında değerlendirerek çalışma hayatına yansımalarını ele aldı.

Konferansta Hayata Destek Yönetim Kurulu Üyesi, Abor İmpact Kurucusu ve Direktörü İnci Aylin Gezgüç ise Vehbi Koç Vakfı desteğiyle yürüttükleri “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” konulu projesinin detaylarını anlattı.

 

ÇAKIR: “MESLEK LİSELERİ MİLLETLERİN MESELESİDİR”

Konferansın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Oda’nın kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri bulunup bu hedeflere yönelik odak projeler hazırladıklarını söyledi. Oda’nın değişmeyen hedefleri bulunduğunu da kaydeden Çakır, bunları ise üreten bir ekonomi olmak, lojistik, dış ticaret, tarım, sanayi ve turizmde katma değerle yenilikçi üretim ve hizmetler yaratmak olarak sıraladı. Bazı dönemlerde ise özel konulara odaklanmayı tercih ettiklerine değinen Çakır şunları söyledi:

“İşte 2024 Mersin iş dünyası için ekonomide yeşil dönüşüm, dijitalleşme, sektörlerde kümelenme yılıdır. Ve artarak ihtiyaç duyulan vasıflı insan gücünü yetiştirme amacına yönelik yeni nesil, uygulamaya dayalı bir mesleki eğitim yılı olacaktır. Hazırladığımız bu proje dijitalleşme ve mesleki eğitime odaklanması nedeniyle Mersin iş dünyasının temel dört hedefinden ikisini kapsamaktadır. Bu nedenle çok önemsiyoruz.”

Türkiye’de bir süre önce, ‘Meslek lisesi memleket meselesi’ sloganıyla başlatılan seferberliğin düzenlenen konferansla ‘Meslek liseleri milletlerin meselesi’ sloganına evrildiğini dile getiren Çakır, küreselleşen dünyada insan kaynağına etkin şekilde beceri kazandırılmasının bir dünya meselesine dönüştüğünü söyledi.

Değişime direnmeyip uyum sağlanması gerektiğini vurgulayan Çakır, “Konu, basit bir ekonomi konusu değildir. Konu; insanımıza onurlu, sağlıklı, huzurlu bir gelecek vermektir. Toplumsal refahla, toplumsal huzuru yakalamaktır” dedi. Geride kalan haftayı Mersin için tam bir mesleki eğitim seferberliği haftası olarak nitelendiren Çakır, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yarın Oda olarak Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle birlikte bir Mesleki Eğitim Çalıştayı düzenleyeceğiz. Bu konferanstan alacağımız bilgilerlerin, yarın düzenleyeceğimiz çalıştaya büyük katkı yapacağına inanıyoruz. Konferans sonuçlarının ve yarın düzenlenecek Mesleki Eğitim Çalıştayının iş dünyasındaki ve mesleki eğitimdeki, arzu ettiğimiz değişim ve dönüşüme büyük katkı sunacağına olan inancımla katılımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum.”

 

KARAGÖZ: “DİJİTAL DÖNÜŞÜM YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ DE GÜÇLENDİRMELİ”

Dijital dönüşümün insan hayatına hızla girdiğine değinen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, “Bu dönüşümü hayatımıza yön veren değil hayatımızı kolaylaştıran bir boyuta evirmeliyiz” değerlendirmesini yaptı. Dijital dönüşüm kadar son dönemlerde yeşil dönüşümün gerekliliğinin de kendisini gösterdiğini vurgulayan Karagöz, dijital dönüşümün yeşil dönüşümü güçlendirmesi, ikili dönüşüm sağlanması gerektiğini söyledi. Karagöz şöyle konuştu:

“Dijital dönüşüm üretimden tüketime kadar her kaynağın nasıl etkili kullanılabileceğini bize en üst perdeden anlatan bir dönüşüm olmalı. Bunu nitelikli, eğitimli işgücü ile yapabiliriz. Bu noktadan hareketle mesleki eğitimin dijital dönüşümün de yeşil dönüşümün de ihtiyaçlarını algılayıp ona uygun üretimin karşılanabilmesini hayata geçirmeliyiz. Bunu da nitelikli mesleki ve teknik eğitimle kazandırmaya gayret ediyoruz.” 

 

DURMUŞ: “MERSİN’DE BİR MODEL ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ise Türkiye’nin ikinci yüzyılını bugünün gençlerinin oluşturacağını söyledi. Gençlerin dijitale olan yatkınlığını hatırlatan Durmuş, dijital dönüşümün çalışmalara entegre edilmesinin önemine değindi. Mersin’de dünya ekonomileriyle rekabet edebilmek adına iş dünyasıyla eğitim dünyasının güçlü entegrasyonunu sağlayıp bir model ortaya çıkarmak istediklerini kaydeden Durmuş, “Bu anlamda MTSO başkanımızın liderliğinde sektör temsilcilerimizin katkıları ve Milli Eğitim Bakanlığımızın bize sağladığı destekler çerçevesinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA